Der er sort skærm hos Havforskningsinstituttet i Norge.
Siden 5.november har de maritime forskere ikke haft adgang til det store Lofoten-Vesterålen havobservatorium, som er et fintmasket sensornetværk, der bruges til miljøkortlægning af et kystområde på 66 kilometer ud for Lofoten. Det skriver Havforskningsinstituttet i en meddelelse.
Langs kysten er der opsat en lang række sensorer som måler fysiske, kemiske og biologiske forandringer med kameraer, undervandsmikrofoner, ekkolod, temperatur- og tryksensorer og andre sensortyper. Installationen er opdelt i en ydre og indre kreds med kabler mellem platformene. Men nu er der tilsyneladende fjernet 4,3 kilometer strømkabel, og derfor er systemet ude af drift.
»Nogen har trukket kablerne ud i den ydre kreds, fortæller projektleder Geir Pedersen fra Havforskningsinstituttet, som nu har politianmeldt sagen.
»Det er omfattende skader, som vil koste meget at reparere. Vi ved ikke hvor kablerne er. Vi regner med, at vi nok må have lagt et nyt kabel, og det er usikkert om tilkoblingspunktene kan genbruges,« siger Geir Pedersen.
Det er endnu uvist, hvornår sensornetværket kommer tilbage i drift.
»Nu i november vil HIs forskningsskib G.O Sars tage på et servicetogt til området. Blandt andet skal vi undersøge nærmere, hvor kablet som mangler kan være blevet af,« siger Geir Pedersen.
Sensornetværket blev installeret tilbage i 2013, men først for alvor sat i drift sidste år, og har kostet et trecifret millionbeløb.
Læs også: Dansk internet på udenlandske hænder: Myndigheder har mistet overblikket
9,5 tons forsvundet
Det forsvundne kabel lå på 300 meters dybde og havde en vægt på 9,5 tons og har en anslået værdi af 33 millioner norske kroner.
Ifølge Dagens Næringsliv er mange af informationerne i sensornetværket følsomme og kan derfor være interessante for fremmede statsmagter. Der kan eksempelvis ligge oplysninger om ubådstrafik i sensornetværket.
Hverken den norske efterretningstjeneste PST eller Troms politidistrikt, hvor sagen nu er under efterforskning, vil kommentere sagen overfor DN.
De senere år er undersøiske fiberkabler i stigende grad blevet en integreret del af den globale geopolitik. I foråret bestilte det britiske forsvarsministerium et nyt krigsskib, som skal have til opgave at overvåge og beskytte de undersøiske havkabler, der forbinder Storbritannien med USA og EU. Investeringen kommer i kølvandet på at russiske agenter blev observeret i Irland, hvor de angiveligt har kortlagt undersøiske havkabler landingspositioner langs den irske kystlinje.
Læs også: Gigantisk chip-handel blokeret: National sikkerhed står i vejen
