Fisk trænes til selv at svømme i nettet

Amerikanske forskere knokler i øjeblikket med at få fisk til at lystre på lyd på samme måde, som en hund kaldes tilbage til sin ejer.

Forskere fra the Marine Biological Laboratory ved Woods Hole Oceanographic Institution i USA er nemlig ved at foretage de afsluttende tests af trænede fisk, der fanger sig selv ved at svømme ind i et net, når de hører en tone, der signalerer fodringstid, skriver nyhedsbureauet AP.

Målet er, at kunne slippe fisk ud i det åbne hav, hvor de kan vokse sig store, for derefter at blive kaldt tilbage til et undervandsbur med et lokkekald.

»Det lyder skørt, men det er rigtigt,« siger Simon Miner, der er forskningsassistent hos the Marine Biological Laboratory, der netop har modtaget 1,3 millioner kroner af den amerikanske stat igennem National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA, til projektet.

Lyd på 280 Hz

Forskerne holdt fiskene i en tank. Foder blev smidt ned i en aflukket foderzone, som fiskene kun kunne komme til igennem en smal åbning. Men inden fodringen afspillede forsker en lyd.

Lyden ligger på en 280 Hz tone og skulle ikke være generende for det øvrige dyreliv. Tre gange dagligt blev lyden afspillet i 20 sekunder over en tidsperiode på omkring to uger. Når forskerne afspillede lyden igen efter træningsperioden, »havde man fjernstyrede fisk,« som Simon Miner udtrykte det.

»Når der blev trykket på knappen, kom de ind i fodringszonen og ventede tålmodigt,« fortæller Miner videre.

Forskerne prøvede også at finde ud af, hvor lang tid fiskene associerer lyden med mad ved at fodre fiskene uden for fodringszonen i nogle dage og se, om de vendte tilbage til fodringszonen, når lyden blev afspillet igen.

Nogle fisk havde glemt lokkekaldet efter få dage, andre huskede det i op til 10 dage. Ifølge Miner hænger fiskenes hukommelsesramme sammen med, hvor lang tid de er blevet trænet.

Rovfisk i vejen for big business?

Målet med at opdrætte fisk er at barbere omkostningerne ved fiskebrug ned til et minimum. Hvis fisk kan dresseres til at vende tilbage til vandbrug efter at have fodret sig selv op i det åbne hav i adskillige dage, kan vandbrugsejere spare penge på foder og reducere mængden af koncentreret fiskeaffald.

Simon Miner forestiller sig også, at de dresserede fisk kan bruges til at forøge naturlige fiskebestande, der er ved at uddø. Opdrættede fisk, der kan kaldes tilbage for at blive fodret hver dag, har muligvis også bedre chancer for at tilpasse sig naturen, vurderer han.

Præsidenten for brancheforeningen the National Aquaculture Association, Randy MacMillan, der selv driver et dambrug, er imidlertid ikke så optimistisk.

Hans erfaring med fisk er, at deres bevægelsesmønstre spænder vidt og bredt. Derudover mener han, at store mængder fisk vil gå tabt til rovfisk.

Ifølge projektleder Scott Lindell er tab af fisk en bekymring, som man er opmærksom på. Men forskernes foreløbige beregninger viser, at selvom kun halvdelen af fiskene vender tilbage, er metoden stadig mere profitabel end de eksisterende opdrætsmetoder.

Dokumentation

Marine Biological Laboratory
AP

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Ha,god ide,tro de ikke at andre fiskere straks vil udnytte det ved at sætte en 280Hz tranciver på deres fangstgrej

  • 0
  • 0

Det er stadig på testplanet. Signallet kan vel modifiseres, så det er et bestemt lydmønster, som kræene skal genkende fremfor kun 280Hz.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten