Fisk ødelægger kulstof 14-dateringer

Danske stenalder-bopladser er muligvis dateret helt forkert. Hvis der dengang blev tilberedt fisk i de lerkar, som efterfølgende er blevet brugt til at datere bopladsen, kan kulstof 14-dateringens resultat være op til 2.000 år forkert.

Det viser forskning foretaget af Aarhus Universitet og arkæologer fra delstatsmuseet i Slot Gottorp.

»En fejl på et par hundrede år er ikke slem, når man daterer fund fra den ældste stenalder. Men en fejl på 2.000 år har stor betydning,« siger Felix Riede, der er lektor i arkæologi ved Aarhus Universitet.

»En effekt på 2.000 år har jeg slet ikke regnet med. Perspektiverne i opdagelsen er rimelig skræmmende, fordi det er afgørende for arkæologien at have faste fixpunkter i dateringsarbejdet. Det er nok ikke nødvendigt at skrive historiebøgerne om, men der er sikkert nogle forkert daterede fundpladser,« siger han.

Forklaringen på, at fisk gør det umuligt at datere præcist ved hjælp af kulstof 14-metoden, er, at fisk ikke indeholder så meget af det radioaktive stof kulstof 14, hvis de har levet i hårdt vand.

Hårdt vand indeholder meget kalk, og kalk indeholder slet ingen kulstof 14. Derfor er der mindre kulstof 14 i vandet end i atmosfæren, og en fisk vil dermed indeholde mindre kulstof 14 end dyr fra landjorden. Det påvirker kulstof 14-indholdet i en lerkar, som er blevet brugt til at tilberede fisk i.

Dokumentation

Videnskab.dk's artikel