Fjernstyret ovenlysvindue med regnsensor indstillet til Produktprisen

Selv om man allerede har et godt produkt på markedet, kan det sagtens videreudvikles og forbedres endda i et omfang, så det medfører udtagning af en hel række nye patenter.

Det er, hvad der er sket for Velux, der har videreudviklet deres fjernstyrede ovenlysvindue Integra i et sådant omfang, at selskabet har kunnet udtage 18 nye patenter. Nu er produktet indstillet til Produktprisen i kategorien Design.

»Selv om vi tidligere har haft et fjernbetjent vindue, er der her tale om et helt nyudviklet vindue,« siger udviklingsdirektør i Velux Klaus Lorentzen.

Velux har nyudviklet deres fjernbetjente vindue Integra, der ud over den brugervenlige fjernbetjening også er udstyret med regnsensor, der automatisk lukker vinduet ved regn. Illustration: Velux
Velux har i forbindelse med udviklingen af Integra-vinduet også arbejdet med designet og de symboler, der beskriver vinduets forskellige funktioner. Illustration: Velux

»Vi stillede nogle grundlæggende krav til det nye vindue: Det skulle være tydeligt at se, at der er tale om et Velux-vindue. Så skulle det leve op til fremtidige energikrav, altså både dem der findes og dem der kommer, og så skulle det være bagudkompatibelt i forhold til vores eksisterende vinduer, så det nemt kan bruges til at udskifte en ældre model,« forklarer han videre.

De overordnede krav satte udviklingsingeniørerne på en hård prøve, men gav også selskabet de 18 nye patenter, der blandt andet dækker over udvikling af en ny energioptimeret vinduesramme, der er opbygget som en sandwich af træ og isolerende materiale. Skulle kravene opfyldes, betød det nemlig en mindre ramme for at give et større glasareal end forgængeren for blandt andet at kunne lukke mere lys ind.

Velux har også udviklet og patenteret et helt nyt monteringssystem, der betyder, at vinduet kan installeres dybere i taget. Derudover klikkes vinduets udvendige beklædning på uden brug af skruer. Fordelen ved disse ting er bedre integration i taget, et renere design og ikke mindst enklere montage

Selve ovenlysvinduet Integra består af et elektrisk vindue og en kontrolenhed, der bruges til at betjene vinduet og solafskærmningen med. Kontrolenheden kan programmeres til at åbne og lukke vinduet og køre solafskærmning op og ned på bestemte tidspunkter. Udviklerne har arbejdet hårdt med udviklingen af fjernbetjeningen, der skulle være så intuitiv som muligt, men samtidig have mulighed for flere indstillinger for den mere avancerede bruger.

Kontrolenheden har fået helt nyt design og en brugervenlig touchskærm med 'swipe'-funktion og letgenkendelige symboler, som det kendes fra smartphones, hvilket ifølge Velux netop sikrer en enkelt og intuitiv betjening af de mange funktioner.

Kontrolenheden er forprogrammeret med vejrdata fra 25 europæiske storbyer og kan betjenes på 26 sprog. Det gør det muligt at optimere energibalancen ved at styre vinduet automatisk i forhold til den geografiske placering. For brugeren betyder det, at kontrolenheden vil optimere varmeindtaget og isoleringsevnen i fyringssæsonen og undgå overophedning om sommeren. Om vinteren vil kontrolenheden automatisk køre mørklægningsgardinet ned om natten for at øge vinduets isoleringsevne og køre gardiner og solafskærmning op om dagen for at sikre gratis varmeindfald fra sollyset.

Blandt de nydesignede elementer er også den særlige gribeliste, der har fået et nyt, ergonomisk design af Jacob Jensen Design med nye letforståelige symboler for at vise ventilationsklappens funktioner. Ventilationsklappen gør det muligt at skabe ventilation selv om vinduet er lukket, hvilket er nyttigt i eksempelvis regnvejr, hvor ventilation så stadig kan opnås, uden at vinduet behøver stå åbent.

Motorenheden er integreret og skjult i vinduets top, men et specialudviklet beslag gør det muligt også at betjene ovenlysvinduet manuelt med gribelisten.

Kontrolenheden kan desuden betjene alle elektriske Velux-produkter og alle andre produkter, der er baseret på den trådløse kommunikationsstandard io-homecontrol, som Velux har deltaget aktivt i udviklingen af.

Integra-ovenlysvinduet har desuden indbygget regnsensor, der sørger for at vinduet automatisk lukkes, hvis det skulle begynde at regne. Når en regndråbe rammer regnsensoren, skabes der en forbindelse mellem en gruppe af elektriske ledere på regnsensorens overflade, herved sendes et signal om, at vinduet skal lukkes. Regnsensoren har et lille varmelegeme, der tørrer sensoren, så vinduet er klar til at blive åbnet for frisk luft, når regnen er væk.

Velux har især arbejdet på at nedbringe standbyforbruget, der er nedbragt med 75 procent i forhold til den tidligere model.

Velux Integra er indstillet til Produktprisen i kategorien Design. Velux' udviklere har i den forbindelse sparret med eksterne specialister i fysisk design fra DesignIt og brugerinteraktionsdesign fra Mjølner Informatics, der også har hjulpet med at gennemføre brugerundersøgelser både i forbindelse med udviklingen og som opfølgning på det færdige produkt.

Ifølge Velux er masser af hjem dårligt ventilerede, blandt andet fordi der ikke luftes ordentligt ud. Selskabet håber med det nye fjernstyrede vindue at kunne forbedre udluftningen ved at det sker automatisk.

Ingeniørens Produktprisen 2012 - kom og vær med

Illustration: Marci Papineau Gottlieb

Læs alt om Produktprisen herEt væld af produkter er indstillet til Produktprisen 2012, og dommerne går nu i gang med at vurdere hver og et.
I år har der været så stor interesse for arrangementet, at vi har besluttet at udvide det til en hel dag med et skarpt konferencespor - alt sammen om produktudvikling. Det bliver afholdt hos Aalborg Universitet i Nokias gamle bygninger i København.

Her vil man eksempelvis høre om trends inden for produktudvikling som 3D-print og brugerdrevet innovation, og man har mulighed for at få praktiske råd om patentering og finansiering.

Uddelingen af priserne sker ved et arrangement den 7. november. Se programmet og tilmeld dig her

Dokumentation

Velux indstiller Integra

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det lyder som et Velux produkt i sædvanlig gennemført kvalitet..

Men; Kontrolenheden har fået helt nyt design og en brugervenlig touchskærm med ’swipe’-funktion og letgenkendelige symboler, som det kendes fra smartphones,

Nu skal de passe på ikke at få en sag på halsen for en større amerikansk 'frugt'producent.. Fjernbetjeningen har jo både frontglas og runde hjørner..

 • 0
 • 0

altså polish som polere og ikke polish som i polsk.

Tagvinduer monteret over trapperum er ak så moderne - man møder dem gerne ved de byggeprosjekter hvor bygherren er uerfaren og ikke aner noget om han bygherren er ansvarlig for sikkerhedskoordinering.

 • 0
 • 0

Har 4 stk installeret, og de er et klart fremskridt sammenlignet med tidligere generationer, MEN, selve valget af IOcontrol kunne sagtens være lavet bedre, Muligheden for at kontrollere vinduerne fra feks KNX er lavet ret dumt, de kunne med fordel udvikle en bedre gateway.

Idag er man nødt til at have en kasse med analoge indgange som skal styres af analoge udgange???, og en per vindue det er absurd.. WHAT det er 2012

 • 0
 • 0

Dét lavede vi også på 4. semester! Et vindue som lukkede når det regnede, og ellers kunne åbne og lukkes manuelt fra et kontrol panel. Ved ikke om dét er så revolutionerende features, når det var langt sværere at interface til et GPS modul.

 • 0
 • 0

Martin, nu måles værdien af deres produkter ikke på hvor svært det er at lave - tværtimod bestræber man sig på at lave det nemmest muligt.

Der er langt fra studiekoncept til produkt på markedet - du skulle da selv ha lavet det vinduessystem :O)

 • 0
 • 0

Naar nu kontrolfunktionen er sammenlignlig med smartphones, hvorfor saa ikke gaa hele vejen og launche en APP, saa man kan kontrollere vinduet fra sin mobiltelfon?

 • 0
 • 0

Det er bevares sjældent, men hvad sker i et tordenvejr hvor strømmen går? Det ville være elegant at lukke det med en fjeder, der udløses hvis strømmen går.

 • 0
 • 0

Hvis forsyningskablerne er gravet ned og installationen er i orden så er det altså ret usandsynlig at strømforsyningen går, før det begynder at regne. Ellers finder du bare stigen frem. Vinduet forbliver jo ikke åbent når du ikke er hjemme ellers vil det jo ikke være indbrud men simpel tyveri og groft uagtsomhed.

Apps til io-homecontrol findes (fx. TaHoma) og koster gratis.

 • 0
 • 0

Er fuldstændig enig med Martin. Der er ikke noget revolutionerende ved automatisk lukning ved regn. Denne metode har været brugt i årtier (har selv arbejdet med det i 17 år!). Indbygning af motorer er ligeledes en brugt teknologi og det er fjernstyring også. Så hvori består nyhedsværdien i produktet?

 • 0
 • 0

Hej Berit,

Du har helt ret i, at teknologien vedr. regnsensoren i VELUX INTEGRA ovenlysvinduer ikke er nogen nyhed. Til gengæld er der en lang række andre nyheder, som dels fremgår af artiklen ovenfor - dels er nævnt i vores indstillingstekst. Ét blandt mange eksempler fra indstillingsteksten kunne være:

 • I det nye VELUX INTEGRA® ovenlysvindue overstiges varmetabet ud af vinduet af indstrålingen af passiv solenergi ind gennem vinduet. Dermed opnås en markant positiv energibalance, hvilket er et stort fremskridt i bestræbelserne på at energioptimere ovenlysvinduer. Med en energibalance (Eref) på +22 KWh/M2 sætter VELUX Gruppen nye standarder og overholder allerede nu 2020 kravene, hvor forventningen pt. er, at kravet til klasse A vil være +10 KWh/M2. Med en positiv energibalanceværdi skal vi betragte VELUX ovenlysvinduet som en netto bidragyderyder til boligens samlede energiregnskab – en transparent radiator.

Med venlig hilsen René Olsen VELUX Danmark A/S

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten