Fire flydende fodboldbaner: Europas største svømmende solcelleanlæg skal ligge i Portugal

11. maj 2022 kl. 11:4413
sol solceller flydende vandkraft vandreservoir
EDP har tidligere sejlet solpaneler på plads ved deres Alto Rabagão-dæmning, og det nye større projekt bygger på dét eksperiment. Illustration: EDP.
Anlægget, der etableres af Portugals største energiselskab, består af 12.000 paneler og fylder tilsammen et område svarende til fire fodboldbaner.
Artiklen er ældre end 30 dage

Portugal bliver snart hjemsted for et flydende solcelleanlæg, der vil være Europas største, når det indvies i juli 2022.

Anlægget vil kunne producere energi svarende til 7,5 GWh om året, hvilket ifølge indehaveren Energias De Portugal (EDP) vil være nok til at dække behovet for 1.500 familier. Det suppleres også af lithium-batterier, med en kapacitet på 2 GWh.

De flydende solceller ligger i et reservoir, der holdes tilbage af Alqueva-dæmningen nær den spanske grænse, der i forvejen producerer energi fra vandkraft.

Det er der fordele i for det nye solcelleanlæg, da panelerne allerede har nem adgang til elnettet gennem dæmningens forbindelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I reservoiret tager det heller ikke plads fra andre formål, og på solrige dage kan overskydende strøm fra panelerne lagres i batterierne eller bruges til at pumpe vand ind i reservoiret, der så kan generere energi på dage med lidt sol.

Projektet ligger i forlængelse af et pilotprojekt fra 2017, hvor EDP installerede 840 solpaneler i én af deres andre søer, for at undersøge hvordan sol- og vandenergi kunne understøtte hinanden.

EDP har lagt planer om at udvide anlægget i Alqueva-dæmningen, som de mener vil hjælpe Portugal med at udfase fossile brændstoffer fra Rusland.

13 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
13. maj 2022 kl. 05:33

"Fire flydende fodboldbaner: Europas største svømmende solcelleanlæg"

Smart at man endelig har indset værdier i at etablere fodboldbaner på vandet. Det gør det til og med, unægteligt noget vanskeligere for div. fodboldtosser, og andre godtfolk i at løbe ind på banen.

At de så samtidig skal være solcelleanlæg, og endda også kunne svømme, er jo helt genialt.

Dog nok smartere for at de egenhændigt kan holde sig under solen længere tid pr døgn, hvis de etableres på havet istedet for i et reservoir.

Jeg savner bare lidt journalistisk dybdeboring angående fremføringssystemet, og dettes energiforbrug.

Er det her en form for andefødder, eller mere en vridende bevægelse som fisk der slår med halen når de svømmer?

10
12. maj 2022 kl. 17:48

Jeg undrer mig over, at ingen ægte ingeniører studser over, at dette forholdsvis beskedne solcelleanlæg angiveligt indeholder et batterilager på 2 GWh. Det er nok til at holde hele Danmark kørende i 20-60 minutter.

Jeg tror, at diskussionen om enheder med fordel kan flyttes fra arealenheder til energienheder. Her er vist større fisk at fange.

7
12. maj 2022 kl. 09:43

Denne er dog den mest dumme da overfladearealet betyder utroligt meget for livet i søen

Så når dit første (patetiske) forsøg på at kritisere konceptet bliver - så let - skudt ned, graver du blot dybere efter et andet - - -

Læg mærke til, at jeg ikke har forholdt mig til, om det er en god ide - jeg har blot forholdt til din Pavlovske reaktion imod alt, der er VE.

Men: Nu er det jo en opdæmmet sø af en ret stor dybde, så skygge fra en flydende solcelle har næppe den store indflydelse på livet i søen, som primært vil være knytte til bredderne.

5
12. maj 2022 kl. 09:06

Jeg er en ægte ingeniør, så jeg er sur over at arealet er angivet i noget så let at forholde sig til for de fleste mennesker, i stedet for 6,4·10^5 m2.

\irony

4
12. maj 2022 kl. 09:02

Det er selvfølgelig en en dum løsning for de, der absolut vil se problemer ved alle VE løsninger - eller noget - - - men hatten af for din kreativitet med dette forsøg Rolf ???

Og så er der dem som er religiøse og ikke vil anerkende at der følger problematikker med alle teknologier.

Denne er dog den mest dumme da overfladearealet betyder utroligt meget for livet i søen. Hvis man ikke forstår dette er man nok også for dum til at udtale sig om det fornuftige i disse løsninger.

2
12. maj 2022 kl. 08:51

Og øger methan og methylkviksølv udledning via mindre iltning af vandet.

Det er nemlig skide smart at overdække en sø, eller noget.. Et nyt lavpunkt i viden, og lad os så se greenpowerdenmark hæren komme frem.

1
11. maj 2022 kl. 12:24

Derudover mindsker solcellerne fordampningen fra reseroviret :-)