Fisk med sensorer skal afsløre havenes hemmeligheder

Fisk skal have installeret sensorer, så de kan give menneskeheden større viden om de store oceaner. Hav- og klimaforskere har nemlig brug for flere storskala data om havenes temperaturer samt indhold af salt og ilt.

Forskere ved Southampton Universitet har derfor skrumpet ellers stort måleudstyr til en lille, billigere og meget præcis sensor, der kan sættes på massevis af fisk, hvor den vil indsamle data indtil fiskene bliver fanget og sensorerne sendt retur til forskerne. Sensorerne kan også sættes på både og bøje.

Målingerne fra fiske kan være af stor værdi, for havene er så store og dybe, at det er meget svært at samle nok data til at opbygge et detaljeret billede af dem, skriver The Engineer. I dag foregår dataindsamlingerne nemlig med dyret maskineri, som sænkes i havet eller trækkes efter skibe.

Meget høj præcision

Sensoren som indtil videre kun er en prototype kan for eksempel måle temperaturer inden for en 1000 del af en grad Celcius. Sensoren indeholder også et lille batteri og en 3mm^2 applikationspecifik integreret kredløb mikrochip, der kan måle hvert minut.

»Gennemburdet, vi har opnået, er, at vi kan måle temperatur, saltindhold og iltindhold med meget høj præcision på den samme platform med det samme elektronik. Det er aldrig blevet gjort før,« siger professor Hywel Morgan til The Engineer.

Han fortæller, at de har opnået det ved at bruge mikrolitografi til at producere glassensorhovedet. Holdet har desuden også udviklet en hemmelig metode, der sikrer, at organismer ikke kan gro på sensoren.

Det er svært at sende data via vand, så sensoren er designet til at gemme data og så vil fiskere få betaling for at sende sensorer til forskerne, hvis de fanger fisk med dem.

Sensorerne kan også bruges til at overvåge drikkevand i reservoirer og borehuller, så kemisk forurening eller algevækst kan afsløres.

Fire roere, der tager turen fra Australien til Mauritius vil teste sensoren. Yderligere test skal vise, at sensoren er stabil og præcis over længere tid.

Fish and chips

På DTU Aqua og DTU Nanotech har forskere længe været i gang med et lignende projekt kaldet 'Fish and Chips'. Her sætter de også chips på fisk for blandt andet at følge deres bevægelser. Deres chips kan bl.a. måle dybde, temperatur, saltindhold og lysforhold.

Læs mere om projektet på DTU her.

Dokumentation

Læs mere om DTU's fiskeprojekt her