Firbenet robot holder balancen på to ben

Illustration: Dynamic Legged Systems Lab

Dynamic Legged Systems Lab ved det italienske teknologiske institut i Genova sætter de handling bag navnet: De arbejder med robotter på ben – og de er ganske dynamiske:

Deres flagskib er den kraftfulde ‘HyQReal’, som de tidligere har fremvist trækkende et 3,3 ton tungt passagerfly (se video i bunden af artiklen).

Det seneste projekt fra de italienske robotforskere handler dog mere om hvad man – måske – kunne kalde ynde end om kraft:

På to ben trods skub

Til en variant af HyQ-robotten har de udviklet et system til balancekontrol, der ifølge forskerne for første gang gør det muligt for en firbenet robot at holde balancen på to ben.

Det har de demonstreret på denne video fra laboratoriet, hvor robotten både modstår skub og formår at hæve og sænke sig – stadig på to ben:

Som det også fremgår af videoen har de i en computersimulering desuden formået at få robotten til at ‘gå på line’ – eller i hvert fald på en kun 6 cm bred ‘planke’, som ikke levner meget plads til at sætte robottens 4 cm brede ben forkert.

Forskernes artikel om den balancerende robot er lagt ud på preprint-serveren arXiv og accepteret til offentliggørelse på IROS-konferencen om intelligente robotter og systemer, der står til at afholdes 25.-29. oktober i Las Vegas, USA.

I deres arbejde med at forbedre robottens balanceevne vil forskerne nu se på at forbedre modellen, så den ikke som nu kun giver kommandoer til de to ben, robotten balancerer på – men også til de 'svævende' ben.

Og herunder kan du så se HyQReal tække et Piaggio P180 Avanti passagerfly på 3,3 ton: