Fisk, salamandere og snegle svæver i vægtløshed

Rusland opsendte i fredags en ubemandet Foton-testkapsel, som svæver rundt i rummet i 12 dage fyldt med biologiske eksperimenter.

Den 750 kilo tunge kapsel blev opsendt med en Soyuz-U-raket fra Baikonur-rumcentret. Ni minutter efter opsendelsen blev den frigivet fra raketten.

Foton-M3-kapslen skal kredse omkring Jorden 190 gange, før den bliver bremset op, og en landingskapsel på 250 kilo bliver sendt tilbage til Jorden for at lande på stepperne i Kasakhstan 26. september.

Preparation of the FOTON M-3 in MIK Illustration: Stephane Corvaja

Mellem eksperimenterne om bord er salamandere, firben og snegle. Biologerne skal undersøge, hvordan de opfører sig i vægtløshed. Et tysk akvarium i kapslen indeholder encellede organismer som Euglena gracilis og en enkelt cichild-fisk.

To grupper af biologiske forsøg skal undersøge knogledannende celler og et andet, hvilke skader stråling i rummet forårsager på hudceller.

Uden på Foton-M-kapslen sidder en speciel facilitet kaldet Biopan. Den medbringer eksperimeter, som skal udsættes for rummets stråling og vakuum.

Herudover findes eksperimenter med klippestykker, som indeholder mikroskopisk liv. De skal vise, om liv kan have overlevet de høje temperaturer og tryk under en tur ned på Jorden f.eks. i en meteor.

Uden på Foton-kapslen sidder studentersatellitten Yes-2, bygget af 450 studenter fra hele Europa. Den skal afprøve en ny teknik til at sende en mindre kapsel tilbage ned gennem atmosfæren.

Yes-2 består af to dele en bæresatellit kaldet Floyd, som indeholder 30 kilometer specialline. Den anden del af studentersatellitten, Fotino, vil blive frigivet for enden af linen og benytte linen til at bremse, så den kan lande uskadt på stepperne.

Dokumentation

ESA om Foton-M

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten