Fitness-ure og smartwatches forstyrrer pacemakere og indopererede hjertestartere

Plus1. marts kl. 05:009
Fitness-ure og smartwatches forstyrrer pacemakere og indopererede hjertestartere
Pacemakere fra Boston Scientific, Medtronic og Abott ser ud til at blive forstyrret af smartwatches, fordi pacemakeren tager fejl af patientens hjerterytme og impedans-sensorer til måling af kropssammensætning. Illustration: Medtronic.
Impedans-målinger i urene anvender så kraftige elektriske signaler, at de kan forstyrre og forhindre pacemakere og indopererede hjertestartere i at fungere optimalt.
Artiklen er ældre end 30 dage

Med et lille armbåndsur kan du i dag overvåge alt fra kroppens fedtprocent, puls, blodtryk og stressniveau til skelet og muskelvægt.

En del af de målinger foregår ved hjælp af bioimpedans, altså måling af impedans i biologisk materiale, hvor der sendes små elektriske impulser gennem kroppen.

Mens det elektriske signal uhindret passerer gennem væske og muskler, så møder den anderledes modstand ved fedtvæv.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
7. marts kl. 10:14

BIA

  • som betyder? (forkortelser er fine, men det kræver, at vi kender dem. ;-) )
8
1. marts kl. 16:19

Hvis man vil vide mere om relevante standarder for EMC og anden imunitet af elektroniske implantater, så er denne artikel interessant læsning.

De grænseværdier som oftest tages frem ifm. pacemakers er CENELEC 50527-1 som definerer 5 kV/m for maksimat elektrisk felt og 100 µT for maksimal flux felt.

Det er meget høje imunitetsgrænser, og 100 uT kommer man ikke i nærheden af med mindre man har kraftige magneter tæt på kroppen. 5kV/m kan man muligvis komme ud for under særlige omstændigheder.

Men jeg har en mistanke om, at der er en sammenblanding mellem disse grænseværdier, og så pacemakernes design. Mange (muligvis alle) pacemakere kan slukkes vha. netop et magnetfelt. Det er indbygget i apparatet, og bruges til at slukke det i bestemte situationer, f.eks. hvis pacemakeren støder forkert, eller har risiko for at blive udsat for påvirkninger som kan forsytyrre den. Hvis man lægger en telefon med stærke magneter på brystet over en pacemaker, kan den muligvis slukke - men det er ikke en kritisk hændelse det er en "by-design" egenskab.

Alle pacermaker brugere modtager udførlige instruktioner om hvordan de skal forholde sig, f.eks. i lufthavne, ved røntgen fotografering, steder hvor der er elektrisk hegn osv.

Vi havde en pacemaker bruger i vores familie. Han var yderst opmærksom på disse forhold, og havde faktisk en slukke magnet liggende hjemme, fordi hans sygdom indimellem gjorde det bedre at slukke for den i en periode. At han kunne instrukserne så jeg en dag, hvor jeg demonstrerede en af disse højspændings-fluesmækkere for ham. Hans reaktion var: - Nu skal jeg vist have fat i magneten.

7
1. marts kl. 15:31

Efter overskriften var jeg også tvivlende, men eksemplerne viser 2 ekstremiteter for ure (berøring med anden hånd) og 4 ekstremiteter for vægte (2 hænder og 2 fødder). Men stadig må der være stor dæmpning til inde midt i en krop med stort volumen. Og som du skriver, er det relativt store signaler hjertet afgiver, når målt tæt på.

Jeg var maaske for hurtig. Hvis der kan etableres nogen form for cross-body stroem kan den paavirke maalinger, klart, ogsaa i uA klassen.Men et ur i sig selv med lokale sensorer, nej, det er ikke realistisk.

EKG har jeg svaert ved at tro kan paavirkes af et ur.

Er der nogen der har kvantificerede niveauer for disse sensorer?

6
1. marts kl. 11:29

Efter overskriften var jeg også tvivlende, men eksemplerne viser 2 ekstremiteter for ure (berøring med anden hånd) og 4 ekstremiteter for vægte (2 hænder og 2 fødder). Men stadig må der være stor dæmpning til inde midt i en krop med stort volumen. Og som du skriver, er det relativt store signaler hjertet afgiver, når målt tæt på.

5
1. marts kl. 10:20

Nok relevant for flere at Iphone12 - med mange flere må man antage - kan udgøre en risiko

Der vil jeg gerne se underbygget som vaerende en risiko.

Jeg har arbejdet med hardware til EP/ABR og der er vi 40-60dB laenegere nede i signaleniveuer fra hjernen end EKG, mine dygtige kolleger anser EKG for "a walk in the park"

Der er MANGE udfordringer baade i EKG og EP, men at et ur paa en ekstremitet (arm) skulle forstyrre EKG eller EP har jeg svaert ved at tro, signalet vil vaere daempet ekstremt inden det naar frem til steder hvor pacemakere/EKG/EP maalinger sker. Det er muligt, men saa vil jeg gerne se et studie, veldokumenteret.

3
1. marts kl. 08:53

Er der nogen der har kendskab til et ur af nyere dato der anvender denne teknologi? Alle de ure jeg er stødt på bruger udelukkende lys til deres sensorer.

Er det ikke EKG mulighed. Det har Apple Watch haft siden S4 og andre mærker har det også indbygget, men det kræver myndighedsgodkendelse for at være aktiveret. Det kræver man bevist vil bruge det, for det kræver at du holder holder en finger på kronen og dermed altså skal bruge begge arme, ikke noget der er naturligt ved almindelig brug eller under træning.

1
1. marts kl. 07:05

Er der nogen der har kendskab til et ur af nyere dato der anvender denne teknologi? Alle de ure jeg er stødt på bruger udelukkende lys til deres sensorer.