Fire psykologiske tricks til at blive mere populær på arbejdspladsen

16. februar 2018 kl. 02:20
Fire psykologiske tricks til at blive mere populær på arbejdspladsen
Illustration: dolgachov/Bigstock.
Jobfinder giver dig fire råd til at skabe tættere bånd med dine kolleger. Det kan løfte både din hverdag og muligvis din karriere.
Artiklen er ældre end 30 dage

At blive den, som de fleste kan lide, er en kæmpe udfordring. Især hvis du føler dig lidt genert eller ikke har det specielt godt med at kyle komplimenter i nakken på samtlige af dine kolleger.

På jagt efter nye udfordringer? Tjek Jobfinder.

Der er heldigvis råd at hente for de mere introverte sjæle, og dem som ikke bryder sig om at omklamre folk med falsk smiger. Flere tip fra psykologiens verden kan gøre det nemmere at overbevise dine medansatte om, at du er værd at bruge tid på – muligvis endda værdig nok til en forfremmelse.

Bliv set

Hvis du gerne vil være vellidt, skal du først og fremmest gøre dig bemærket. Er dit ansigt ikke genkendeligt i kontormiljøet, kan du næppe blive nogens favoritkollega.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor må du skabe opmærksomhed omkring dig selv. Det psykologiske kneb kaldet 'Mere Exposure Effect' dikterer, at folk føler en præference mod det, der er bekendt. Ud fra den præmis skal du sørge for, at andre som minimum genkender dig.

Men frem for at fokusere på at få alle til at bemærke dig kan du også nøjes med at udvælge de vigtigste på kontoret som din chef eller nærmeste kolleger.

Drift- og tilsynsingeniører er efterspurgte på arbejdsmarkedet. Se dine muligheder nu.

Eksempelvis kan du hente kaffe på samme tid som personen, eller du kan forsøge at nuppe en plads ved siden af ham eller hende i kantinen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Holder du dig i stedet i baggrunden, hvor de færreste lægger mærke til dig, er dine chancer for at blive et kendt ansigt begrænset.

Hent inspiration fra aberne

Et andet psykologisk trick kan være at lave efteraberen, hvor du kopierer dine kollegers handlinger og måske endda deres ord.

Forskning viser, at mennesket er generelt tilbøjeligt til at imitere personer fra deres omgivelser ubevidst.

Men faktisk kan bevidst ’efteraberi’ også føre til tættere sammenhold med den pågældende person.

Psykologiske undersøgelser afdækker, at folk som flokdyr søger at passe ind, og netop derfor vil mange blive glade og mere trygge, når en anden person gør det samme som en selv.

Masser af spændende muligheder for it-professionelle. Find det rette job for dig.

Ens adfærd leder således til en form for fællesskab, hvor man afspejler sig i hinanden. Den form for tryghed er grobund for et blomstrende kollegaskab.

Du kan bruge bestemte vendinger, som din leder benytter. Eller for eksempel efterligne måden, som andre står på, med armene over kors eller hænderne i siden.

Vær en giver

Glæden ved at give tilbyder meget mere end den korte fornøjelse, det er at hjælpe et andet menneske.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I bogen 'Give And Take' skrevet af Adam Grant, der er den yngste professor nogensinde på Wharton University i USA, underbygger forfatteren, hvorfor det betaler sig at være en såkaldt ’giver’.

Tre forskellige undersøgelser, som ligger til grund for bogen, peger på, at givere når længst og præsterer bedre sammenlignet med andre. En giver er således en person, som uden at forvente tjenester gengældt prøver at bidrage positivt til sine omgivelser.

Selv de små ting tæller. For eksempel at låne en bog til en kollega eller give personen et tip om en god film. Det kan også være, at man bruger en halv time på at læse en rapport igennem for en medarbejder, så du kan give ham feedback. Du viser, at du er en holdspiller, der gladeligt løber lidt ekstra for at assistere dine medansatte i deres behov. Det løfter ikke kun kollegers syn på dig, men kan også fremme firmaets resultater.

Byggeri- og anlægsbranchen jagter dygtige ingeniører. Er du den rette til jobbet?

Derudover sætter du også personen, du rækker en hjælpende hånd, i en form for gæld, som du måske kan få indfriet på et senere tidspunkt.

Det lyder kynisk, men ikke desto mindre er det en metode til at opbygge et solidt lager af tilgodebeviser bestående af vennetjenester. Som nævnt må du dog ikke forvente, at dine tjenester kommer dig til gode, men ofte vil venlighed komme tilbage til dig som god karma.

De færreste har nogensinde opnået kæmpe succes uden støtte fra andre – så kom i gang med at bidrage til andres hverdag. Imidlertid skal man passe på ikke at investere så meget energi i andre, at man brænder ud.

Find en fælles nævner

Det sidste tip er næsten det mest åbenlyse, men alligevel noget, som mange undervurderer: Delte interesser kan føre til nye bekendtskaber og tættere bånd til kollegerne.

Fælles hobbyer har nemlig en fantastisk evne til at danne nye bånd mellem mennesker.

Dermed ikke sagt, at du skal kaste dig over fem nye fritidsinteresser for at have noget at tale med dine medansatte om. Men spørg ind til dine kollegers hobbyer, og hurtigt vil du have et overblik over, hvor jeres interesser krydser hinanden.

Jo mere man har tilfælles med en person, desto større er chancen for, at man kan lide dem.

Det kan være en delt kærlighed for koncerter, dyr kaffe eller cykelløb.

Artiklen er inspireret af det amerikanske karrieresite The Muse.

Artiklen er en genudgivelse (udgivet første gang 4.oktober 2017).

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger