Fire kilometer strømkabel forsvundet fra havets bund ud for Norge

9. november 2021 kl. 16:2021
Fire kilometer strømkabel forsvundet fra havets bund ud for Norge
Der er lagt omkring 66 kilometers undersøisk kabel ud til havobservatoriet som strækker sig over hele kontinentalsokkelen udenfor Bø i Vesterålen I Norge.. Illustration: Havforskningsinstituttet.
Et stort sensornetværk til miljøforskning er ude af drift i Norge efter 4,3 kilometer undersøisk strømkabel er forsvundet på 300 meters dybde. Da sensornetværket kan have opfanget ubådstrafik, peger pilen på fremmede statsmagter.
Artiklen er ældre end 30 dage

Der er sort skærm hos Havforskningsinstituttet i Norge.

Siden 5.november har de maritime forskere ikke haft adgang til det store Lofoten-Vesterålen havobservatorium, som er et fintmasket sensornetværk, der bruges til miljøkortlægning af et kystområde på 66 kilometer ud for Lofoten. Det skriver Havforskningsinstituttet i en meddelelse.

Langs kysten er der opsat en lang række sensorer som måler fysiske, kemiske og biologiske forandringer med kameraer, undervandsmikrofoner, ekkolod, temperatur- og tryksensorer og andre sensortyper. Installationen er opdelt i en ydre og indre kreds med kabler mellem platformene. Men nu er der tilsyneladende fjernet 4,3 kilometer strømkabel, og derfor er systemet ude af drift.

Illustration: Havforskningsinstituttet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Nogen har trukket kablerne ud i den ydre kreds, fortæller projektleder Geir Pedersen fra Havforskningsinstituttet, som nu har politianmeldt sagen.

»Det er omfattende skader, som vil koste meget at reparere. Vi ved ikke hvor kablerne er. Vi regner med, at vi nok må have lagt et nyt kabel, og det er usikkert om tilkoblingspunktene kan genbruges,« siger Geir Pedersen.

Det er endnu uvist, hvornår sensornetværket kommer tilbage i drift.

»Nu i november vil HIs forskningsskib G.O Sars tage på et servicetogt til området. Blandt andet skal vi undersøge nærmere, hvor kablet som mangler kan være blevet af,« siger Geir Pedersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sensornetværket blev installeret tilbage i 2013, men først for alvor sat i drift sidste år, og har kostet et trecifret millionbeløb.

Læs også: Dansk internet på udenlandske hænder: Myndigheder har mistet overblikket

Illustration: Havforskningsinstituttet.

9,5 tons forsvundet

Det forsvundne kabel lå på 300 meters dybde og havde en vægt på 9,5 tons og har en anslået værdi af 33 millioner norske kroner.

Ifølge Dagens Næringsliv er mange af informationerne i sensornetværket følsomme og kan derfor være interessante for fremmede statsmagter. Der kan eksempelvis ligge oplysninger om ubådstrafik i sensornetværket.

Hverken den norske efterretningstjeneste PST eller Troms politidistrikt, hvor sagen nu er under efterforskning, vil kommentere sagen overfor DN.

De senere år er undersøiske fiberkabler i stigende grad blevet en integreret del af den globale geopolitik. I foråret bestilte det britiske forsvarsministerium et nyt krigsskib, som skal have til opgave at overvåge og beskytte de undersøiske havkabler, der forbinder Storbritannien med USA og EU. Investeringen kommer i kølvandet på at russiske agenter blev observeret i Irland, hvor de angiveligt har kortlagt undersøiske havkabler landingspositioner langs den irske kystlinje.

Læs også: Gigantisk chip-handel blokeret: National sikkerhed står i vejen

21 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
19
29. november 2021 kl. 06:58

og det var det så måske nok alligevel ?

Ja, det ville da også være umådelig dumt hvis fx. Rusland lavede sådan et stunt, det ville give dårlig presse på et nyt niveau, forekommer ganske usandsynligt. Selv hvis "Igor og Pitotr" skulle komme op med den ide, er der nok nogen højere oppe i systemet der ville sige "NJET"

Så, helt enig, bundtrawl teorien er klart mest sandsynlig. Måske har de endda opdaget det og bare kylet det over bord / klippet det fri - og skyndt sig videre....

18
29. november 2021 kl. 06:51

og det var det så måske nok alligevel ?

17
13. november 2021 kl. 17:39

Mange fiskerbåde sejler med AIS slukket.

Området ligger tæt på en vigtig norsk luftbase (Andøya Flystasjon) som er base for nordmændenes overvågning af det nordlige atlanterhav og arktis. Det er også et område hvor nordmændene har store flåde faciliteter. Der er radar på toppen af flere "bjerge". Området er strategisk vigtigt - derfor nordmændene har overvågning af området.

Man kan fint slukke AIS når man er sejlet ud på havet men hvis man har det tændt når man sejler ud eller hjem, så er det bare at følge radar ekko.

I øvrigt siger et amerikansk firma (Ocean Science Analytics) at de har en oplave med at analysere data fra passive hydrofoner i systemet. Det kan således ikke undre hvis noget ikke var interesseret i at systemet var i brug. Alternativt at binde norske ressourcer på at passe på systemet.

15
12. november 2021 kl. 20:44

Mange fiskerbåde sejler med AIS slukket.

14
12. november 2021 kl. 16:21

Det er foregået i Norges EEZ og nordmændene ved godt hvem der fisker i områdes. Alle fiskeskibe der kan bruge bundtrawl har AIS og nordmændene ved givetvis præcist hvornår kablet holdt om med at virke.

I mine øjene er eneste mulighed at det er en statslig aktør. Set i lyset af at hele systemet "også" kan lytte på u-både så er det usandsynligt at det skulle være en norsk allieret der står bag. Jeg er ganske sikker på at de allierede også modtager information om u-både fra systemet. I praksis efterlader det Rusland og Kina som mulige "gerningsmænd" og det er svært at se Kina sende en af deres relativt få atomubåde på hemmelig mission til et for Kina ligegyldigt sted på den anden side af kloden.

På den anden side ville det selvfølgeligt være endnu federe for Putin hvis han også kunne få data fra systemet. Så ville han ganske gratis vide når der var fremmede u-både i området.

Under alle omstændigheder er det en optrapning og en god grund til at NATO landene skal få indkøbt flere u-både.

13
12. november 2021 kl. 09:51

Min brødrister som er købt her i landet har et elforbrug i nærheden af 10 W før der tændes for varmelegemet. Produkter med unødigt forbrug burde belægges med afgift eller forbydes.

Mange produkter bliver faktisk testet, så hvis der ikke oplyses om et tomgangsforbrug burde det ikke kunne sælges. Produkterne bliver også testet for hvor godt de løser opgaven, en støvsuger skal faktisk kunne gøre rent.

Men hvad har det med det forsvundne kabel at gøre?

12
12. november 2021 kl. 09:22

Hvis vi skal frigøre os fra russisk gas, så må vælgerne til at stemme for atomkraft.

Strengt taget kunne vælgerne også stemme for at begrænse elforbruget på samme måde som EU har valgt at forbyde støvsugere med et voldsomt overforbrug.

Min brødrister som er købt her i landet har et elforbrug i nærheden af 10 W før der tændes for varmelegemet. Produkter med unødigt forbrug burde belægges med afgift eller forbydes.

11
12. november 2021 kl. 08:53

Bundtrawl opererer i dybder indtil 1.500 m og det kræver trawlere med maskinkraft på flere tusind kW, så at have fat i denne bette kabel, er ikke noget som man sådan lige bemærker. :-)

Ja - lidt "sjovt" at min bemærkning om dette blev dømt ude - uden at folk gad ulejlige sig med at undersøge det ?

Et scenarie, hvor kablet blivet fisket, flået over og stumpen senere tabt (eller bevidst smidt over bord med et "Hovsa" ?) et andet sted, er imho ikke umuligt.

10
12. november 2021 kl. 07:34

Hvis vi skal frigøre os fra russisk gas, så må vælgerne til at stemme for atomkraft.

7
10. november 2021 kl. 17:18

Måske er De Bulgarske Kobbertyve blevet så sofistikerede at de nu benytter russiske ubåde til at samle kobber til skrotsalg ? Nå: Spøg tilside: Dybden og vægten udelukker fiskere og ankring. Og hvad er der så af muligheder ? Moby Dick ? næppe, den fisk er død for længst, og selv hajer æder ikke kabler. Så: Det russiske spor er vist det varmeste.

5
10. november 2021 kl. 16:58

På 300 m dybde? Er der virkelig nogen der fisker så dybt?

Går ud fra at Norge undersøger hvordan kablet er revet/klippet over. Det vil ugså være mærkeligt at der ikke findes resterne af kablet.

Er det væk, så kan det kun være ubåde der fisker der og åbenbart er "usynlig". For det er vel ikke muligt at kabletyve kapper kablet på land og trækker det op?

2
10. november 2021 kl. 14:38

Man kan sige meget om Putin, men rød er han s'gu ikke.

Og det er vel heller ikke bevist, at det er et russisk nummer det her.

1
10. november 2021 kl. 09:23

Den røde bjørn griner højlydt! Vi er til grin! Vi burde bringe den i knæ en gang for alle, slut med AL handel inkl. gas og hva' har vi i 5 år. Og frys dem ude af det internationalle bankvæsen og hvad har vi ellers af fredelige knapper at trykke på? Og hvor mange milliarder-milliarder-milliarder plyndre de fra vestlige virksomheder via IT ransom angreb, Vladimir's hacker-drenge. Samme midicin kan vi så gi' Kina, same-same. Jo før vi gør det, jo billigere bliver det (for det vil også koste os, men koster dem langt mere). En gængster kan ikke være medlem af det internationalle samfund, UD!