Fire robottendenser, du skal holde øje med i 2016

Fire robottendenser, du skal holde øje med i 2016

Billige sensorer og rå computerkraft gør robotter i stand til at løse langt flere opgaver end tidligere. Her kommer et bud på de fire vigtigste robottendenser, som ing.dk beskrev i 2015, og som helt sikkert vil blive endnu vigtigere i 2016.

Når et dansk dagblad, der mest er kendt for sin dækning af kulturen, fylder en hel sektion med robotter, så ved man, at budskabet er trængt helt ud i alle kroge af de danske hjem: Robotter er vigtige og ikke til at komme udenom.

Robotterne får betydning for industrien og så sandelig også for os almindelige danskere, når vi møder dem på hospitalsgange, eller de kommer flyvende med en pakke.

Her er de vigtigste tendenser, som blev sat i gang i 2015 og vil fortsætte i 2016. Lad os bare tage dem i en rækkefølge, så teknologien bliver mere og mere avanceret:

Den selvkørende robot MiR fik i efteråret Automationsprisen 2015

Selvkørende robotter: Vi har længe hørt om, at selvkørende bilen måske vil være almindelige om 10-15 år. Men når det gælder selvkørende robotter, er de her allerede. På flere danske sygehuse og i mange industrivirksomheder kører den lille MiR100-robot rundt med blodprøver, post og sengelinned. Virksomheden bag fik i 2015 DIRA’s Automationspris.

MiR kommer fra Odense og bygger på en avanceret brug af relativt billige komponenter. Hovedkomponenterne, som gør robotten i stand til at 'se', består af en Kinect-enhed, to laserscannere og en gyro.

Også medstifteren af Skype, Janus Friis, viste i 2015 en selvkørende robot, som i modsætning til MiR skal kører rundt på fortovet. Virksomheden bag hedder Starship Technologies, og robotten er tænkt som pakkebud til alle de mange pakker, vi køber online.

På hjemmefronten har støvsugerrobotterne også fået en ordentlig teknisk opdatering inden for de seneste par år.

Vi skal med andre ord til at vænne os til at dele både inden- og udendørsarealer med robotter.

Læs også: Skype-stiftere bygger små robot-bude til at køre på fortovet med din pakke

Læs også: Sådan fik robotterne ‘syn’ på rekordtid

Læs også: Sådan skabes en robot-virksomhed: Simpel, billig og let at bruge

Den toarmede Yumi-robot fra ABB er nyeste generation af samarbejdende robotter. Foto: Bjørn Godske

Samarbejdende robotter: I 2015 blev den største danske robotsucces, Universal Robots, solgt til amerikanske Teradyne for 1,9 mia. kroner. UR-robotten, som Teradyne, købte er ikke bare en traditionel robotarm - det er en samarbejdende robot. Meningen er, at den skal arbejde tæt sammen med mennesker uden sikkerhedsbur. Den type robotter er på vej frem overalt, og alle de store robotproducenter, plus et par mindre, vil ind på det marked.

Senest har ABB vist deres Yumi-robot med to arme. Den er tænkt som en medhjælper til især elektronikindustrien.

Ideen bag de samarbejdende robotter er, at al produktion ikke skal fuldautomatiseres. I stedet skal robotterne tage sig af en del af arbejdet, mens vi mennesker klarer det mest kompliceret. Robotterne skal være simple at programmere, lette at omstille og veje så lidt, at de hurtigt kan flyttes til nye opgaver.

Læs også: Robotter med to arme gør det nemt

Læs også: Frie robotter kan puste liv i dansk industri

Læs også: Professor: Små robotter kan blive en vinder for Danmark

De første forsøg med udbringning af pakker med droner er godt i gang. Foto: Posti

Flyvende robotter - eller bare droner: Flere pakkeleverandører og onlinebutikker, som UPS og Amazon, har kastet deres kærlighed på dronerne, når vores varer skal fra lageret og til vores hoveddør.

Endnu er det meste på forsøgsstadiet, men der skulle ikke være de store tekniske forhindringer, før en lille summende drone kan levere mine nye løbesko. Det skulle da lige være, hvis luften bliver fyldt med droner, og de skal flyve ind mellem hinanden, eller hvis GPS-kortene ikke er opdateret.

Største forhindring lige nu er derfor manglende lovgivning.

Læs også: Nødhjælpsdroner og flyvende selfiestænger: Dronenyt fylder gadgetmesse

Læs også: Amazon lancerer hybrid-drone til pakkelevering

Læs også: Video: Autonom MIT-drone undviger træer med 50 km/t

Tyske forskere har fået en robot fremstillet af amerikanske Willow Garage, der kan lave pandekager, efter at den selv har fundet opskriften i Wikihow.

Selvlærende robotter: Hen over efteråret har Ingeniøren fulgt en tendens inden for selvlærende robotter og året har budt på flere innovative indslag. Størst opmærksomhed fik den tyske robot PR2, som havde lært sig selv at bage pandekager ved at kigge på internetsiden Wikihow.

Meget tyder da også på, at robotter vil kunne tilegne sig viden ved at studere, hvordan du og jeg gør, når vi samler et produkt eller bager en kage. Langt vanskeligere bliver det, hvis de også skal forstå, hvad vi siger og føler.

Selvlærende robotter er måske den teknisk mest komplicerede tendens, men også den med de største perspektiver.

Læs også: Har din robot forstået dig i dag?

Læs også: Næste robotgeneration er drevet af data

Læs også: Ny robot plukker og skruer i tæt samspil med mennesker

Kommentarer (12)

Jeg håber godt nok at der er en fornuftig plan, som ikke indrager værnepligt, for alle de mennesker der efterhånden bliver overflødig.
Vi gør arbejdsløshed til et større og større problem, alt imens vi afskaffer arbejdet...
Er det en udfordring vi tør overlade til det regerende oligarki?

  • 5
  • 2

Vores verden må bare omstille sig.
Væksten kan ikke fortsætte uendeligt.
Vi har ikke uendelige ressourcer.

På et tidspunkt kan vi producere det vi vil, uden at mennesker er indblandet og på det tidspunkt er vi nok nødt til at omstille os og ikke længere pege fingre af folk uden et arbejde :)

  • 5
  • 1

Er cognitive robotter til anvendelse i serviceorienterede virksomheder. Robotter, der kan være et mere humant interface mellem os og bagvedliggende processer. Eks. robotter, der er din 1. kunderådgiver i banken, sælger/ekspert i en butik, lærer, turistguide, hjælper til ældre og handicappede etc. Robotter der udover at forstå vor sprog, har stor viden og kan føre en naturlig, spontan dialog har 'affektive kompetencer' , dvs. de kan afkode vores følelser og stemning og kan respondere på en måde som tiltaler os individuelt. Det er også robotter, som samtidigt kan give vigtig information tilbage til eks. banken, sundhedscenteret etc. om, hvordan vi responderede eller har det.

Se mere her: https://www.youtube.com/watch?v=8QBAm_EdEIY

og

http://www-03.ibm.com/press/us/en/pressrel...

og en sød video her: https://www.youtube.com/watch?v=Y58j2O_RNDs

  • 0
  • 0