Fire småting, der kan løfte din karriere

Illustration: RaStudio/Bigstock

Hvis du vil nå visse mål i din karriere, skal du investere med hårdt arbejde.

De færreste når deres drømme uden at slide for det, og det gælder også på arbejdsmarkedet. Men der findes heldigvis smutveje, som tilbyder mindre krævende arbejde, hvis du søger at sætte din karriere op i et højere gear.

Nye jobtilbud hver uge. Tjek de nyeste opslag på Jobfinder.

Jobfinder giver dig fire råd til at fremme din karriere i hverdagen.

Læs flere bøger og blogs

Det er vigtigt at udfolde sin horisont. At blive inspireret af andres ideer og tanker, så man kan udvikle sine egne. Netop derfor er bøger, blade, blogs og artikler gode at bruge tid på.

Men dit læsestof behøver ikke centrerer sig om brancheudvikling. Det kan også være bøger forfattet af succesrige personer eller erhvervsidoler, som deler deres bedste livsråd. Ideen er at få flere perspektiver og input, som du kan bruge privat og professionelt.

At skulle læse flere timer hver dag er dog umuligt for de fleste med en karriere og familie. Du kan nøjes med et par sider, inden du går i seng, eller bruge din pendler tid på at tygge dig igennem spændende artikler.

Det udvider ikke kun din viden, men at fordybe sig i relevant læsning kan ligeledes styrke din evne til at kommunikere, hvilket er en nøgleegenskab på arbejdsmarkedet.

Ingeniører efterspørges til produktion og logistik. Tjek dine muligheder.

Og hvis du ikke er typen, der nyder at lægge sig i sengen med en god bog, tilbyder nutidens podcast-marked et kæmpe udvalg af udsendelser, der giver dig samme indsigt som en god bog.

Stil flere spørgsmål

En ofte overset kilde til at fremme din egen karriere er nysgerrighed. Det handler langt fra kun om at opsøge ny faglig viden inden for dit felt, men mindst lige så meget om at være interesseret i de mennesker, du omgiver dig med.

Særligt på arbejdsmarkedet kan det være en fordel at være venlig og opsøgende.

Spørg dine kolleger, hvad de bruger fritiden på. Forhør din chef om, hvordan hun er nået til den position, hun har i dag. Eller stil et opklarende spørgsmål til din chef, når du får en ny opgave, du ikke fuldstændig forstår. Selv om spørgsmålet er fagligt, kan det give dig en bedre forståelse af vedkommende.

Ingeniører inden for drift og tilsyn har flere spændende muligheder. Se de nyeste opslag.

Du bør altid forsøge at lære dine medansatte og ledere bedre at kende. Både fordi det kan give dig en bedre forståelse af dit arbejdsmiljø, men også fordi at personerne, du snakker med, vil huske dig for din interesse.

Dine medmenneskelige kompetencer sætter de fleste pris på, og det kan være med til at åbne muligheder, som du ikke har forestillet dig. Venlighed er gratis, men kan give kæmpe gevinster, hvis du er oprigtig og undgår at blive for omklamrende.

Plej dine venskaber

Mange råd til at styrke dit netværk sætter fokus på at oprette forbindelser til nye mennesker på LinkedIn og aftale kaffemøder med tidligere chefer samt kolleger.

Men i en travl hverdag er det svært at klemme daglige kaffeaftaler ind i skemaet.

Et smuthul er derfor at pleje dit allerede eksisterende netværk på en overskuelig måde. Det kan være så simpelt som at synes godt om en tidligere kollegas jobskifte på LinkedIn, hvor du eventuelt også lige sender en lykønskende kommentar.

Imidlertid er det ikke kun på LinkedIn, at du skal holde dit netværk varmt. Venner samt bekendte på Facebook kan pludselig vise sig at være vigtige led til drømmejob. Derfor bør du også sige tillykke, når en Facebook-ven bliver forlovet eller fylder år.

Den form for netværkspleje stjæler ikke meget af din tid, men kan være med til skabe muligheder for dig senere i din karriere.

Dokumenter dine resultater

Det allersidste tip kan lyde ubrugeligt, men kan være utroligt nyttigt i nogle situationer. Det handler ikke om at skrive en dagbog, hvor du beskriver, hvilke følelser du har oplevet i løbet af dagen.

Søger du job i det offentlige? Tjek Jobfinder.

I stedet handler det om at dokumentere dine præstationer. Pointen er både at give din selvtillid et boost ved at notere dine flotte resultater, men også at skabe overblik over dem.

Det kan være brugbart, når du skal forhandle løn, eller når du søger job og skal finde frem til dine kernekompetencer.

Du får altså chancen for at følge din egen udvikling og gør det nemmere at huske dine toppræstationer, som du gerne vil fremhæve til en job- eller lønsamtale.

Artiklen er inspireret af karrieremediet The Muse.