Fiskekuttere og fodbold-onsdage: Hirtshals rummer unik cocktail til uddannelser


»Nogle ting er fast skemalagte. Vi spiller eksempelvis fodbold hver onsdag.«
Sådan konkretiserer lektor på DTU Aqua Peter Vilhelm Skov, hvordan han og kollegerne i Nordsøen Forskerpark i Hirtshals arbejder for at etablere et godt studiemiljø for de 10-20 DTU-studerende, som med et halvt års varighed flytter til Nordjylland i jagten på det gode speciale eller den oplagte erhvervspraktik.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Det hører med til fortællingen om Hirtshals, at forskningen har en unik tilknytning til og fællesskab med Nordsømuseet, som ligger dør om dør med laboratorier og andre lokaler til forskerne. Nordsømuseet er en af de mest populære destinationer i det jyske, og derfor opstår der en interessant grænseflade mellem den almindelige befolkning og de højt specialiserede forskere. Nordsømuseets raison d'etre er (hvis man ikke ved det) at formidle livet i Nordsøen. Det gøres ikke mindst via Nordeuropas største koldtvandsakvarium på 45 mio liter vand,som har store stimer af sild og makrel, klumpfisk fra tid til anden, og i hvert fald altid hajer - samt stærke hands-on aktiviteter for børn og voksne.
En anden bemærkning til 'livet i det nordjyske': 10 km fra Hirtshals ligger Tversted, en lillebitte by med et større sommerhusmiljø. Netop sommerhusene, og deres 'ressourcestærke' ejere, der kommer både i og udenfor sæsonen, er grundlag for en støt stigende iværksætterkultur omkring bla. mad&drikke ved Camillos Køkken, og væve-, garn- og strikkeaktiviteter ved Isager, balletkurser for børn om sommeren osv.; altsammen på den tidligere Tversted Skole, som i dag summer af aktiviteter, som mad- eller strikkehipsterne i Århus og København nok vil misunde ;) Og så er der jo Jazzy Days i Tversted. Her trækker man på, at adskillige tunge profiler fra den danske musikbranche har taget permanent ophold i områet. Sammen med ildsjæle skabes hvert år en uge i jazzens tegn, som henter de helt store internationale navne til byen i et omfang, som kun hovedstaden - måske - kan matche. Smid så til sidst de vildeste strande, strandenge med unik pg sjælden natur, og de smukkeste kystplantager inkl. MTB-spor og det hele, oveni. Så spiller det!
Så ja. Der er bestemt muligheder for at arbejde med decentrale, små klynger af fortættet liv, stemning, kultur, og forskning & undervisning på højeste niveau udenfor de store byer. Det handler om at skubbe på alle tandhjulene i maskinen, og at arbejde med de stedbundne kvaliteter.
Det er rart at se at nogle går med "ja-hat".
»På eksempelvis Københavns Universitet kan man læne sig op ad det liv, der er i en stor by. Det kan vi måske ikke her, men så kan vi nogle andre ting,« siger Peter Vilhelm Skov.
Nogle fag vil nok på sigt være støttet af nettet?
Foreløbig - og indtil 2025 - er det vist mest specialet de dyrker, men så!