Fiskeolie forebygger sukkersyge hos børn

Omega-3-fedtsyrer ser ud til at have en forebyggende effekt på udvikling af type 1-diabetes hos børn. Det viser en omfattende medicinsk undersøgelse offentliggjort tidsskriftet Journal of the American Medical Association (Jama).

I undersøgelsen, der blev foretaget i Denver, Colorado, har forskere fra det lokale universitet i årene 1994-2006 udspurgt mødrene til 1.770 børn om, hvorvidt de gav deres børn torskelevertran.

Fælles for alle børnene, der i gennemsnit var seks år, var, at de af genetiske årsager havde en forøget risiko for at udvikle type 1-diabetes, også kaldet ungdomssukkersyge.

Studiet viste, at blandt de børn, som fik torskelevertran, var der forholdsvis færre, som udviklede sygdommen.

»Det er et ekstremt interessant resultat. Der er tale om et stort studie med relativt mange børn, og det er publiceret i meget troværdigt tidsskrift,« lyder vurderingen fra Lars Hellgren, lektor ved Biocentrum-DTU.

Han er ekspert i omega-3-fedtsyrer, der er den afgørende bestanddel i torskelevertran.

Statistisk usikkerhed

Han vil dog ikke gå så vidt som de amerikanske forskere, der har beregnet virkningen til at være op til 55 procents reduktion i sygdomsrisiko ved fast indtagelse af omega-3.

»I deres studie var der kun 58 børn, der udviklede sygdommen, og det tal er for lille til, at man kan sige noget statistisk sikkert. Men studiet viser, at der er sandsynlighed for faldende risiko,« siger Lars Hellgren.

For at få endelig bekræftelse på omega-3's virkning på type 1-diabetes finder Lars Hellgren det nødvendigt med en såkaldt dobbelt-blindundersøgelse med lodtrækning.

Det vil sige, at en gruppe børn, der er genetisk disponerede for sygdommen, får kapsler med olie med omega-3-fedtsyrer, mens en kontrolgruppe får et virkningsløst placebo-præparat, uden at deltagerne ved, om de er i den ene eller den anden gruppe.

Artiklen i Jama siger ikke noget om, hvor stor mængde omega-3 der skal til for at give en forebyggende virkning.

Omega-3-fedtsyrerne - af fagfolk også kaldet n-3 eller alfalinolensyre - er i forvejen kendt for at kunne reducere risikoen for hjertesygdomme og leddegigt.

Både gigt og type 1-diabetes skyldes populært sagt en fejl i patientens immunsystem, så det er aggressivt over for kroppen selv.

Desuden er der udført studier, som tyder på en positiv virkning over for demens af typen Alzheimers og en gunstig effekt på børns udvikling af intelligens og motorik.

Det kan ifølge Lars Hellgren meget vel hænge sammen med, at hjernevæv er relativt rigt på de flerumættede omega-3-fedtsyrer og derfor udvikles bedst, når der er rigelig tilførsel af dem.