Fire rådgiverkonsortier skal projektere letbanen i Ring 3

Projektereringen af de forskellige dele af den kommende 27 km lange letbane langs Ring 3 er netop blevet fordelt. Det skriver letbaneprojektets ledelse på sin hjemmeside.

»Konkurrencen har været hård, og det har været en god proces, hvor vi har udpeget fire vindere af meget høj kvalitet,« siger projektchef Mikkel Kjær Jensen i pressemeddelelsen.

Læs også: Rådgiverne står i kø til letbanen på Ring 3

43 rådgiverkonsortier har budt ind på fem rådgivningskontrakter. Fire af vinderne er nu udpeget, mens vinderen af kontrakten på ‘arealer og rettigheder’ først bliver fundet til efteråret.

Den nye letbane kommer til at gå fra Lundtofte i nord til Ishøj i syd. Ruten får 27 stationer og hele turen forventes at tage omkring 55 minutter. Illustration: Letbane I/S

Cowi har med Parsons Brinckerhoff, Niras A/S, Systra A/S og Tetraplan A/S som underrådgivere vundet opgaven med at projektere veje, broer, ledningsomlægninger/forberedende anlægsarbejde. Desuden er rådgiveren med på ‘arkitektur’-opgaven som underrådgiver for Gottlieb Paludan Architects, som skal stå for de 27 stationernes arkitektoniske udformning og banens landskabelige indpasning. Gottlieb Paludan har desuden GBH Landskabsarkitekter og designbureauet Kontrapunkt med som underrådgivere.

Selve transportsystemet - altså letbaneinfrastruktur, rullende materiel, kontrol- og vedligeholdelsesfaciliteter samt drift og vedligehold - skal projekteres af et joint venture bestående af Rambøll og Arup med TTK GmbH og Designit Denmark som underrådgivere.

Rambøll kommer også til at stå for VVM-rapporten og den tekniske support.

Læs også: Metroselskab korrekser DTU: I skyder ti gange for højt på passagertal

Den nye bane forventes at koste ca. 4 mia. kr. i 2013-priser. Derudover vil der være driftsrelaterede anlægsudgifter til tog, vedligeholdelsescenter, etc, som forventes at koste 1,3 mia. kr. i 2013-priser. Banen betales af staten, Region Hovedstaden og 11 hovedstadskommuner, som indtil videre har skudt lidt over fire milliarder kr. ind i det fælles selskab Letbane I/S.

Parterne forventer, at de første entreprenørkontrakter kan blive udbudt allerede i 2015, og at det første spadestik kan tages året efter. Når banen åbner i 2020, forventes den at få ca. 43.000 daglige passagerer og dermed flytte ca. 4.000 personture i biler over i den kollektive trafik.