Fjernbetjent batteristol løfter ældre, der er faldet

Nu er der godt nyt til de over 40.000 ældre, der hvert år indlægges på grund af en faldulykke. Og ikke mindst til det plejepersonale, som skal hjælpe de ældre borgere op.

En danskudviklet batteridrevet stol kaldet Raizer er nemlig indstillet til Ingeniørens Produktpris 2014. Stolen kan samles på godt fem minutter og består af seks store dele.

Sammen med stærke aluminiumben og en rygstøtte af plast kan plejepersonalet samle stolen ’rundt om’ patienten, uden at personen skal flyttes.

»Brugerne eller plejepersonalet skal ikke løfte selv, men bliver i stedet inddraget på en sikker og nem måde. Raizer-stolen kan klare mere end 100 løft pr. opladning, så vi har også bygget et produkt, man kan sætte sin lid til,« siger udviklingschef Lars-Mikkel Mørup-Petersen fra firmaet Liftup, der står bag den nye stol.

En 12 volt batteripakke, der kan lades op i eksempelvis plejepersonalets biler, er indbygget i stolen, hvilket sikrer, at Raizer-stolen er uafhængig af strømtilførsel der, hvor den skal bruges.

Motoren består af to symmetriske gearkasser, der kan klare et moment på 320 Nm. Stolen tåler løft op til 150 kilogram og styres med en fjernbetjening.

Ideen til den batteridrevne stol blev plantet af den selvstændige inge­niør Anders Lykkegaard. Og det var takket være et udviklerfællesskab kaldet Connect Denmark, at firmaet Liftup og ingeniøren kunne starte projektet med Raizer-stolen.

I udviklingsfællesskabet kan idémænd mødes med produktionsvirksomheder, ingeniører og så videre for at diskutere produkter og udviklingsmuligheder.

Praktiske erfaringer fra start

Under udviklingen af Raizer blev plejepersonale flere steder i landet inddraget i design og test af stolen for at sikre, at det færdige produkt var afprøvet af de mennesker, som rent faktisk skal bruge det. Men udviklingsforløbet har også kastet nye markedsmuligheder af sig:

»Lige nu er vi på de afsluttende stadier af testfasen. Lidt overraskende har vi fået en bestilling fra en privatkunde, der selv kan samle stolen, og som gerne vil have den i sit hjem, da hun ikke står så godt på benene. Med ét åbnede der sig også et nyt marked, vi ikke lige havde tænkt på. Så det er gået stærkt,« fortæller Lars-Mikkel Mørup-Petersen.

Raizer-stolen blev lanceret i september 2014, og firmaet har ifølge udviklingschefen allerede fået en del bestillinger.

Samtidig har firmaet brugt den batteridrevne stol til at drive udvikling inden for 3D-print videre. Flere dele af stolen er nemlig printet, og Liftup-firmaet har planer om at bruge flere udviklingstimer fremover på at teste og udvikle med en 3D-printer.

»3D-print har gjort hele udviklingsfasen markant kortere og nemmere. Det er en produktionsform, vi vil kigge meget nærmere på i fremtiden. Vi har også lige købt vores egen printer. Så det forventer vi os meget af,« siger Lars-Mikkel Mørup-Petersen.

Liftup og stolen Raizer er indstillet til ’Velfærdsprisen’, ’Globalprisen’ og ’Innovationsprisen’ – tre af kategorierne under Ingeniørens Produktpris.

Se Liftups egen demonstration af Raizer her:

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er godt tænkt og elegant udført. Det er bestemt et apparat, der har sin berettigelse.

Men se lige på første sætning: "Nu er der godt nyt til de over 40.000 ældre, der hvert år indlægges på grund af en faldulykke."

Hvis en borger har brækket noget (typisk lårhalsbenet) får han bestemt ikke en tur i den karrusel men derimod fastspændt på Falck-reddernes båre.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten