Fjernstyret sci-fi bil kører på splitten fra en dåseøl
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du både vores brugerbetingelser og at Mediehuset Ingeniøren og IDA group ind i mellem kontakter dig angående events, analyser, nyheder, tilbud etc. via telefon, SMS og e-mail. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Fjernstyret sci-fi bil kører på splitten fra en dåseøl

En fjernstyret bil udstyret med en brændselscelle er blevet udviklet af spanske ingeniører, der har set filmen 'Tilbage til Fremtiden' mere end én gang. Bilen kører nemlig 40 minutter på en tank dåsesplit og en sjat afløbsrens.

De små aluminiumsringe på toppen af dåseøl, som ofte bare bliver vrikket af og smidt væk, mens øldrikkeren er fanget i et kedsommeligt øjeblik, viser sig nu at være det rene brændstof.

Spanske ingeniører har nemlig udviklet en fjernstyret bil med en brændselscelle, der kan køre på en blanding af afløbsrens (natriumhydroxid) og de små aluminiumsringe. Faktisk er det lykkedes ingeniørerne at holde en bil kørende i 40 minutter på en tankfuld, der måler omtrent 360 kubikcentimeter. Og topfarten er helt oppe på 30 kilometer i timen, skriver Nyhedsbrevet Labconfidential.

Bilen er døbt dAIH2Orean, som er inspireret af bilen i filmen Tilbage til fremtiden, hvor den gale videnskabsmand Emmet L. Brown har skabt en bil, der kan rejse i tiden. Bilen er en ombygget DeLorean med en såkaldt Mr. Fusion Home Energy Reactor, og for at få den i gang kaster professoren en dåse ind i "brændstoftanken".

Bilen dAlH2Orean kører 40 minutter på en tankfuld dåsesplit, der smides ned i den hvide plasticbeholder sammen med en sjat afløbsrens. (Foto: www.dAlH2Orean.com)

I den virkelige dAIH2Orean reagerer aluminium med natriumhydroxid og udløser brint, der bliver sendt gennem et eddikefilter med vand for at fjerne spor af hydroxid. Brinten passerer derefter gennem et nyt filter med en silikagel bold for at mindske fugtindholdet og forbedre brintens egenskaber.

I sidste ende når brinten brændselscellen og skaber elektricitet ved en separation af elektroner og protoner. Udstødningen består udelukkende af ilt og vand, mens eddikefiltret med tidens skal renses for salt, der er af samme type som bruges til chips, skriver udviklerne bag dAIH2Orean på deres hjemmeside.

Sci-fi-bilen koster omkring 6.000 kroner

Bilen er udviklet og patenteret af student Aleix Llovet og professor Xavier Salueña fra Skolen for Industriel og Flyveteknisk Ingeniørvidenskab ved Terassa.

I øjeblikket vurderes prisen for bilen til at være omkring 6.000 kroner, hvilket er langt billigere end de eksisterende fjernstyrede biler, der indeholder brændselsceller. De koster nemlig omkring 29.000 kroner og skal løbende fyldes op med brint.

Om teknikken kan bruges i større skala er dog mere usikkert, da ingeniørernes beregninger viser, at vægten af brændstof i form af aluminium langt overstiger vægten af brændstof i form af benzin eller diesel.

Til gengæld kan man jo altid klippe bagsmækken i småstumper og smide den i brændstoftanken, hvis man skulle løbe tør.

Se demonstrationsvideo fra ingeniørerne bag

Kommentarer (26)

Udstødningen består udelukkende af ilt og vand, mens eddikefiltret med tidens skal renses for salt, der er af samme type som bruges til chips, skriver udviklerne bag dAIH2Orean på deres hjemmeside.

Der er måske flueknepperi, men fjerner man natriumhydroxid (NaOH) med eddike(syre) dannes der ikke almindeligt salt, som er det man bruger til kartoffelchips. Der vil dannes natriumacetat i stedet:

NaOH + CH3COOH ---> CH3COONa + H2O

Men ellers en morsom artikel.

  • Søren
  • 0
  • 0

Hvis jeg ikke husker helt galt kræver Mr. Fusion også diverse husholdningsaffald (bananskræller) samt inholdet af dåsen, dvs. øl.

Så iflg. Doc Brown skal der altså mere til end bare alu-ringe fra øldåser.

  • 0
  • 0