Fire løgne du aldrig må fortælle chefen

Illustration: Bigedhar/Bigstock

At stikke chefen en hvid løgn kan virke uskyldigt, men bliver du afsløret, gambler du med dit renomme - og måske dit job.

Jagter du nye jobmuligheder? Find det rette job for dig på Jobfinder.

Det kan være en personlig udfordring at komme igennem karrieren uden at betræde løgner-stien, men der er fire røvere, du fuldstændig skal undgå. Det skriver det amerikanske karrieresitet The Muse.

Det at ty til klassikere kan være fint fredag aften, når du vil falde i søvn til en film på sofaen. Men det er en helt anden situation, hvis du på dit arbejde forsøger at bortforklare en fremtidig fridag eller en forsinkelse.

Her bør man som medarbejder holde sig langt fra flere fortærskede løgne.

Dødsfaldundskyldningen, der skal lægges i graven

Det første eksempel er kendingen hentet direkte op fra graven – ’mormors begravelse’. Denne dårlige undskyldning bruges tit til at skjule en hemmelig jobjagt, men bør undgås.

Nye spændende muligheder for it-folk. Tjek Jobfinder.

Det skyldes blandt andet, at løgne, der tager udgangspunkt i dødsfald, kan føre til ubelejlige situationer, hvor man ikke længere kan bevare hemmeligheden om den endnu levende mormor.

Desuden kan der argumenteres for, at denne hvide løgn er usmagelig over for dem, som faktisk har bortgåede familiemedlemmer, de savner.

Uskyldig influenzaløgn kan føre til fyring

Forsøger du at begrunde din alt for sene ankomst til arbejde ved at skyde skylden på sygdom, kan bivirkningen være en fyring eller et stempel som lystløgner på arbejdspladsen.

Begge dele er bedst at undgå, og derfor bør man ikke lyve om sygdom. Et argument er, at det også er ufølsomt over for folk med varige sygdomme.

Behov for folk inden for procesteknik og kvalitet. Se, om der er et job for dig.

Men derudover kan det være særligt udfordrende at holde løgne om kroniske sygdomme ved lige. Korterevarende sygdomsforløb kan ligeledes blive afsløret.

Kender du eksempelvis ikke symptomerne på en bestemt sygdom, viser det lynhurtigt dine kolleger, at du har tendens til fylde dem med usandheder, og dermed taber du ansigt samt status.

Søforklaringer ender ofte med at blive hevet i land – så vær hellere ærlig og sig, at du sov for længe.

Undgå blær, som du ikke kan bakke op

Overdrevne historier om, da du som ung var fodboldholdets fremmeste angriber, eller om dine fornemme evner i Excel, kan bide dig i røven. Selvom du tror, at du aldrig kommer til at skulle stå mål for dit pral, kan din lille løgn pludselig blive afsløret:

En dag skal i spille firmafodbold til firmafesten, eller måske beder chefen dig uden videre om at udføre en opgave, som han er overbevist om, at du har kvalifikationerne til.

Igen betaler det sig bedst at fortælle sandheden, fordi tabt ære er svær at genvinde.

’Chef, computeren åd mit arbejde’

Klassikeren helt tilbage fra folkeskolen om hunden, der spiste barnets lektier, har ikke været brugbar i mange år. Tilsvarende kan ansatte på arbejdsmarkedet ikke længere benytte undskyldningen om, at deres computer har slettet deres arbejde.

Ingeniører er en efterspurgt vare inden for design og udvikling. Find dit drømmejob.

For det første kan computere nemt og hurtigt blive testet for fejl. Og for det andet kan data genfindes, hvis it-afdelingen kan deres kram.

Derfor kan denne undskyldning lede til, at du bliver kendt som løgneren på kontoret.

Generelt skal du således kort sagt prøve at holde dig til sandheden, men hvis du absolut ikke kan se en vej uden om at lyve, må du i det mindste gå langt uden om ovenstående løgnhistorier.

Artiklen er en genudgivelse (udgivet første gang 31. juli 2017).