Fisk kan smitte os med den menneskelige variant af kogalskab

Tre amerikanske forskere advarer om, at opdrættede fisk kan overføre Creutzfeldt-Jakobs sygdom til mennesker, hvis de bliver fodret med proteinpiller med kød- og benmel fra køer.

Sandsynligheden for, at det sker, er ganske vist ikke stor. Men sygdommen er slem, og der findes ingen medicin.

Forskerne vil derfor have forbudt, at fisk fodres med dyreprotein, navnlig fordi sundhedsmyndigheder i hele verden opfordrer folk til at spise flere fisk på grund af indholdet af omega-3-fedtsyrer, som modvirker Alzheimers syge.

Denne menneskehjerne er angrebet af sygdommen Variant Creutzfeldt-Jakob. Patenten har hallucinationer, adfærdsforandringer og hurtigt fremadskridende demens. Tilstanden kendes blandt andet ved et særligt bølgemønster ved undersøgelse med Electroencephalogram. (Foto: Wikipedia) Illustration: Wikipedia

»Vi har ikke bevist, at det er muligt for fisk at overføre sygdommen til mennesker. Men af hensyn til den almene sundhed mener vi, at brugen af døde dyr som fiskefoder bør forbydes. Fisk klarer sig jo fint i havet uden at spise køer,« siger lederen af forskerholdet, Robert P. Friedland, til magasinet TGDaily.

Uhelbredelig sygdom

Normalt opfattes den genetiske artsbarriere som et godt værn mod overførsel af sygdomme. Men ifølge den nye forskning kan en sygdom overføres ved at spise et dyr, selv når dyret ikke selv er blevet smittet via sit foder.

Teoretisk er der også en mulighed for, at fisk med tiden kan opnå en patologisk ændring, hvis de spiser foder, der er produceret af syge køer, skriver bladet.

Creutzfeldt-Jakobs sygdom, den menneskelige variant af kogalskab, er dødelig og kan ikke helbredes. Mennesker får sygdommen ved at spise dyr, som er inficeret med BSE (bovine spongiform encephalopathy). Et udbrud af BSE i England for en halv snes år siden fik de fleste lande til at indføre et forbud mod at fodre kalve med kød- og benmel fra døde køer. For sygdommen kan på den måde nemt spredes inden for samme art.

»Det faktum, at der ikke kendes tilfælde af Creutzfeldt-Jakobs, som er overført via fisk, betyder ikke, at det er sikkert at fodre fisk med kødfoder. Inkubationstiden ved disse sygdomme kan være årtier, og det gør det svært at sammenkæde fodringspraksis med sygdomstilfælde. Derfor bør sikkerheden forbedres for at beskytte befolkningen,« siger Robert Friedland.

I England kendes 163 menneskelige dødsfald på grund af Creutzfeldt-Jakobs sygdom. Så sent som i 2008 døde to spaniere af sygdommen. Den er ikke set i Danmark.

Foder-forbud gider ikke importerede fisk

Danske fisk må ikke fodres med kød- og benmel, jævnfør EU-reglerne om foderforbud fra 2000. Tre år senere fandt Plantedirektoratet dog et parti mel af hydroliserede fjer, som indeholdt rester af kød og ben. Partiet blev destrueret.

Ifølge de amerikanske forskere er det almindeligt at fodre fisk med kød- og benmel uden for EU. Opdrættede spisefisk importeres både fra Amerika og Asien.

Dansk ekspert: Risikoen er større ved at spise sushi

Den danske ekspert på området er overlæge, neuropatolog Henning Laursen fra Rigshospitalet. Han kalder de amerikanske forskeres advarsel for »en anelse teoretisk«.

»Der er forbud mod at bruge kød- og benmel til fiskefoder i EU, og der er meget få tilfælde af BSE i USA og Canada. Sandsynligheden for, at fisk på grund at smittetryk ændres patologisk, så de selv får sygdommen, er lille. Lidt værre må det være, hvis noget af benmelet sidder fast udvendigt på fisken, og den så bliver spist rå som sushi.«

Henning Laursen har gennemlæst forskningsartiklen. Han mener, at der er en lille svaghed i argumentationen, idet der i forsøget er brugt transgene mus med indsatte menneskegener. Det svarer til, at det genetisk set er mennesker, som får sygdommen, hvilket er en mulighed, der kendes i forvejen.

Men han understreger, at selv om sandsynligheden er lille for, at Creutzfeldt-Jakobs sygdom overføres via fisk, så vil man ikke kunne bevise, at det ikke kan ske.

Forskningsartiklen "Bovine Spongiform Encephalopathy and Aquaculture" er netop offentliggjort i juninummeret af forskertidsskriftet Journal of Alzheimers Disease.

Dokumentation

Juni nr. af Journal of Alzheimer Disease, s. 277-279
Artikel i TGDaily
Plantedirektoratets fund af kød og benmel i 2003
DR's artikel om de to døde spaniere

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hej. Med mindre I vil påstå at Danmarks Radio er fulde af løgn, har der været dødsfald som følge af BSE relateret CJS i Danmark. I følge DR nyheder døde en kvinde på Hvidovre hospital af BSE relateret CJS kort før man gjorde det første BSE fund i en dansk besætning. Da hun havde været i England, satte man det dengang i forbindelse dermed. I samme indslag blev det nævnt at man havde mistanke om at det kunne være forklaringen på flere påfaldende dødsfald i Danmark på det tidspunkt, hvilket dog aldrig blev yderligere omtalt.

 • 0
 • 0

Man ved, at BSE er en hjernesygdom, men så er der bare lige det at fisk har ikke ret meget under "kuplen", som kan kaldes en hjerne ! :-) Desuden så bliver hovedet "nakket" af dem i Baader-maskinen (læs: "den grå enke" og bliver brugt, som minkfoder og gødning på markerne. Der har faktisk aldrig været den store fare ved, at spise fisk - bortset fra visse typer orm i kødet og tungmetaller i leveren.

Spis fisk og bliv frisk !

Vh. Gunnar :-)

 • 0
 • 0

Overlæge Henning Laursen:

Men han understreger, at selv om sandsynligheden er lille for, at Creutzfeldt-Jakobs sygdom overføres via fisk, så vil man ikke kunne bevise, at det ikke kan ske.

Useriøs journalistik? Når det bliver til en overskrift: "Fisk kan smitte os med den menneskelige variant af kogalskab", så kan man spørge sig, om det er seriøs journalistisk? - Eller det bare er et problem, der opstår af, at journalisten benytter "hverdagssproget", mens en seriøs videnskabsmand "aldrig kan sige aldrig"? Det er i hvert fald sjældent, man videnskabeligt kan bevise, at noget IKKE kan ske indenfor medicin.

Når det næppe i Danmark er muligt at købe andet end norske og danske opdrætslaks, der ikke fodres med kød- og benmel, da er det unødvendigt at skræmme befolkningen med en teoretisk mulighed for et enkelt dødsfald, når indtaget af fiskemad garanteret lægger tusinder af år til europæernes liv hvert år.

Mvh Peder Wirstad

 • 0
 • 0

Når det næppe i Danmark er muligt at købe andet end norske og danske opdrætslaks, der ikke fodres med kød- og benmel, da er det unødvendigt at skræmme befolkningen med en teoretisk mulighed for et enkelt dødsfald, når indtaget af fiskemad garanteret lægger tusinder af år til europæernes liv hvert år

Hvem skræmmer man? Jeg synes snarere at artiklen viser at forbuddet mod brug af dyreknogler som fiskefoder i Europa er velbegrundet. Selvom risikoen for smitte er ganske lille er det ikke uvigtigt hvad man propper i dyr (her fisk) for derefter at sælge dem som menneskeføde.

Kogalskabsepidemien i sin tid skyldtes så vidt jeg husker at man fodrede køer med knoglemel fra køer. Det er nok en god i de at forsøge at undgå en gentagelse af den genistreg.

Mvh Søren

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten