Finsk energiselskab producerer olie af træflis

4. december 2013 kl. 16:134
Nyt anlæg integrerer for første gang bioolie med fremstilling af el og varme på træflis. Hjertet i teknologien er en pyrolyse-proces.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det finske energiselskab Fortum har netop indviet, hvad selskabet selv kalder verdens største anlæg af sin art, nemlig et integreret bioolie- og kraftvarmeværk.

Det nye anlæg ved navn Joensuu bioolie-værk anvender 450.000 kubikmeter træflis og andre biprodukter fra skovdrift til produktion af både el, varme og en bioolie. Spildvarme fra elproduktionen bruges til at opvarme bio-olie-processen.

Bioolie-anlægget arbejder med en pyrolyse-teknik, hvor biomassen opvarmes til 500 grader uden ilt, hvorved de højmolekylære stoffer spaltes til små molekyler og derved bliver til gas. Gassen kondenseres herefter til en bioolie.

Ifølge pressemeddelelsen fra Fortum bruger anlægget 150.000 kubikmeter biomasse til at producere 50.000 ton bioolie med på årsbasis.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bioolien aftages i første omgang af et andet selskabs fjernvarmeværk til erstatning for tung og let fyringsolie, men Fortum forestiller sig på sigt, at bioolien kan anvendes som råvare til forskellige biokemikalier eller som transportbrændstof.

Fortum har investeret omkring 225 millioner kroner i bioolie-anlægget og nødvendige ombygninger på de fjernvarmeværker, der skal anvende olien.

Udvikling af den nye teknologi er sket i samarbejde med Metso, UPM og VTT Technical Research Centre i Finland.

Her i landet fremstiller Aalborg Universitet sammen med et privat firma, Steeper Energy, en bioolie direkte fra biomasse på basis af en anden teknologi, nemlig hydrofraction, hvor man anvender enzymer og en særlig trykkoger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Frederikshavn får verdens første bioraffinaderi til skibsbrændstof

Fremstilling af en gas ud fra biomasse kan også ske ved en forgasning. Denne proces foregår ved, at biomassen varmes op til temperaturer over 700 grader. Undervejs tilsættes ilt under kontrollerede forhold.

Fortums præsentation af bioolie-anlægget
[video: https://youtu.be/vxslkFkok0Y]

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
5. december 2013 kl. 09:50

Afhængighed koster nemlig på den politiske bevægelighed.

2
4. december 2013 kl. 23:24

Men jeg synes nu alligevel DONG's Pyroneer teknologi og planer er mere spændende...

1
4. december 2013 kl. 22:29

Bioolie, mon det er det nye politisk korrekte grønne navn for finsk trætjære?