Flamme risikerer at antænde gassky over olieplatform

En kraftig flamme brænder fortsat på olieboreplatformen i Elgin-feltet i Nordsøen, og før den er slukket bliver arbejdere ikke sendt derud for at stoppe lækagen af gas.

Flammen risikerer nemlig at antænde den store gassky, der befinder sig over platformen, og selvom vejrudsigten lyder på blæst i flere dage, så tager det franske olieselskab Total ingen chancer.

Det franske olieselskab håber, at lækken vil lukke sig selv, for alternativet er, at der skal mandskab om bord på platformen igen, så man kan pumpe boremudder ned i brønden og blokere lækken

Total venter i øjeblikket på, at flammen går ud af sig selv. Men selskabet har sendt to brandskibe fra Aberdeen til området, som muligvis kan bruges til at slukke flammen. Foreløbig er der dog stadig forbud mod at sejle tættere på platformen end to sømil.

Overflyvninger med fly viste i går, at en pøl på 2-20 ton letolie flyder på vandet

Lyspunkt midt i et kaos

Ifølge en anonym ansat i Total, så er der dog også godt nyt om olielækagen. Frygten for, at der var gået hul på forseglingen til Nordsøens største kendte højtryks/højtemperatur gasreservoir kan nemlig godt afblæses. Til New Scientist fortæller en anonym ansat i det franske olieselskab, Total, at gassen kommer fra et hidtil ukendt reservoir.

Elgin-feltet producerer gas og olie fra et reservoir 5 km under havbunden i Nordsøen. Men søndag begyndte gas at boble op fra brønden G4, der blev forseglet for et års tid siden. Lækken fik miljøorganisationer som norske Bellona til at frygte, at op til 560 mio. ton olieækvivalenter kunne trænge op fra feltet. Men tilsyneladende fungerer forseglingen mod reservoiret stadig. I stedet stammer gassen fra et højereliggende reservoir, som man ikke har kendt til før nu.

Gassen trænger ind i brønden, der går ned til reservoiret, og derfra op til overfladen.

Endnu ved Total ikke, hvad de kan gøre for at stoppe udslippet.

»Vi har geologer i gang med at beregne, hvor meget reservoiret, som lækken kommer fra, producerer,« fortæller den anonyme Total-ansatte til New Scientist.

Dokumentation

Artiklen i New Scientist

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det må være Elgins flare der skal slukkes og ikke dens \"flair\" som der står. Flare er engelsk for fakkel, flair er engelsk for talent.

  • 0
  • 0

Eller fransk, snuse, vejre, fra latin af flagare, dufte. Ikke at jeg ikke forstod at der mentes flamme; det fremgår jo tydeligt. Dog bør man rette rigtigt, når man retter på andre!!

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten