Flamingoer sminker sig røde

En rød flamingo er en attraktiv partner - og hannerne bliver bløde i de lange ben, når hunnerne har haft gang i makeuppen.

For den røde farve i fjerdragten kommer ikke af sig selv. Flamingoerne bruger næbbet til at påføre det røde sekret, der udskilles fra en kirtel nær halen.

Det viser en treårig undersøgelse foretaget af forskeren Juan Amat fra den biologiske stadion i Donana i Sydspanien.

Også ænder, svaner og andre svømmefugle indfedter deres fjer i fedt, som de udskiller fra analkirtlen. Efter sigende går de til bunds, hvis fedtet ikke gør dem vandskyende og dermed fjerdragten bærende pga. indholdet af luft.

Farvestofferne, der kaldes karotenoider, optager flamingoerne fra rejer og andre krebsdyr i deres føde.

Bemalingen er en kostbar investering for fuglene, for efter en uges tid er farverne bleget bort af sollyset. Og mens de sminker sig, kan de hverken spise eller sove.

Pynt tiltrækker mager

En flot malet fjerdragt er derfor et signal om, at her er en flamingo, som er i topform, og som har overskud til "Pynt & Fjas" - ikke kun til egen overlevelse. Fugle, der pynter sig, har da også større succes som parringspartnere i Donana.

Som noget nyt så Juan Amat, at det især er hunnerne, der bruger makeup. Hos fugle er det ellers normalt hannerne, der er "pyntesyge". Tænk blot på påfuglehannen eller på vor hjemlige gråande-andrik. Hannerne er farvestrålende, hunnerne diskret brunmelerede, så de kan ligge på reden uden at blive set af ræve og andre rovdyr.

Juan Amat beskriver opdagelsen i detaljer i artiklen "Greater flamingoes, Phoenicopterus roseus, use uropygial secretions as make-up", side 1-9, 22.10.10, i tidsskriftet Behavioural Ecology and Sociobiology

Emner : Dyr
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Flamingoer får først og fremmest den røde farve af de krebsdyr de spiser i vild tilstand.

Flamingoer i Zoologiske haver mister den røde farve hvis de ikke ad kunstig vej får tilført farvestof. Hovedparten af alle fuglearter forstyrres i deres parringsritualer hvis et individ afviger enten i adfærd eller farve. Dette gælder både for hanner og hunner. I fangenskab tilsættes et farvestof til flamingoers foder hovedsageligt for ikke at bringe forstyrrelser i deres parringsritual. Paprika har vist sig at være et udmærket farvestof til flamingoers foder der næsten har den ønskede effekt uden bivirkninger.

Alle vand- og svømmefugle plejer fjerdragten med fedt fra analkirtlen, men det er hovedsageligt for at få en varmeisolerende fjerdragt ved at gøre fjerdragten vandafvisende. Det er ikke for at sminke sig flamingoer bruger tid på fjerplejen. Det gør alle vandfugle i udpræget grad. Fjerplejen er nødvendig for at de kan flyve.

Det er ikke fedtet der afholder vand- og svømmefugle fra at gå til bunds. Svømmefugle har et luftfyldt skelet der gør dem lette. Dette er hovedårsagen til de ikke synker. Derudover har deres muskulatur en vægtfylde der er lettere end vand.

For dykkende fugle som eksempelvis suler og skarver, kan foruden den omhyggelige fjerpleje, også iagttages den karakteristiske positur, hvor de står med udbredte vinger for at få tørret fjerdragten.

Det er et fuldtidsjob at være vand- eller svømmefugl, da vand er hårdt for fjerdragten.

Den europæiske flamingo kan også iagttages i vild tilstand i Sydfrankrig i lavvandede salt- eller brakvandsområder.

  • 0
  • 0

Og vil blot tilføje, at vandfugles omhyggelige fjerpleje ødelægges af olie, så lidt som en en-kronestor olieplet i fuglens (og i vandlevende pattedyr med pels' pels) fjerdragt ødelægger den varmeisolerende og vandskyende evne, hvorfor dyrene dør af kulde og sult.

Mvh Tine

  • 0
  • 0

Øh, næh! Det er jo et pænt site det her. :-) Men fedtet kommer fra kirtel ved anus, og fuglen kan evt bruge fødderne, eller blot gnide hovedet mod fedtet for at fordele det.

Måske er det røde farvestof også en speciel tilpasning- en del flamingoarter lever i stærkt alkaliske søer, så kan kosmetikken så at sige være en nyttig gevinst, der evolutionært har fået betydning ved parringsvalget? Bare en strøtanke...

Mvh Tine

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten