Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Fisketorvet efter ammoniakudslip: Sniffer-alarm var ikke nok til at evakuere

Fisketorvet mente ikke, at der var grund til at evakuere gæsterne. Men så kom politiet og gjorde det alligevel. Illustration: Wikimedia Commons / Susanne Nilsson

Lørdag tidligt på aftenen rykkede politi og brandvæsen ind i Fisketorvet shoppingcenter i København, efter at der var sluppet ammoniak ud i centerets kælder.

Ifølge DR fik fem personer det dårligt og måtte tilses på stedet. En enkelt måtte til observation på Hvidovre Hospital for forgiftning.

Dele af centeret, deriblandt restauranterne i stuetagen, blev evakueret. Det samme gjaldt Dybbølsbro og indkørslen til centeret, hvor der også lugtede af ammoniak.

Eyup Yucel, som arbejder på en af Fisketorvets restauranter, sagde til DR, at han følte sig svimmel og lidt dårlig på grund af lugten.

»Det har lugtet slemt hele dagen. Nu er folk blevet evakueret, men de burde have gjort det fra morgenstunden,« sagde han.

Havde tilkaldt reparatør

Ingeniøren forsøgte hele mandag at få en kommentar fra Fisketorvet til hvordan den potentielt stærkt sundhedsskadelige gas kunne slippe ud i shoppingcenteret.

Centret ejes af det internationale ejendomsselskab Unibail-Rodamco, som sent om eftermiddagen fremsendte skriftlige svar via et kommunikationsbureau.

Her fremgår det, at en måler tidligere på dagen havde givet udslag, hvorfor Fisketorvet havde tilkaldt en reparatør, som var i gang, da politi og brandvæsen blev alarmeret.

Hvad skete der helt konkret?

»Der har i løbet af dagen lørdag pågået et arbejde for at reparere en gummipakning på en af vores ammoniakkompressorer på vores køleanlæg. Arbejdet har foregået under kontrollerede forhold, men har skabt nogle lugtgener i centret,« lyder det fra Unibail-Rodamco.

Hvorfor ventede I så længe med at evakuere?

»En af vores gæster tilkaldte brandvæsenet på grund af lugtgener i centret omkring kl. 19. Reparationsarbejdet har foregået under kontrollerede forhold af en reparatør fra Johnson Controls, som har vurderet, at lugtgenerne ikke har været til fare for vores gæster. Herudover har Fisketorvets ammoniakalarmer ikke målt ammoniak på et niveau, hvor det har været nødvendigt at evakuere.«

Alarm var »på lavt niveau«

Har man ammoniak-køling, skal der være veluddannede folk til at betjene det – havde I sådan en lørdag?

»Ja, vores samarbejdspartner Johnson Controls håndterede reparationsarbejdet i løbet af dagen lørdag.«

Har I sniffere eller andet på systemet, som skulle have opdaget det? I givet fald: Hvorfor skete det så ikke?

»Ja, vi har alarmer, der måler på forskellige niveauer. En alarm på lavt niveau blev aktiveret, men det niveau var ikke højt nok til, at det har været nødvendigt at evakuere. Lugten alene kan være kraftig selv ved små koncentrationer,« skriver centeret.

Hvor meget ammoniak slap der ud? Hvor længe stod lækken på? Hvor farligt var det? Hvor meget opbevarer I på stedet?

»Der sev langsomt gas ud i ca. en time, inden Johnson Controls påbegyndte reparationsarbejde. Ammoniakniveauet, målt af vores alarmer, har ikke været højt nok til, at det var nødvendigt at evakuere. Der er 240 kg ammoniak på hver af vores to maskiner, hvilket er passende i forhold til anlæggets størrelse.«

Vil fortsætte med ammoniak

Hvor mange personer måtte observeres? Hvad skete der med hende, som skulle på hospitalet?

»Så vidt vi er orienteret, har én person været til observation. Vi kender ikke kvindens identitet, så det har ikke været muligt at få en tilbagemelding omkring hendes tilstand.«

Vil I fortsætte med at have ammoniak-køling eller købe en ny løsning?

»Vi anvender kun ammoniak i sommermånederne. Resten af året køler vi via frikøl. Vi fortsætter med ammoniak, men tager til efterretning og undersøger, hvad vi kan gøre for at sikre, at det ikke sker igen.«

Hvad implementerer I af procedurer fremover, så det ikke sker igen?

»I samarbejde med Johnson Control er vi ved at undersøge, hvad vi kan gøre for, at lignende ikke sker igen,« lyder det fra Unibail-Rodamco.

Emner : Forurening
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Ammoniak kan lugtes helt ned til 20 ppm, men først over 700 ppm er der risiko for varige mén ved længere eksponering end en halv time. Der er altså et stort spænd fra det begynder at rive i næsen, til det bliver så farligt, at man skal skynde sig væk

De angivne 480 kg giver ca. 640 m³ ren ammoniakgas, når det er kogt af, og det er selvfølgeligt et problem, hvis al ammoniakken ved en katastrofal fejl frigives på én gang, for koncentrationer over 5 ‰ (vol) er øjeblikkeligt dræbende. Men her var der jo tale om, at det sivede lidt fra en ødelagt pakning.

Ammoniak er brændbar ved luftblandinger med mlm. 15% og 28% ammoniak (vol), men i praksis er det både vanskeligt at antænde og vedligeholde forbrænding af ammoniak. Der er altså heller ikke nogen særlig fare for brand ved udsivende ammoniak, og forbrændingsprodukterne er uskadeligt vand(-damp) og inert nitrogen.

Mere på fx https:// www.svaergods.com/nh3/ammoniak.aspx

  • 4
  • 0

Man kan jo spørge sig selv, om det er et par hysteriske kællinger på et cafeteria som er eksperter i at vurdere risikoniveauet, eller det er en formodentlig veluddannet fagperson fra servicefirmaet. Servicefirmaet mo dog formodes at have den største ekspertise på området, desuden er de i den situation at jo større risikoniveau og fare de vurderer, des stører faktura kan de sende, de har altso ingen grund til at bagatalisere.

  • 4
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten