Fjernstyrede arme skal rense Risøs hot cells

For farligt for mennesker og for snævert for robotter. Det kræver særligt udstyr at rense Risøs nedlagte hot cells, som i 1960’erne blev brugt til at undersøge blandt andet bestrålet brændsel. Nu bygger Dansk Dekommissionering derfor et sæt mekaniske arme, der på sikker afstand skal gøre rent i de radioaktive kamre.

Læs også: Risø på vej i graven: Kunsten at støvsuge et rum gennem et lille hul

Støvsugerarmen bliver testet i en konstruktion af krydsfiner, der kopierer forholdene i den ene af anlæggets celler, mens sandblæserarmen skal afprøves i næste måned. Testen er vital for resten af rengøringsprocessen, fortæller projektleder Bjarne Rasmussen.

»Hvis de mekaniske arme ikke virker, så kan vi ikke komme videre,« forklarer han.

Cellerne er efter årelang atomforskning nu så kontaminerede, at man kun kan være derinde en time, før man har modtaget den strålingsdosis, som Dansk Dekommissionering har tilladt for projektets medarbejdere på et år.

Ingen plads til robot

Under normale omstændigheder, ville Bjarne Rasmussen have tyet til hydraulik eller elektronik, til konstruktionen af den mekaniske arm, men Risøs hot cells-anlæg udgør ikke just normale omstændigheder.

»Vi skal have hele støvsugerarmen gennem et hul med en diameter på 76 millimeter. Der er simpelthen ikke plads til en mere højteknologisk løsning,« forklarer han.

Støvsugerarmen styres derfor af et simpelt wiretræk.

Holdet har overvejet at sende en robot ind betoncellerne, men de mulige maskiner viste sig på det tidspunkt at være for store til de snævre rum. I stedet skal de mekaniske arme indføre gennem huller i cellerne, som oprindeligt har været tiltænkt måleinstrumenter.

25 ton korund

De seks ton tunge ruder, der engang har været vinduer ind til det radioaktive materiale, er ikke længere gennemsigtige. Derfor skal mekaniske arme med både kamera og lys følge støvsuger og sandblæser ind i betoncellerne.

I trækonstruktionen har holdet monteret et kamera på stativ for at få et indtryk af, hvor nemt det bliver at navigere i cellerne. På modellens stålgulv er der strøet en spand med korund, der er blandt verdens hårdeste mineraler og som senere skal bruges til at sandblæse cellernes inderside. Mens støvsugeren testes holder ingeniørerne øje med, hvor meget sand, der løber gennem slangen. På den måde kan holdet se, hvor lang tid støvsugerens filtre kan stå imod de stridsomme sandkorn. I alt 25 ton korund forventer Bjarne Rasmussen skal blæses ind i cellerne.

Tilsammen skal de mekaniske arme sørge for, at rengøringsholdet spenderer mindst mulig tid i cellerne. Men hvis mekanikken fejler og en arm for eksempel sidder fast, kan det blive nødvendigt at rykke ind, fortæller Bjarne Rasmussen. I sådanne tilfælde vil holdet øve scenariet flere gange uden for cellen og tage tid på, hvor lang tid det tager at løse opgaven.

»Det gør vi, indtil det tager så kort tid som muligt, så vi får så lidt stråling som muligt,« forklarer Bjarne Rasmussen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Skal cellerne renses? Vil man rive dem ned i stedet for bare at forsegle dem. Man kunne vel bruge dem til opbevaring af affald.

  • 3
  • 3

er ruderne ikke længere gennemsigtige? Er det noget så banalt som ridser eller skidt, eller er der en anden mere interessant grund?

  • 1
  • 0

1) Hvordan vi du få affaldet derind, når der er stråling derinde? 2) Dørerne er ikke ret store. 3) Et enigt folketing besluttede at det skal tilbageføres til "Greenfield"

Blyglasruderne er en sandwich konstruktion med adskillelige lag glas og en mineralsk olie derimellem. Denne olie har næsten samme brydningindex som glasset, så operatørerne havde det bedste syn igennem. Desværre har man ikke tappet olien af da man lukkede hot-celle, så olien har ændret karakter og er nu ikke til at se igennem. Samtidigt smed man udstyret ud til at skifte ruderne, da man lukkede, så det er ikke lige til at skifte dem.

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten