Firma vil standse aldring med blod fra unge

Illustration: Reapplix

Jagten på ungdommens kilde er beskrevet utallige gange siden de gamle grækere. Nu mener en række amerikanere, at kilden er de unges blod - blandt andre Silicon Valley-milliardæren Peter Thiel, medstifter af Paypal og med i bestyrelsen for Facebook, som nu forsøger at stoppe sin aldring med blodtransfusioner, skriver Daily Mail. Denne metode kaldes parabiosis.

Ambrocia LLC foretager i øjeblikket forsøg med sunde mennesker over 35 år, der skal have blod fra mennesker under 25 år, i en undersøgelse der begyndte i juni og forventes afsluttet juli 2018. I løbet af de to år vil forskerne følge forsøgspersonernes sundhed og aldring.

Forsøgspersoner betaler for at være med

Undersøgelsen bliver betalt af deltagerne selv. Det koster 8.000 dollars, knap 54.000 kr., at være med, og så skal man enten bo eller rejse til Monterey, Californien, hvor forsøgene foregår.

Konkret sker der det, at man, hvis man er over 35 år, får blod fra en 16-25-årig, hvorefter forskerne følger en række biologiske markører, der er alders- og sygdomsrelaterede. De forskellige biologiske markører og skavanker er fysiologiske tegn på aldring som for eksempel stamcelleformering, inflammation, blodpropper, immunforsvarsfunktion, Alzheimers, fedme, diabetes, forhøjet kolesterol og forhøjet risiko for kræft.

Ambrocias grundlægger, læge Jesse Karmazin, har studeret aldring i over ti år. Han blev inspireret til at starte en virksomhed, der beskæftiger sig med parabiosis, efter at have set data fra udlandet, som i det ene forsøg efter det andet viste et stop af aldring på mange af de indre organer. Man har endnu ikke forstået hvordan, men Karmazin gætter på, at unge organismers blod indeholder mange proteiner, som forbedrer cellefunktioner, og at blodet får modtagerens krop til at forbedre sin egen produktion af disse proteiner. Desuden mener Karmazin at kunne konstatere, at virkningen indtil videre er permanent, skriver Inc.com.

Kan måske give kræft

Parabiosis er ikke en nyopfunden metode, men har været kendt i 150 år. Oprindeligt syede man mus sammen, så deres kroppe automatisk overførte blod fra den ene til den anden - som en slags siamesiske tvillinger groet sammen side mod side, skrev nature.com sidste år.

Gennem forsøg med de sammensyede gnavere har man lavet gennembrud i blandt andet tumorbiologi, immunologi og endokrinologi, som er læren om hormoner. De fleste af disse gennembrud skete for mere end 35 år siden. Af ukendte årsager stoppede man mere eller mindre disse forsøg i 1970’erne.

En af effekterne ved parabiosis er, at det aktiverer en større produktion af stamceller. Det vækker bekymring hos nogle forskere, som mener, at en bivirkning heraf kan være en forhøjet risiko for kræft, når der over en længere periode sker en stor celledeling.

Ingen anden anti-age-behandling indtil nu

Hvis man vil være eller forblive ung, er der mange andre ting, man kan prøve. I de seneste to årtier har forskere identificeret en række forskellige anti-age-hypoteser. Der er lavet undersøgelser på kalorierestriktion, hvor man spiser så få kalorier som muligt, men med det største vitaminindhold. Det vil sige, at man kun spiser skrællen af æblet for at få den største mængde vitaminer og det færreste mulige antal kalorier. Frugtkødet må man altså give til en anden.

Så er der resveratrol, som er et antioxidant, der findes i blandt andet vindruer, hindbær og mørk chokolade. Indtagelsen heraf har i nogle forsøg vist en foryngende effekt på dyr. Det har indtil nu ikke været signifikant.

Desuden har man forsøgt sig med telomerase - et enzym, som gendanner de kromosomspidser, der forkortes hver gang en celle deler sig.

Og så er der stoffet rapamycin, et immunforsvarsundertrykkende stof, som man bruger ved organtransplantationer for at slå immunforsvaret ned. Det har vist sig, at det også kan forlænge livet hos mus.

To af ovenstående metoder har vist sig pålidelige til at nedsætte aldring eller vende virkningerne af aldring på tværs af vævstyper hos pattedyr. Men ingen af dem er blevet til en anti-age-behandling. De to er kalorierestriktion og rapamycin. Kalorierestriktionen har givet modstridende resultater i primater, og rapamycinen kan have giftige bivirkninger. Der eksperimenteres stadig med rapamycin.

Forsøgene med blod fra unge donere ser ud til at kunne omvende aldringstegn med kun få sikkerhedsmæssige risici. Dog er både forskere og etikere bekymrede for, om denne behandling bliver brugt på mennesker uden for godkendte kliniske forsøg, før der er beviser for metodens sikkerhed og effektivitet. Der er allerede et stort marked for illegal stamcelletransplantation, og blodtransfusioner fra unge mennesker vil være langt nemmere at udføre end stamcelletransplantationer.

Emner : Biologi
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Eftersom deltagerne selv betaler, lyder det mere som forretning end forskning.

Men derfor kan de selvfølgelig godt få nogle interessante resultater. Personligt får jeg dog aktiveret hjernens snakeoil-center, når jeg læser om det.

 • 0
 • 0

Hvis det virker, kan man da tale om at de unge mennesker er guld værd. Gamle rige vil stå i kø for at brænde alt deres opsparede af, på lidt ungt blod, bogstaveligt talt. Og man kan vel tage patent på noget så simpelt som en blodtransfusion, så nogen vil kunne tjene uhyrlige summer på "evig ungdom".

 • 0
 • 0

Man kan spekulere på om de havde fat i noget :-) I øvrigt har jeg hørt om andre mærkelige helbredende evner fra unge mennesker, særligt jomfruer.

 • 0
 • 0

Ja, ikke(?)

I gamle dage betød alder erfaring og opbygget viden. I dag betyder det uvidenhed og bare en byrde. Hvis man i dag fremturer med, at man er rigtig hård til at programmere c, så lyder det fra ungersvendene: Programmere, hvad er det? og hvad i alverden mener du med dit c?

Jeg ved ikke med dig, Svend, men jeg er (lidt) glad for at være gammel - jeg er mere end tresindstyve år, og jeg muntrer mig selv med at være på forkant med de ungersvende, som hævder, at være fremtiden...

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten