Firma bag billig CO2-rens i Thisted: Ingen sag at indfange CO2

Plus19. april 2021 kl. 14:568
Firma bag billig CO2-rens i Thisted: Ingen sag at indfange CO2
Carbon Capture-anlæg fra Ammongas, der nu er sat op på Thisted kraftvarmeværk. Værket har en kapacitet på ca.10 pct. af det affaldsbaserede kraftvarmeværks totale udledning af CO2. Illustration: Ammongas.
Ammongas renser CO2 ud af biogas på 20 anlæg, og direktøren forventer ikke de store tekniske udfordringer med at rense CO2 ud af røggas. Prisen er dog meget usikker.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det trak overskrifter, da TV Midtvest forleden kunne fortælle, at Thisted kraftvarmeværk har etableret et lille CO2-renseanlæg på røggas fra deres affaldsforbrænding til den beskedne pris af 200.000 kroner, mens andre projekter regnes i millioner af kroner. For eksempel er ARC’s pilotanlæg budgetteret til at koste 60 mio. kroner.

close
Gratis adgang i 30 dage
Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement.
remove_circle
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
Tak !
Vi har sendt en kvitteringsmail til .
Du bliver viderestillet til artiklen om få sekunder.
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Version2 og Ingeniøren
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
22. april 2021 kl. 16:25

I artiklen står bl.a.:

”Anker Jacobsen mener, at det vil være langt bedre at bygge nogle flere biogasanlæg, hvor man kan producere metan (der kan laves om til metanol) til en langt lavere pris end ved at fremstille metanol med power-to-x og oprenset CO2: »Allerede i dag renser vi en halv mio. ton CO2 ud af biogassen, som vi blot sender ud i atmosfæren – samtidig med at vi producerer grøn gas til gasnettet, så jeg synes der er meget mere perspektiv i at bygge biogasanlæg end at gå omvejen omkring brint,« siger han og forventer at mængden vil stige i takt med udbygningen med biogas.”

Det er en rigtig god ide at omdanne biogas til metanol. Fordi metanolen er meget mere værdifuld en biogassen. Men det er også en god ide at omdanne CO₂ fra biogasproduktionen til metanol ved en delvis PtoX proces. Forholdet regnet i stofmængde mellem CH₄ og CO₂ af den producerede biogas er jo ca. 60/40 og noget nær en ideel fordeling at regne på m.h.t. fremstilling af metanol.

Omdannelse af ren metan gas til metanol giver et brint overskud som ses af følgende reaktionsligning:

CH₄ + H₂O → CH₃OH + H₂

Og omdannelses CO₂ til metanol kræver brint som ses af følgende brutto ligning:

CO₂ + 3 H₂ → CH₃OH + H₂O

Da forholdet mellem metan og CO₂ i biogassen er 60/40 = 3/2 er det lige til at sætte koefficienter på brutto ligningen for de to ligninger:

3 CH₄ + 2 CO₂ + H₂O + 3 H₂ → 5 CH₃OH

Ved at udnytte biogassens CO₂ forøges stofmængden af metanol med 5/3 eller 67% for en beskeden mængde brint tilsat (den halve mængde brint i forhold til en PtoX proces med med ren CO₂).

Med venlig hilsen Peter Vind Hansen

6
20. april 2021 kl. 19:12

At lagre som biochar er ikke dyrt det kan stort set gøres komercielt. Hvis man fik et tilskud pr tons lagret C svarende til afgiften pr udledt tons C i form af diverse fossilt udledt CO2 kan det være en god forretning, alternativt samme tilskud pr produceret Kwh som er tildelt andre vedvarende energikilder Biogas sol vind , processen har jo den fordel at den kan reguleres på ganske få minutter.

Hunde dyrt er ikke rigtigt, jeg har arbejdet med det i nogle år, og vi er, ifølge en tysker som har fulgt de forskellige processer på området, i Danmark (Frichs Pyrolysis) dem som er længst på verdensplan.

5
20. april 2021 kl. 14:52

Fint, hvis CO2 kan udvindes effektivt (pris- og energimæssigt), men artiklen har en afslørende bemærkning: "Og at prisen eksploderer, hvis man går over til CCUS, altså hvor CO2 fra røggas kombineres med brint, fremstillet på vindmøllestrøm, og omdannes til et flydende eller gasformigt brændsel." Og det er jo det, man (vildt optimistisk!) ville gøre på energi-øen - eller på land? Men renheden af den opsnappede CO2 er jo ikke væsentlig, hvis den skal deponeres!!! Vi fyldes for tiden med den ene overoptimistiske opfindelse efter den anden! - Og de fleste er ikke prøvet - og slet ikke gennemprøvet, før især regeringen markedsfører dem dem som løsninger til klimaproblemet. Realisme efterlyses!

4
20. april 2021 kl. 14:43

Det afgørende er hvad det koster i energi og investering og hvor man kan gøre af den opsamlede CO2.

Nemlig! Rent energimæssigt er det hundedyrt at indfange, komprimere, køle og nedpumpe gassen. Hvis man bruger fossilenergi til at nedpumpe fossilkul er det Ebberød bank (for alle andre end olie/kul selskaberne).

Var det ikke mere fornuftigt at lagre CO2en sombiochar og dermed også frigive den ilt som er fjernet fra atmosfæren gennem de sidste år

Jo, teoretisk - men termodynamisk er det fuldkommen håbløst.

3
20. april 2021 kl. 13:57

Problemet har aldrig været at skille CO2 fra røggassen, det er kendt teknik som kan opskaleres. Der kan være nogle udfordringer med andre mere fremmede gasser i røgen.

Det afgørende er hvad det koster i energi og investering og hvor man kan gøre af den opsamlede CO2.

2
20. april 2021 kl. 12:37

Var det ikke mere fornuftigt at lagre CO2en sombiochar og dermed også frigive den ilt som er fjernet fra atmosfæren gennem de sidste år med afbrønding af fossile brændsler, det kan endda give økonomisk overskud.

1
19. april 2021 kl. 18:55

Kunne vi ikke på sigt skrotte naturgassen og så bruge naturgasnette til at tranpotere CO2 tilbage i Nordsøens undergrund? På den måde reducere vi CO2 fra fossil afbrænding samtidig med at vi indfanger CO2 til lagring — WinWin.