Fire kritiske klimarekorder blev sat i 2021

19. maj 2022 kl. 12:58
Fire kritiske klimarekorder blev sat i 2021
Rekorderne som den hastig stigende havniveau, og havtemperaturen i 2021, er ikke de sidste rekorder vi kommer til at se i fremtiden, ifølge WMO. Illustration: Bigstock/szakalikus.
Rekorderne vidner om en udvikling, der kun ser ud til at udvikle sig i en forkert retning.
Artiklen er ældre end 30 dage

2021 har budt på fire kedelige klimarekorder: Et globalt varmere hav, en højere koncentration af drivhusgasser i atmosfæren, hurtigere havniveaustigninger og lavest målte pH-værdier i havoverfladen forårsaget af havforsuring.

Det skriver Verdens Meteorologiske Organisation (WMO) i en pressemeddelels efter at have udgivet state of the Global Climate 2021-rapport.

Derudover er de seneste syv år de varmeste syv år nogensinde med en gennemsnitlig global temperatur på omkring 1,11(±0,13) grader over det før-industrielle niveau.

Ifølge WMO er det tegn på, at menneskelige aktiviteter forårsager ændringer på Jorden både på land, til vands og oppe i atmosfæren. Det giver skadelige og langvarige konsekvenser for en mere bæredygtig udvikling og for vores økosystemer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Risikoen for at overskride Parisaftalen er steget til fifty-fifty

Handler bare om tid før vi ser nye rekorder

I pressemeddelelsen opfordrer FN´s generalsekretær António Guterres til hurtig handling for at få vores energibehov væk fra fossile brændstoffer. Han kommer også med forslag til flere tiltag for vedvarende energi.

WMO’s Generalsekretær, professor Petteri Taals udtaler samtidig, at det kun handler om tid, før vi kommer til at se et nyt 'varmeste år nogensinde'.

»Vores klima ændrer sig for øjnene af os. Varmen fanget af menneskeskabte drivhusgasser vil opvarme planeten i mange generationer fremover. Havniveaustigning, havvarme og forsuring vil fortsætte i hundreder af år, medmindre der opfindes midler til at fjerne kulstof fra atmosfæren. Nogle gletsjere har nået point of no return, og det vil have langsigtede konsekvenser i en verden, hvor mere end to milliarder mennesker allerede oplever vandstress,« siger professor Petteri Taals i pressemeddelelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

WMO’s rapport supplerer FN´s klimapanels (IPCC) sjette vurderingsrapport, som omfatter data frem til 2019.

Læs også: BECCS og DACCS skal redde klimaet

Koncentrationen af drivhusgasser rekordhøj

Allerede tilbage i 2020 var den globale koncentration af kuldioxid (CO2) nået op på 413,2 ppm (413,2 g/ton), hvilket er 149 procent over af det førindustrielle niveau.

Data fra forskellige lokationer indikerer, at det fortsat vil stige. Hvis man ser på den månedlige gennemsnitlige CO2 ved Mona Loa på Hawaii nåede den i 2020 op på 416,45 ppm, i 2021 419,05 ppm, og i 2022 har vi for første gang målt koncentrationer på 420,23 ppm.

Den globale havniveau og temperatur stiger

Fra perioden 2013-2021 er det globale havniveau gennemsnitligt steget 4,5 mm om året. Det svarer til den dobbelte hastighed af stigningerne i perioden mellem 1993 og 2002. Den hurtigere havniveaustigning ser ud til hovedsageligt at skyldes et accelereret tab af ismasse fra klodens iskapper.

Havtemperaturen har også accelereret en del de seneste to årtier, og varmen trænger længere ned i havniveauet.

Derudover har en stor del af havet oplevet mindst én såkaldt stærk, marin hedebølge i løbet af 2021.

Læs også: FN-prognose: Den globale gennemsnitstemperatur kan stige med 1,5 grader inden 2025

Havet bliver surere for hvert år

Årligt absorberer havet omkring 23 procent af den menneskeskabte CO2. Det betyder, at der sker havforsuring, som truer organismer og økosystemer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I takt med, at havets pH falder, falder også dets evne til at optage CO2.

IPCC vurderer samtidig, at den rekordlave pH-værdi i havoverfladen med stor sandsynlighed er den laveste værdi inden for de sidste minimum 26.000 år. Samtidig har man ikke tidligere registreret, at pH-værdierne ændrer sig med den nuværende hastighed.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger