Firevinget mikrodrone til overvågning efterligner guldsmeden

Den naturlige vare, en guldsmed hvis flyveegenskaber det britiske militær vil efterligne. Illustration: André Karwath aka Aka/Wikimedia Commons

En forklædt agent for den britiske efterretningstjeneste sætter sig uden for et hus, hvor en flok terrorister gemmer sig . De er i færd med at planlægge, hvordan de vil detonere et sæt bomber på en menneskefyldt plads.

Agenten vil gerne ind i huset sporenstregs for at være en flue på væggen. Men terroristerne må ikke få nys om hans tilstedeværelse. Derfor åbner han dét der ligner et brilleetui og en mobiltelefon med et spil på.

Ud af dette etuiet fisker han en mini-helikopter på størrelse med et insekt. Agenten styrer helikopteren ind i huset og opsnapper oplysninger om de dødbringende planer.

Læs også: Sådan får man en robot til at flyve som en guldsmed

Scenen stammer fra thrilleren Eye in the Sky, der kom i biograferne sidste år. Den bliver muligvis snart virkelighed.

Animal Dynamics, et firma som er udsprunget af forskning fra Oxford University, har i et år arbejdet på Skeeter - en bitte firevinget mikrodrone designet specielt for overvågningsmissioner, hvor det er ekstra prekært ikke at få sit dække afsløret.

Skeeter skal veje mindre end 30 gram og være i stand til at flyve længere end nogen anden drone. Dets designere tror, at den kan forandre urban krigsførsel.

Animal Dynamics har modtaget klækkelig økonomisk støtte fra Defence Science and Technology Laboratory, altså den britiske pendant til USA's militære udviklingsafdeling Darpa. Målsætningen er, at Skeeter er fuld funktionsdygtig inden for 18 måneder.

En 3D-printet model af Animal Dynamics guldsmede-inspirerede drone Skeeter. Illustration: The Engineer

Efterligninger af design og tekniker hos nogle af naturens bedste flyvende væsener med kroppe og vinger optimeret gennem århundreders evolution har længe været en inspirationskilde for både militæret og civile flydesignere. Men guldsmeden har indtil videre levet en overset tilværelse i den sammenhæng.

Uforståeligt ifølge biomekanikeren og professoren Adrian Thomas fra Oxford University.

Læs også: Guldsmeden: Både et fly og en helikopterHos Boeing er man i færd

»Guldsmede er fantastiske. En fjerdel af dem migrerer fra Afrika til Storbritannien på én individuel lang flyvetur. Det er en betagende bedrift,« siger Adrian Thomas til The Enigneer.

Styrken skyldes blandt andet uafhængige muskler i hver vinge. Deres flyskrog muliggør en præcis rejse. Eksempelvis formår den såkaldte Darter-dragonfly at fange sit bytte ni ud af ti gange – som regel mens det er ved at flygte.

»Hvis du sidestiller det med, at Patriotmissiler misser deres mål i 90 procent af tilfældene, så er der åbenlyst noget specielt ved guldsmedens facon,« siger Adrian Thomas.

Den mekaniske guldsmed skal kunne holde sig i luften i omkring 25 minutter Illustration: ANIMAL DYNAMICS

Igen hænger bedriften sammen med vingernes uafhængige muskler, som muliggør større udbrud af acceleration og mere gelinde ryk og bevægelser end hovedparten af andre flyvende væsener.

»De kan klappe med dem uafhængigt og aktivere eller standse klapperiet. De kan endda vælge at glide, hvis det er det, de har lyst til,« siger Adrian Thomas.

Læs også: Sådan får man en robot til at flyve som en guldsmed

I forhold til fugle eller tovingede insekter - hvor længden af slaget, vinkler og twist af vingen alle har betydning for flyvningen, så forholder det sig oveni meget mere simpelt med guldsmedene, der er en af de ældste insektordner.

Guldsmedenes form er oplagt at efterligne i en mikrodrone, og Adrian Thomaser er overbevist om, at han leverer en drone til det britiske militær komplet med alle guldsmedens fortrinlige flyveegenskaber. Ifølge The Engineer formentlig med evnen til at flyve i omkring 25 minutter.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Ja, for søren. Sådan en grøn tingest, på størrelse med en dildo, der larmende summer ind af vinduet, vil ingen da opdage.

 • 3
 • 4

flap betyder at slå med vingen, vingeslag, ikke klappe glide betyder at svæve, ikke glide nimble betyder adræt ikke gelinde??!!

"Deres flyskrog muliggør en præcis rejse" sikke noget vrøvl

Osv.

 • 19
 • 1

Når man har set en kolibri i aktion, tvivler jeg på fordelen af 4 vinger. De kan svæve, flyve baglæns og forlæns, og med en imponerende fart. Det er de rene styrtbombere/jagerfly, når de prøver at jage hinanden væk fra foderet. I øvrigt trækker de også meget langt.

 • 0
 • 4

Hvis man nu gav den insektlignende drone en brod kunne denne dels selvfølgelig bruges som våben. Men dernæst også måske i medicinsk brug, som en lille sprøjte, eller en der er "vaks til vaksine", og hurtigt fremme med modgift.

 • 0
 • 0

Skeeter skal veje mindre end 30 gram og være i stand til at flyve længere end nogen anden drone

Ifølge The Engineer formentlig med evnen til at flyve i omkring 25 minutter.

25 minutter synes ikke at være særlig længe, men den kan selvfølgeligt nå langt, hvis den flyver passende hurtigt.

 • 0
 • 0

"optimeret gennem århundreders evolution"

Guldsmede har eksisteret i et par hundrede millioner år.

Ha, det er gu sjovt. "Bare" i størrelsesordenen en mio gange forkert.

De største flyvende insekter der har eksisteret var (så vidt man ved) guldsmede, med en vingefang på ca. 1 m. Men det var også på et tidspunkt hvor iltindholdet i atmosfæren var større end idag.

Tænk på størrelsen af de fluer de må have jaget :)

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten