Fire nye nordjyske tagkollaps på landbrugsejendomme

To tage på landbrugsejendomme kollapsede i løbet af weekenden, og endnu to kollapsede i går, tirsdag. Ingen kom heldigvis til skade.

Det blot de seneste i rækken af tage, der er bukket under for de store mængder sne i januar og februar.

Bente Søgaard, der er akademiingeniør og direktør på Byggekontor Nord, kan ikke afvise, at flere tage styrter sammen i det nordjyske

»Det må man næsten spørge vejrguderne om. Det seneste snefald i går har i hvert fald affødt nogle nye. Det var en tung sne, der kom,« siger hun.

Hun kan ikke sige, om det er brede tage med lav hældning, det er gået ud over, men der er i det ene tilfælde tale om en bygning med stålspær fra 1980'erne.

Netop tage med lav hældning har været til debat på Ing.dk, hvor civilingeniør Jørgen Nielsen fra SBI har anbefalet at stramme reglerne for tage med lav hældning og store spænd.

Han skrev sammen med Erik Steen Pedersen en rapport i 2008, der anbefalede Last- og sikkerhedsudvalget overveje en lastmodel, hvor man ikke kun vurderer lasten per kvadratmeter, men også tager hensyn til, hvor bred bygningen er.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det gør tung sne .... det skyldes Archimede's Lov: et legeme der nedsænkes i en væske (eller er i atmosfærisk luft) udsættes for en opdrift, der svarer til vægten af det volumen, der fortrænger. Jo tungere sne, jo mindre volumen for samme vægt og dermed mindre opdrift. Det er så lasten på taget vi taler om, ikke det vi kalder den sande vægt.

Noget sne glider let og danner ikke kompakte lag på taget - vores snelast regler er jo erfaringsbaserede og vil -i ændrede klima - ikke længere være gældende....

De bedste hilsner Peter Kamp

 • 0
 • 0

....get tungtstrå der knækker kamelens ryg peter.

Selv med en god fortrængning af luft der vejer 1,2 kg per m^3 er det næppe forklaringen alene på sammenbruddet

 • 0
 • 0

Enig det lyder som ordkløveri, men mon ikke betegnelsen "Tung sne" skal forstås, som sne der kitter sammen fordi det er tæt på frysepunktet og derfor indeholder lidt smeltevand. Herved kan der opbygges meget tykkere lag end det er muligt med en finkornet frostsne - pulversne. Når først sneen har samlet sig kan den holde på store mængder porevand, og mængden vil vokse i den første del af sammenpresningsfasen ved tøbrud eller nye snefald med fugtig sne. Opdrift i luft har heller ikke ifølge min overbevisning nogen relevans.

 • 0
 • 0

Har hørt fra en af de ramte, at der stod skrevet med småt på tegnings materialet : Tagkonstruktionen er ikke dimmensioneret til snelast!?!

 • 0
 • 0

????

....get tungtstrå der knækker kamelens ryg peter.

Selv med en god fortrængning af luft der vejer 1,2 kg per m^3 er det næppe forklaringen alene på sammenbruddet

Nu er det jo ikke det rigtige svar Bjarne kommer med for luftens densitet, allerede ved 0oC er densiteten 1,3 kg/m3- densitet ved 20 oC er jo urelevant for sne, se http://www.formel.dk/materialedata/luft.htm

Jeg vil understrege jeg også kom med en seriøs begrundelse for tagkollaps - og i perioder med meget sne skal tage falde sammen... Spørgsmålet er jo om det er de "rigtige" tage? Tage, der er underdimensionerede i henhold til gældende normer? Min afdøde far, der var entrepenør mente højlydt at fangedæmninger, der ikke blev oversvømmet en gang om året, var overdimensionerede...

Jeg glæder mig til Normudvalget for Last og Sikkerhed kommer med deres rapport.

De bedste hilsner Peter Kamp

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten