Fiskekuttere og fodbold-onsdage: Hirtshals rummer unik cocktail til uddannelser

Plus26. januar 2022 kl. 15:002
Fiskekuttere og fodbold-onsdage: Hirtshals rummer unik cocktail til uddannelser
Studerende på kandidatuddannelsen i Akvatisk Videnskab og Teknologi skal efter planen tage hele deres uddannelse i Hirtshals efter 2025. Illustration: DTU.
I den nordjyske fiskerby findes både et stærkt forskningsmiljø og et socialt studiemiljø. DTU-studieleder håber på at bevare college-stemningen på udflyttet uddannelse.
Artiklen er ældre end 30 dage

»Nogle ting er fast skemalagte. Vi spiller eksempelvis fodbold hver onsdag.«

Sådan konkretiserer lektor på DTU Aqua Peter Vilhelm Skov, hvordan han og kollegerne i Nordsøen Forskerpark i Hirtshals arbejder for at etablere et godt studiemiljø for de 10-20 DTU-studerende, som med et halvt års varighed flytter til Nordjylland i jagten på det gode speciale eller den oplagte erhvervspraktik.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
27. januar 2022 kl. 08:52

Det hører med til fortællingen om Hirtshals, at forskningen har en unik tilknytning til og fællesskab med Nordsømuseet, som ligger dør om dør med laboratorier og andre lokaler til forskerne. Nordsømuseet er en af de mest populære destinationer i det jyske, og derfor opstår der en interessant grænseflade mellem den almindelige befolkning og de højt specialiserede forskere. Nordsømuseets raison d'etre er (hvis man ikke ved det) at formidle livet i Nordsøen. Det gøres ikke mindst via Nordeuropas største koldtvandsakvarium på 45 mio liter vand,som har store stimer af sild og makrel, klumpfisk fra tid til anden, og i hvert fald altid hajer - samt stærke hands-on aktiviteter for børn og voksne.

En anden bemærkning til 'livet i det nordjyske': 10 km fra Hirtshals ligger Tversted, en lillebitte by med et større sommerhusmiljø. Netop sommerhusene, og deres 'ressourcestærke' ejere, der kommer både i og udenfor sæsonen, er grundlag for en støt stigende iværksætterkultur omkring bla. mad&drikke ved Camillos Køkken, og væve-, garn- og strikkeaktiviteter ved Isager, balletkurser for børn om sommeren osv.; altsammen på den tidligere Tversted Skole, som i dag summer af aktiviteter, som mad- eller strikkehipsterne i Århus og København nok vil misunde ;) Og så er der jo Jazzy Days i Tversted. Her trækker man på, at adskillige tunge profiler fra den danske musikbranche har taget permanent ophold i områet. Sammen med ildsjæle skabes hvert år en uge i jazzens tegn, som henter de helt store internationale navne til byen i et omfang, som kun hovedstaden - måske - kan matche. Smid så til sidst de vildeste strande, strandenge med unik pg sjælden natur, og de smukkeste kystplantager inkl. MTB-spor og det hele, oveni. Så spiller det!

Så ja. Der er bestemt muligheder for at arbejde med decentrale, små klynger af fortættet liv, stemning, kultur, og forskning & undervisning på højeste niveau udenfor de store byer. Det handler om at skubbe på alle tandhjulene i maskinen, og at arbejde med de stedbundne kvaliteter.

1
27. januar 2022 kl. 04:39

Det er rart at se at nogle går med "ja-hat".

»På eksempelvis Københavns Universitet kan man læne sig op ad det liv, der er i en stor by. Det kan vi måske ikke her, men så kan vi nogle andre ting,« siger Peter Vilhelm Skov.

Nogle fag vil nok på sigt være støttet af nettet?

Foreløbig - og indtil 2025 - er det vist mest specialet de dyrker, men så!