Firmaer ærgrer sig unødigt over elafgift

Danske virksomheder risikerer i værste fald at dreje nøglen om, når de modsat andre europæiske lande skal betale overpris for strøm for at dække over tilskud til grønne energiproducenter.

Sådan har budskabet lydt, når erhvervslivet har klaget over den omstridte PSO-tarif. Men klagesangen har ikke grobund i realiteterne, lyder det nu i en ny analyse fra Klimarådet, som blev oprettet samtidig med klimaloven sidste år, og som skal rådgive om, hvordan Danmark mindsker brugen af fossile brændstoffer inden 2050 på den billigste måde.

»Meget få brancher bruger så meget el, at PSO´en udgør et reelt problem for dem. Ønsker man fra dansk side at hjælpe disse få virksomheder, vil det være mere hensigtmæssigt at give et bundfradrag i PSO-betalingen frem for at flytte hele PSO-finansieringen over på finansloven,« skriver Klimarådet med økonomiprofessor Peter Birch Sørensen i spidsen.

Læs også: Klimaråd: Hr. minister - fingrene væk fra omstridt elafgift

Rådet fremhæver også, at de fleste virksomheder ikke betaler elafgift. De belastes altså ikke af den høje danske energibeskatning af el.

Erhvervsliv betaler en tredjedel

PSO (Public Service Obligation) er en støtte til grøn strøm fra vindmøller, solceller, biogas og biomasse, som vi forbrugere betaler ekstra for oven i elregningen. Støtten til producenterne gives hovedsageligt som et fast tillæg pr. kWh eller som en fast afregningspris, hvor PSO-betalingen udgøres af den faste afregningspris minus elmarkedsprisen. Det vil sige, at des lavere elmarkedsprisen er, desto højere bliver PSO-betalingen – og omvendt.

PSO-tariffen har hidtil spillet en central rolle i den omstilling af energiforsyningen, som Danmark er i færd med. Men for dele af erhvervslivet har tariffen altså også været en knast, som gør, at de skal smøge ærmerne ekstra op i kampen mod udenlandske konkurrenter med adgang til billigere strøm.

Læs også: BAGGRUND: Derfor er omlægning af energiafgifter en svær øvelse

I den forbindelse påpeger Klimarådet, at husholdningerne bruger ca. en tredjedel af strømmen i Danmark og betaler også ca. en tredjedel af PSO-omkostningerne. Erhvervslivet og den offentlige sektor betaler resten.

Brancher med lavt elforbrug

Klimarådets analyse viser, at langt størstedelen af den danske værditilvækst sker i brancher med relativt lavt elforbrug, og PSO har derfor forholdsvis lille betydning for økonomien i disse brancher. Enkelte underbrancher eller virksomheder har dog en større el-intensitet, hvilket kan påvirke disse virksomheders internationale konkurrenceevne.

»Fra politisk side har man taget hensyn til konkurrenceevnen med en PSO-rabat til el-intensive virksomheder. Man kan udbygge disse målrettede tiltag, hvis man yderligere ønsker at kompensere de udsatte virksomheder. Det gøres bedst gennem fx et bundfradrag i PSO-tariffen frem for at vælge den dyre løsning med at lægge hele PSO-finansieringen på finansloven,« foreslår Klimarådet i et faktaark om PSO-ordningen.

Læs Klimarådets analyse: Midt i en energiomstilling - udfordringer og løsninger for den danske PSO-ordning

Emner : El
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Desværre bygger Klimarådets argumenter på en elprisprognose fra Energistyrelsen fra 2015, der allerede er forældet. Fra & med 2020 er elpriserne 20 - 35 øre/kWh i Energistyrelsens prognose. Som Energistyrelsen imidlertid selv skriver i prognosen: "Det bemærkes, at der i januar og februar 2016 arbejdes videre med elprisens udvikling". Det finansielle elmarked, hvor aktørerne satser deres penge på den fremtidige elpris, har i denne uge elpriser frem til & med 2026, der er 17 øre/kWh og derunder. Historisk har det finansielle elmarked i øvrigt haft en tendens til at gætte for højt.

  • 2
  • 0

Hej Anders

Analysen bygger på flere elprisscenarier, et af dem er Energistyrelsens fra basisfremskrivningen 2015.

Du har helt ret i, at elpriserne på spotmarkedet i dag og i futures er betydeligt lavere - dette afspejler vi i lav-elprisscenarier (som bruger futures frem til 2023 vist nok).

Energistyrelsens scenarie skal primært se som en sammenligning af støttebehovet såfremt el fra 2030 rent faktisk bliver afregnet hvad det koster at producere den: Det må på alle måder antages sandsynligt at der inden 2030 bliver behov for en form for afregning af kapital i elproduktionen.

I al fairness bør støtten i det omfang jo også måles i forhold til den samlede betaling for øvrig elproduktion.

Den primære pointe jeg vil frem til er egentlig blot, at det ikke koster 17-18 øre/kWh at producere el på længere sigt - men snarere op imod 50+ øre/kWh for alt andet end landvind.

Mvh.

  • 2
  • 0

Jeg har endnu ikke set et årsregnskab, hvor PSO giver virksomheden alvorlige problemer. Og jeg har tjekket alle dem, som har ført an i kampagnen. Kampagnen mod PSO er udtryk for grådighed hos de store virksomheder, som bare vil vælte 3-4 mia. kroner over på de almindelige skatteydere og selv score kassen på, at netop PSO har givet Danmarks nogle af de laveste elpriser (inkl. PSO) for industrien i EU. Selvfølgelig skal industrien og resten af erhvervslivet bidrage til investeringen i billig vedvarende energi fremover. Derfor skal PSO forblive på elregningen som klimarådet siger.

  • 7
  • 1

Mig bekendt har landene udenfor Danmark ikke PSO eller noget der ligner. Derfor er PSO'en konkurrence forvridende. I bedste fald får den store energiforbrugere til at flytte til udlandet. Produktion af stål, aluminium og tildels garnerivarer er I meget stort omfang flyttet eller lukket.

Netop på grund af PSO og andre afgifter.

Så at påstå at PSO afgiften har en forholdsvis lav betydning, da vore brancher har et relativt lavt energiforbrug, svarer til at påstå at man ikke har problemer med racisme, fordi man har fordrevet andre racer.

  • 1
  • 5

Svar til Kristian Lund Jepsen:

Mig bekendt har landene udenfor Danmark ikke PSO eller noget der ligner

Jo - det har de da.....det hedder blot noget forskelligt. Hvorfor skulle store energiforbrugere flytte til udlandet når industriens energipriser i Danmark er blandt de laveste i EU...?? Kig selv i EU's statisk over industriens energipriser - og det ER med PSO og hvad det ellers hedder i udlandet, indregnet.

Du er offer for højrefløjens og storindustriens misvisende og fejlagtige kampagne - som handler om at de vil flytte en udgift på 3-4 mia. kroner over på skatteborgerne......

  • 6
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten