Fjederoptræk til plæneklipperen

Plæneklipperproducenten Briggs & Stratton lancerer nu en selvstarter, der ikke kræver startmotor og akkumulator. De nye plæneklippere har fjeder-optræk og det funktionsprincip kaldes Touch-N-Mow (Tryk-og-klip).

Det er en vældig kraftig fjeder, der trækker motoren i gang, når brugeren griber i sikkerhedsbøjlen på plæneklipperens håndtag. Faktisk er den så farlig, at fabrikken har måttet gøre ekstra meget ud af at sikre sig mod sager om produkt-ansvar. Den slags kan nemlig være dyrt i hjemlandet Milwaukee i USA, for ikke at tale om Californien.

»Vi kender et eksempel på, at et barn sad på køleren af en havetraktor med klipper. Han faldt ned og fik fingrene ind under skærmen til den roterende kniv og beskadigede fingrene. Briggs & Stratton måtte betale en stor erstatning, selv om firmaet kun havde leveret motoren. Havetraktorer-producenten måtte ud med endnu større erstatning,« siger marketingschef Steen Grønlund, Ketner og Co., som er dansk importør af Briggs & Strattons produkter i Danmark.

Erstatning for 3 sekunders bremse

Med hensyn til den fjederstartende plæneklipper, så er der altså gjort meget ud af sikkerhedsforklaringerne i brugsanvisningen.

Fjederen virker som en erstatning for den 3 sekunders bremse, der skal være på moderne plæneklippere, så motoren standser, hvis man slipper sikkerhedsbøjlen.

En 3-sekunders bremse fungerer normalt som en friktionsbremse, der klemmes ind på svinghjulet og optager inertien. Men i det nye produkt, er det i stedet et gummihjul, der presses ind på svinghjulet. Gummihjulet transporterer energien til en kraftig fjeder, som derpå står spændt, lige til klipperen skal bruges næste gang.

»Gummi har det med at blive hårdt med tiden - vil selvstarteren så ikke holde op med at virke?«

»Systemet er testet til mere end 20.000 starter på et gummihjul, så det skulle slå til i nogen tid. Gennemsnitligt bruger folk en plæneklipper 25-30 timer hver sæson. I øvrigt er det af sikkerhedsmæssige grunde forbudt for serviceværkstederne at åbne boksen med fjederen. Den skal blot udskiftes, hvis den går i stykker,« siger Steen Grønlund.

En farlig situation kan opstå, hvis brugeren vipper plæneklipperen om på siden for at fjerne afklippet græs fra indersiden af skjoldet. Det gør man ofte for at undgå rustdannelser. I den situation er der en sikkerhedsnøgle, der kan låse fjederen, så den ikke pludselig sætter kniven i rotation, hvis nogen berører sikkerhedsbøjlen.

800 omdrejninger per minut

Der er nemlig ganske meget energi i fjederen. Den vil typisk bringe motoren op på 800 omdrejninger per minut, og det giver mindst 10 omdrejninger. Det skal sammenlignes med de 600 omdrejninger, man kan opnå med snorestart eller 400 omdrejninger ved el-start.

Men så slipper man for at vedligeholde et batteri til elstart.

»Batteristart kan i øvrigt også udgøre en risiko, hvis man ikke passer på. Men det anbefales, at man udløser den nye startfjeder hvert efterår, så den ikke står spændt hele vinteren. Det kan man gøre ved at fjerne tændrørshætten og derpå forsøge at starte motoren,« siger Steen Grønlund.

Man skal altså kun trække i snoren én gang hvert forår. Men det står alt sammen i brugsanvisningen. Så må man håbe, at den bliver læst.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten