Flasker og madindpakning topper listen over plastaffald i havene

11. juni 2021 kl. 13:182
Flasker og madindpakning topper listen over plastaffald i havene
Illustration: chelmicki / Bigstockphoto.
Kun ti forskellige typer produkter udgør tre fjerdedele af havenes plastaffald, konkluderer forskere og kalder fokus på vatpinde og slikkepinde forfejlet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Plasticposer, flasker og madindpakning er ikke overraskende blandt de mest udbredte typer affald i verdenshavene, konkluderer forskere i en artikel i tidsskriftet Nature Sustainability. Det skriver The Guardian

Ud over madindpakning af forskellig art er også fiskeriudstyr såsom fiskenet på listen over de ti mest udbredte typer forurening i havene. Tilsammen udgør de ti typer affald 75 pct. plastaffaldet i verdenshavene, konkluderer forskerne fra blandt andet University of Cádiz i Spanien.

Læs også: Halvdelen af verdens engangsplast kommer fra bare tyve virksomheder

»Vi er ikke overraskede over, at plast udgør 80 pct. af affaldet, men den høje andel af takeaway-affald overraskede os. Det er ikke bare McDonalds-indpakning, men også vandflasker, drikkeflasker såsom Coca-Cola og dåser,« siger Carmen-Morales-Caselles fra universitetet til The Guardian.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I forlængelse af resultaterne peger forskerne også på, at fokus på vatpinde og slikkepinde er forfejlet, da de udgør en meget lille del af affaldet, henholdsvis 2,3 pct. og 0,16 pct.

»Det er godt, at der handles mod plastic-vatpinde, men hvis vi ikke følger den handling op ved at se på de større dele af affaldet, så tager vi os ikke af kerneproblemet. Vi bliver distraheret,« advarer Carmen-Morales-Caselles.

Konklusionerne drager de på baggrund af 12 mio. datapunkter fra 36 forskellige databaser fra forskellige steder i verden. Med i undersøgelsen er identificerbare plaststykker på over 3 cm.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
12. juni 2021 kl. 09:28

Hvis det var blevet anvendt til energi ved forbrænding var det aldrig endt i havet.