Firmaer udnytter coronakrisen til at sælge indgribende overvågningsteknologier

Illustration: ValeryBrozhinsky/Bigstockphoto.com

Overvågningsfirmaer udnytter corona-krisen til at byde ind med et af de mest indgribende produkter på markedet, personovervågningsteknologi, der på linje med en elektronisk fodlænke registrerer personers bevægelser, og som dermed kan tjekke, om medarbejdere sig holder sig til retningslinjerne på arbejdspladsen eller for hjemmekarantænen.

Det skriver The Intercept.

Et af de overvågningsfirmaer, der har udviklet sådan en løsning, er AiRISTA Flow. De har udviklet et trådløst 'tag', der kan bæres rundt om håndleddet, halsen eller ligge i lommen, og som registrer afstanden til andre medarbejderes enheder.

Når personer kommer inden for to meter af hinanden i en vis tidsperiode, så udsender enheden en lyd og registrerer kontakten i et softwaresystem, som gemmer informationerne, der kan bruges til bl.a. at analysere medarbejdernes kontakt med hinanden.

»Med denne løsning har arbejdsgivere et værktøj til at hjælpe folk med at vende sikkert tilbage til arbejdspladsen, hvor interaktion er uundgåelig,« skriver AiRISTA Flow i en pressemeddelelse.

Læs også: Data fra mobiler bekræfter: Danskerne holder sig ikke længere hjemme

Også amerikanske Redpoint Positioning Corporation har annonceret, at »deres avancerede teknologi« allerede bruges over hele verden indenfor bl.a. tredjepartslogistik, bilproduktion, minedrift og andre sektorer til at »bidrage til et mere sikkert arbejdsmiljø«.

Ligesom AiRISTA Flows produkt anvender Redpoint Positioning Corporations teknologi sig af et 'tag', der sporer personers lokation ved hjælp af et Ultra Wide Band-signal (UWB) og »udstyr med ekstrem høj nøjagtighed, endda i komplekse industrielle miljøer«.

Og på lignende måde udsender dette 'tag' en alarm, hvis reglerne, såsom en eller to meters afstand, ikke overholdes. Derudover kan løsningen anvendes til at spore, hvor lang tid medarbejderne bruger i områder, hvor der fx kan vaskes hænder.

»Hvis der forekommer en infektion, så giver historiske data fra systemet mulighed for meget nøjagtig kontaktsporing, da registreringer kan vise de personer, der var i nærheden af den inficerede part,« skriver Redpoint Positioning Corporations i en pressemeddelelse.

Læs også: Dansk IoT-platform skal opspore smitte hos sundhedspersonale

»Redpoint har mange kunder i Kina og blev først opmærksomme på denne nye 'use case' for teknologien i februar, da pandemien begyndte at påvirke klienternes drift. En klient - et større, mobilt datacenter i Kina - var i stand til at bruge Redpoints IoMvT (Internet of Moving Things, red.) til at håndhæve nye sikkerhedsforanstaltninger for at reducere risikoen for deres ansatte og holde deres faciliteter åbne,« står der i pressemeddelelsen.

Fra kriminelle til coronasmittede

Men overvågningsfirmaer har ikke kun udviklet overvågningsenheder til arbejdspladsen. Israelske SuperCom byder også ind med en »state-of-the-art-løsning«, som tidligere er brugt til at overvåge indsatte og personer, der er dømt for kriminalitet.

Men teknologien er nu ompakket under det mere salgbare navn PureCare til »karantæne- og isoleringsovervågning for at hjælpe regeringers índsats for at inddæmme og begrænse smitten af infektionssygdomme«.

»PureCare er et ikke-indgribende, patientvenligt system, der konstant sporer patientens placering i bygninger, kørertøjer og udenfor,« skriver SuperCom på deres hjemmeside.

Læs også: Går tryghed, frihed og overvågning hånd i hånd? Overvågning # 1

SuperComs teknologi benytter sig af, GPS-, LBS- og Wi-Fi-lokationssporing samt biometrisk id-verificering såsom fingeraftryk eller ansigtsgenkendelse.

The Intercept har forsøgt at få et svar fra SuperComs amerikanske direktør, Ordan Trabelsi, der afviste at fortælle The Intercept, hvor virksomheden »ankelarmbånd« på nuværende tidspunkt anvendes.

Selvom man kunne forestille sig, at SuperCom ville holde sig fra at sammenligne coronavirus-patienter med kriminelle, så fortæller Ordan Trabelsi faktisk i en promoveringsvideo på YouTube, at det netop er SuperComs erfaring inden for det kriminelle område, som gør deres løsning bedre end andre.

»Tidligere har vi brugt meget af vores tid på at fokusere på meget nøjagtig og moderne sporing af lovovertrædere,« siger han i YouTube-vidoen.

»Mange kunder og potentielle kunder over hele verden spurgte os, om vi kunne bruge den samme platform til at lave, du ved, sporing af COVID-19-hjemmekarantæne og overholdelse. Og vi tænkte, at selvfølgelig kan vi det, for det er præcis, hvad vi gør med sporing af lovovertrædere. Men nu sporer vi bare ikke mennesker, som har overtrådt loven, men som uheldigvis er blevet udsat for virussen,« siger han.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

De har vel næppe 'opfundet' produktet i løbet af den korte tid corona krisen trods alt har eksisteret, så det er vel lidt overdrevet at påstå de udnytter noget - ud over sædvanlig markedsføring.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten