Firma klar med Corona-test: Virker 10 gange hurtigere

Illustration: alexraths/Bigstock

En ny corona-test, som virker 10 gange hurtigere end de nuværende test, er blevet hastegodkendt af den amerikanske fødevare- og lægemiddelmyndighed FDA. Testen, ved navn cobas SARS-CoV-2, er udviklet af det schweiziske medicinfirma Roche.

»Udviklingen af højkvalitets-testværktøjer til masseudbredelse gør, at vi kan reagere effektivt på den nuværende situation, som Verdenssundhedsorganisationen kategoriserer som en pandemi. Det er vigtigt at vi både hurtigt og sikkert kan afgøre, om en patient er smittet med SARS-CoV-2 (coronavirus, red.),« siger Thomas Schinecker, der er administrerende direktør for Roche Diagnostics, i en pressemeddelelse

Udviklingen er sket på få uger, tilføjer han, og er CE- og FDA-godkendt under de amerikanske myndigheders Emergency Use Authorization (EUA), som er en særlig godkendelse til nødsituationer.
CE-godkendelsen indebærer, at testen også er godkendt til brug i EU.

Læs også: Ikke-godkendt ebola-medicin er bedste bud på corona-medicin

Vigtigt våben i kampen mod smittespredning

Med den nye test kan det på 3,5 timer afgøres om en person er smittet med coronavirus, og hver laboratorieenhed har en kapacitet på 4128 patienter om dagen. Det øger ifølge medicinfirmaet hastigheden på diagnosticering med en faktor 10.

Testen sammenligner analyser af spyt fra en patient med de virussekvenser, der findes i coronavirus og afgør på bagrund af det, om patienten er smittet.

Med den nye testmetode vil det altså angiveligt være nemmere at identificere smittede og sende dem i karantæne. På den måde kan testen være med til at nedsætte smittespredningen.

Hvilke spørgsmål brænder du inde med som læser her i Corona-krisen? Skriv i debatten herunder, så søger vi svar hos fagfolk og eksperter på de bedste.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Statens serum institut er vel det sted der eventuelt kan producere sådanne testkits. Det foreslås at man kan stille spørgsmål der søges besvaret af fagfolk.

Mine spørgsmål er så: 1)hvem producerer vores nuværende testkits? 2)og hvor længe er svartiden for disse kits?

I USA er der en stor diskussion omkring muligheden for at bliver testet og hvem der skal betale. Antallet af test der er til rådighed er også et ubesvaret spørgsmål. derfor: 3)hvor mange testkits er Danmark i besiddelse af? 4)hvad koster en test?

 • 7
 • 0

Vær lige opmærksom på dette fra Roche's egen beskrivelse:

"Negative results do not preclude SARS-CoV-2 infection and should not be used as the sole basis for patient management decisions."

Med andre ord har testen sandsynligvis en masse falske negativer, hvilket bestemt ikke er godt.

 • 5
 • 1

Det er næsten lige så meget brug for en test der viser om nogen har været smittet og klaret mosten. Sådanne mennesker vil virkelig kunne hjælpe i en trængt situation. Kan det lade sig gøre?

 • 12
 • 0

@ Niels Abildgaard

PCR testen giver mulighed for at måle koncentrationen af vira i prøven kaldet viral load https://en.wikipedia.org/wiki/Polymerase_c... se afsnittet Infectious disease applications.

I forhold til hvad du fordrer af en test, er det mit gæt at PCR ikke kan stå alene men at lægen må støtte sig til størrelsen af kroppens immunrespons, altså mængden af forskellige hvide blodlegemer: forestil dig at vira netop er introduceret i kroppen. Her vil koncentrationen være lille. Når sygdommen går mod sin slutfase vil koncentrationen af vira igen være lav. Hvis du måler lav viral load er du så i starten eller slutningen af sygdommen? Kombinerer du de to prøver (PCR og blod) har du vel den test du efterlyser.

@ Lars Fischmann

Undrer mig over hvordan PCR nærmest er blevet guldstandard i denne sammenhæng. På andre områder såsom bestemmelse af borreliose i blodet bliver PCR teknikken afvist.

 • 3
 • 0

Jeg er helt enig.

Måske det hænger sammen med at PCR er blevet standard på så mange andre områder at det nærmest bare er blevet the "go-to solution" uden at man gør sig overvejelser over begræsningerne?

Lige nu arbejder jeg med en masse dygtige mennesker i og omkring DTU på en anden metode (LAMP) til at detektere corona og det virker foreløbigt meget mere lovende og langt mere troværdigt. Og vores platform er hurtigere og mere robust end PCR.

Skal lige indskyde at jeg er på forretningssiden af projektet.

 • 4
 • 1

@ Niels

Lyder godt at der bliver arbejdet på sagen så mange steder i verdenen. Men nogle gange virker det nærmest som gøjl fra første færd: https://www.youtube.com/watch?v=RlipktZsU1w 10 min. serologisk test. Virksom efter 3 dages symptomer. Du godeste. Er den blevet testet på ældre med lav immunrespons?

Skal lige indskyde at jeg måtte opgive mit laborant studie i 2016 pågrund af sygdom. Er nul og nix men interessen for videnskab og matematik er ikke til at drive ud af mig.

 • 1
 • 0

@ Søren

Spørgsmålet er ikke naivt men sådan et spørgsmål jeg vil forvente af en nysgerrig person der er fremme i skoene.

Måling af anistoffer har længe været brugt generelt. Problemet er at det for nogle infektioner kan tage lang tid for en immunrespons gør sig gældende, du skal producere antistof trods alt. For borreliose kan det tage op til 3-4 måneder før en antistof test er pålidelig.

Jeg har ikke set nogle tal for immunresponsen for covid-19 men er ikke i tvivl om at det blevet undersøgt i laboratorier måneder tilbage.

Som Lars kommenterede er PCR blevet en default teknik at angribe den her problematik på.

 • 2
 • 1

Tilføjelse.

Antistoffer er iøvrigt persisterende dvs. der vil være en hvis koncentration af dem i blodet i længere tid (aftagende med tid). Så du kan ikke afgøre om det er en nyindtruffen infektion. Hvis en antistof test er positiv risikere du at reagere på en overstået infektion.

 • 0
 • 0

Jeg forstår ikke helt de tidsangivelser der nævnes i artiklen. Da jeg blev testet sidste uge (4. Marts), der blev jeg testet kl. 18.00 på Skejby - resultatet fik jeg pr. telefon ca. 22.45. Ifølge artikel tager det ti gange længere tid end 3,5 timer. Det hænger da ikke sammen.

 • 7
 • 0

Ved andre virussygdomme, f.eks. hepatitis ved jeg man kan teste for immunitet - altså om man har haft sygdommen - Så vil jeg jo formode det også er eller bliver muligt for Covid-19. Og det er blevet oplyst at den formodede patient 0 i Norditalien blev testet for både virussen og efterfølgende for immunitet. Begge dele med negativt resultat. Så han var sltså ikke patient 0. Men om det var en stor og dyr undersøgelse, eller en billig test ved jeg ikke.

 • 0
 • 0

Det er efterhånden pinligt at CE-mærkets reelle indhold stadig misforstås knap 30 år (1993) efter det blev en del af vores allesammens dagligdag.

CE-mærkning er ikke en godkendelse, men en erklæring om overenstemmelse, udstedt af fabrikanten eller af f.eks. en importør, med de krav der stilles i det EU-direktiv og de relevante EN standarder produktet er dækket af. Enkelte direktiver kræver at erklæringen udstedes i samarbejde med et certificeret laboratorie, mv. men det ændrer ikke betydningen af mærkningen.

https://www.ds.dk/da/om-standarder/ce-maer...

 • 2
 • 0

tillægs spørgsmål . Hvis man nu er offentlig ansat og er hjemsendt i min. 14 dage. hvis vi antager man har haft Corina og er rask , kan man så ikke vende tilbage og passe sit job ? hvorfor gå og vente ?

 • 1
 • 0

Lidt usikker på hvad du mener, men: Hvis man tidligere har været positiv, og nu er negativ i test. Så er virus væk, eller så lavt at det ikke detekteres - man er rask Hvis man er negativ og ikke tidligere undersøgt, så kan man ikke vide om man har haft virus.

Hvis der eksisterede en immologisk test for detektion af anti-SARS-coV-2 antistoffer i serum. så ville man kunne se om du havde været smittet.

Både "cobas SARS-CoV-2" og SSIs nuværende tests er "RT PCR tests" De måler om du er inficeret lige nu og her.

 • 2
 • 0

Man kan lave billige tests for immunitet, men de findes næppe endnu.

RT-PCR test: hurtig at lave når man har sekvensdata

Immunologisk hurtig-test: Her skal man først have fremstillet nogle proteiner og/eller antistoffer. Det tager lidt tid, men så er der mulighed for at hver enkelt test kan udføres (meget) simpelt.

Derudover vil en PCR-test kunne være meget følsom En immologisk test kan, som du nævner, afgøre om man tidligere har været smittet.

 • 2
 • 0

Kan man teste en person efter vedkommende har haft Corona (tænker om der kan testes på eventuelle antistoffer i blodet)? Dette kunne være relevant hvis peronen derved er blevet immun. Mvh. Nicolaj

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten