Fisk i stimer anvender cykelryttermetoder

De stærkeste fisk lægger sig forrest i en stime, når stimen sætter farten op.

Det viser en ny undersøgelse, foretaget af professor John Fleng Steffensen fra Marinebiologisk Laboratorium ved Københavns Universitet sammen med tre andre forskere fra Skotland, Frankrig og Italien.

Fiskene bagest i stimen har samme fordel, som cykelrytterne i pelotonen i Tour de France, de bliver trukket med frem og sparer energi, forklarer forskerne, som har offentliggjort deres resultater i en artikel i Proceedings of the Royal Society B.

Forskerne har påvist, at når svømmehastigheden er lav, ca. 10 cm/s, så skiftes fiskene ofte til at ligge forrest i stimen. Der er heller ikke ved den hastighed stor forskel i, hvor ofte de slår med halen for at bevæge sig fremad. Både fisk forrest og bagerst slår med halen ca. 1,4 gange i sekundet.

Når hastigheden er 30 cm/s, så er det de stærkeste fisk, der konstant ligger forrest. De slår med halen 2,3 gange i sekundet, de svagere fisk bagerst i stimen kan nøjes med ca. 2,1 haleslag i sekundet.

»Vi er overrasket over, så markant den forskel er,« siger John Steffensen.

De stærkeste fisk, der ligger forrest, har den fordel, at de derved lettest får fat i føden. Store fiskestimer kan nærmest støvsuge havet for føde, og fisk bagerst i stimen kan have svært ved at skaffe sig nok føde.

John Steffensen forklarer, at ideen til undersøgelsen stammer fra canadiske forsker Shaun Killen, som i dag er ansat ved University of Glasgow. Eksperimenterne er udført i Frankrig i en såkaldt Steffensen-type svømmetunnel, der er udviklet efter John Steffensens principper.

Forskerne har mærket de ca. 12 centimeter lange fisk ved at sprøjte det hvide farvestof titaniumoxid ind under huden, så man havde let med at identificere de enkelte fisk.

Derover har men benyttet avancerede måleprincipper til at måle fiskenes energiforbrug både i hviletilstand og under aktiv svømning.

Dokumentation

Aerobic capacity influences the spatial position of individuals within fish schools
Mere information på John Steffensens website

Emner : Dyr
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Nu har vi det ultimative bevis på at fisk er langt klogere end mennesker. Fire granvoksne forskere har ikke haft andet at lave, end at glo på fisk.

Endda med "avancerede metoder" !

Det chokerende resultat er, at de hurtigste fisk svømmer forrest.

Dagens ikke-nyhed !

Nu mangler der blot en dybdegående analyse af HVORDAN disse fisk har haft held til at spionere mod professionelle cykelryttere. Her må helt klart være basis for endnu et forskningslegat !

Niels

 • 0
 • 0

Dette her minder mig om, at mennesket slet ikke har gjort de opdagelser, som de praler af. I en verden i krig, sagde den berømte skuespiller James Stewart følgende: dengang vi fløj med vores B-24 og B-17G flyvende fæstninger, så opfandt vi formationsflyvningen. Han glemte vist, at fuglene har udført dette i millioner af år.

:-)

 • 0
 • 0

Jeg har hele tiden troet at det var cykelryttere (jeg er selv een af dem) der efterlignede fugle og fisk. Men nu ved jeg bedre takket være Ing.dk. Det er nu en dejlig dag når man lærer noget nyt.

Således belært vil jeg gå en dejlig pinse i møde.

 • 0
 • 0

Findes der vandbærere i fiskestimerne? (hold da op hvor kan der komme mange vandede vitser ud af forskning :-) )

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten