Fire måneder i træk med varmerekord: Arktis kampsveder denne vinter
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Fire måneder i træk med varmerekord: Arktis kampsveder denne vinter

Illustration: Paul Souders/Corbis

Samspillet mellem en rekordvarm udgave af vejrfænomenet El Niño – der bringer varmt vand op til overfladen af Stillehavet – og menneskeskabt global opvarmning har resulteret i rekordhøje temperaturer over Arktis. Det viser nye tal offentliggjort af Nasa.

Samtidig satte den globale temperatur rekord for fjerde måned i træk i januar. Der var ikke bare tale om den varmeste januar i temperaturmålingernes historie, ca. 160 år, men også om den måned med den største afvigelse fra normalen nogensinde. Og det altså for fjerde måned i træk.

Der er ifølge seniorforsker og meteorolog hos DMI Martin Stendel flere grunde til, at Arktis oplever de voldsomste temperaturudsving.

For det første har vi netop nu den kraftigste El Niño nogensinde. Det betyder, at en masse varmt vand kommer op til overfladen og afgiver varme til luften. Denne varmere luft er herefter blæst ind over Arktis.

For det andet gør den såkaldte albedo-effekt, at når først is eller sne begynder at smelte, reflekterer det mindre af solens energi, hvorfor mere is smelter og så fremdeles.

Derudover er det helt generelt for større landmasser, at de har en mindre varmekapacitet. Temperaturudsving vil altså altid være kraftigere og hurtigere over land end til vands.

Mindst 4 grader varmere hele 2015

Arktis oplevede hele 2015 et generelt udsving i forhold til 1981 på minimum 4 grader. Resten af kloden oplevede til sammenligning et udsving på lidt over 1 grad.

»Det er ret normalt, at polarområderne oplever større temperaturudsving end troperne. I det arktiske klima er forskellen mellem plus- og minusgrader betydningsfuld, hvorfor få grader kan gøre en stor forskel,« siger Martin Stendel.

Han forklarer desuden, hvordan vintrene for hundrede år siden var hårdere end vores nuværende vintre. Der er altså ikke tale om en tilfældigt højere temperatur, men en klar tendens over især det seneste århundrede.

Derfor ville januar 2016, selv uden en ekstraordinær El Niño, være varmere end de fleste.

Se i videoen herunder, som er baseret på Nasas/GISS’ statistik, hvordan temperaturen har udviklet sig de seneste 150 år.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er helt rigtigt at januar oplevede visse områder i Arktis temperaturer på ekstreme 11K over normalen. Men det skyldtes en kortvarig kraftigt storm syd fra. Den slags er nok hent før, uden at vi ved noget om det.

 • 4
 • 12

Uanset sund skepsis giver grafik-filmen et ret entydigt billede af stigende globale temperaturer.

Der er vist ikke tvivl blandt i øvrigt uenige forskere - gns. temperaturen er steget. Diskussionen går på hvorfor - altså om den er primært menneskeskabt eller ej, og om vi kan og bør stoppe temp.-stigningen.

Og den sekundære diskussion (for nogle den primære diskussion af ikke-klimabaserede årsager) drejer sig om den optimale ikke-fossile energikilde (f.eks. kernekraft, vind/sol, biogas, træpiller, affaldsforbrænding, osv., og problemet med energilagring).

 • 5
 • 6

Nej, det gør debatten ikke, for stigningen følger direkte af vores CO2-forurening og et antal naturlove som har modstået alle angreb de sidste par hundrede år.

Øh enten er jeg for træt eller også er det faktisk din pointe en smule uklart formuleret.

Det kan naturligvis også være mig der ikke fik formuleret mig klart...

(Dit svar og dette modsvar minder jo lidt om Monty Pythons 5-minutters diskussion om det nu også er en rigtig diskussion)

 • 4
 • 5

På Sydpolen er solen over horisonten døgnet rundt i et halvt år. Så der er ikke tale om denne VINTER. Der er SOMMER nu, i et halvt år!

 • 0
 • 3

Ja, det er derfor isen i Arktis er vokset de sidste 4 måneder. Det må være det vi andre kalder koldsved.
I øvrigt har diverse kendte klimaforskere forlængst forudsagt at der ikke er noget is tilbage, men isen hørte åbenbart ikke efter.

 • 2
 • 6
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten