Finsk atomkraftværk opgraderer, men er ikke helt i mål med sikkerheden

Illustration: Wikipedia

Finlands Loviisa atomkraftværk (NPP) har øget sikkerheden. Det fortæller en rapport fra et hold eksperter ved Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) i en pressemeddelelse. Men helt i mål er de ikke med eksperternes anbefalinger.

Opgaven for holdet fra IAEA er at gennemgå sikkerheden på atomkraftværker. I 2018 besøgte de det finske kraftværk, hvor de lavede flere anbefalinger til at få styrket sikkerheden.

Kraftværket ligger omkring 100 kilometer øst for den finske hovedstad, Helsinki, hvor Fortum Power og Heat OY står for driften. Det består af to 531-MWe trykvandsreaktorer, hvor enhed 1 begyndte at køre i 1977 og enhed 2 i 1980.

Den 14. februar kom holdet hjem fra deres opfølgende besøg, hvor flere af anbefalingerne fra 2018 er blevet tilgodeset. Blandt andet har kraftværket nu en række værktøjer, der skal hjælpe ansatte med at forudsige og forhindre fejl. De har opdateret programmet for alvorlig ulykkestyring. Og så har de forbedret beredskabsplane.

»Vi sætter pris på evalueringen og alle diskussonerne med holdet under det opfølgende besøg. Det glæder mig at høre den positive tilbagemeldning i forhold til det arbejde, vores folk har lagt i at forbedre arbejdsforhold og mindske de mangler, som man fandt i 2018,« fortæller Satu Katajala, chef for Loviisa NPP, i pressemeddelelsen.

Holdleder Fuming Jiang er tilfreds med resultatet. Men ikke alle anbefalinger fra 2018 er blevet tilgodeset. Så derfor skal der arbejdes videre med at få sikkerheden helt på plads, mener han. Ifølge ekspertholdet skal værkets ledelse forbedre analyse og evaluering af personalets kompetencer, hvor nye arbejdsgange bliver indført. Der skal indføres bedre kontrol og opbevaring af løfte- og vedligeholdelsesudstyr. Og så skal de fortsat skærpe processerne omkring vedligeholdesarbejdet.

Den endelige rapport vil blive indsendt til den finske regering inden for de næste tre måneder.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
 1. Citat: "Holdleder Fuming Jiang er tilfreds med resultatet. Men ikke alle anbefalinger fra 2018 er blevet tilgodeset. Så derfor skal der arbejdes videre med at få sikkerheden helt på plads, mener han."

IAEA siger:

"“We were pleased to observe the positive results of efforts and actions taken by the plant to address all the findings from the 2018 mission,” said team leader Fuming Jiang, a Senior Nuclear Safety Officer at the IAEA. “The OSART team encourages the plant management to complete the remaining actions as planned and to build on this momentum to further improve its safety performance.”

Min kommentar: Der står intet om at "sikkerheden skal helt på plads" som Ingeniøren refererer. Sikkerheden er da på plads! IAEA siger at man kan yderligere forbedre "safety performance" ved at bygge på den impetus man har fået ved at forbedre diverse ting. Man skulle næsten tro at der var problemer med safety ifølge Ingeniørens gengivelse.

 1. Citat fra Ingeniøren:

"Ifølge ekspertholdet skal værkets ledelse forbedre analyse og evaluering af personalets kompetencer, hvor nye arbejdsgange bliver indført."

Citat fra IAEAs meddelese:

"The plant should further improve the evaluation and analysis of staff performance during the implementation of activities on site."

Der står intet om at man skal forbedre analyse og evaluering af personalets kompetencer. Det drejer sig om personalets præstationer når nye aktiviteter indføres. Kompetencen er da på plads! ...

 1. Citat fra Ingeniøren: "Der skal indføres bedre kontrol og opbevaring af løfte- og vedligeholdelsesudstyr. "

Citat fra IAEAs meddelese: "The plant should continue to enhance the control and storage of lifting equipment and maintenance tools."

Min kommentar:

Der står ikke noget om der skal indføres bedre kontrol og opbevaring. Der står at man skal fortsætte med at forbedre kontrol og opbevaring af løfte- og vedligeholdelsesudstyr. Så der er allerede kontrol og opbevaring på plads som man bare skal fortsætte med at gøre mere "enhanced" ("enhanced", som betyder forøget evne til at udføre noget) . Ifølge Ingeniøren skulle man tro der var mangler - det står der ikke noget om, såvidt jeg kan se. Der er tale om forbedringsforslag fra IAEA ser det ud som.. man skal fortsætte med at enhance ...Men det fremgår ikke af Ingeniøren synes jeg.

 1. Citat fra Ingeniøren: "Og så skal de fortsat skærpe processerne omkring vedligeholdesarbejdet."

Citat fra IAEAs meddelelse: "The plant should continue to improve its maintenance work practices."

Min kommentar:

Der står ikke noget om at skærpe vedligeholdelsesprocedurer. Der står at man skal fortsætte med at forbedre vedlegeholdelsesprocedurer. Altså, fortsætte med at forbedre - ikke skærpe ...Man skulle næsten tro at man ikke havde skærpet procedurerne nok allerede, ifølge Ingeniøren. Det siger IAEA intet om - de anbefaler at man** fortsætter med at forbedre processerne.**

 • 24
 • 10

Det er vel et spørgsmål om at der er en meget polariset debat omkring emnet og journalisten på et teknisk tidsskrift burde holde sig til hvad der bliver faktisk udtalt. Det svarer lidt til at det er journalisten digter videre omkring udbredt fugledød for vindmøller. Men når det kommer til kernekraft, vindkraft, solkraft og Hydro har debatørerne åbentbart lov til at påstå hvad som helst. Der burde ingeniøren være administrator ikke et partsindlæg.

 • 22
 • 0

Ingeniøren og andre medier fejlciterer også med vilje også Miljøstyrelsens analyser af grundvandet. Når der i en boring detekteres ufarlige mikroskobiske nedbrydningsrester fra diverse kemiske midler fra gartneri og landbrug, bliver det til "Sprøjtegifte i grundvandet."

Man mærker hensigten og bliver forstemt.

Hvorfor i alverden har journalister så travlt med at mistænkeliggøre teknik og videnskab til fordel for overtro og ubegrundet frygt ?

 • 8
 • 7

Det er jo ikke første gang vi ser dårlig sprogforståelse forvansker en fremstilling. Det bliver så ikke lettere af, at forfatteren også skriver et noget formalistisk, embedsmandsagtigt, engelsk. Det er sværere end amerikansk som ofte flyder lettere. Måske trænger journalisten til udstationering i et engelsk-talende land for at opnå bedre sprogfærdighed ?

 • 6
 • 0

Det skal lige siges, at Loviisas anlæg er sovjetiske VVER (PWR). https://en.m.wikipedia.org/wiki/Loviisa_Nu...

Derfor har STUK og den finske regering haft anledning til at arbejde ekstra og kontinuerligt med forbedring af sikkerheden. Sådan IAEA OSART mission har to formål: Dels giver det selve anlægget god feedback og niveau-vurdering, dels giver det de deltagende landes repræsentanter i OSART gruppen god erfaring til at tage med hjem til sine egne myndigheder/anlæg.

En win-win situation.

Og jeg tror, at mht. “tendensiøs vinkling”, så kan det måske skyldes journalistens relativt “unge alder”, så måske har det været en lærerig rapportering og feedback, hun har fået her.

 • 2
 • 2

Hej Louise Fazlagic

Og jeg tror, at mht. “tendensiøs vinkling”, så kan det måske skyldes journalistens relativt “unge alder”, så måske har det været en lærerig rapportering og feedback, hun har fået her.

Jeg ser ingen “tendensiøs vinkling” fra Louise Olifent. Til gengæld ser jeg en hel urimelig angreb fra en del af bloggerne:

Niels Vestergaard Jespersen leger dansk/engelsk literatur professor, med kun èn vinkling.

Bertel Johansen fremfører "Ingeniøren og andre medier fejlciterer også med vilje...." en æreskrænkende påstand uden dokumentation.

Michael Foscolo udråber det til at være Exstrabladet Nationen

Henrik Gao-Jakobsen påstår at overskriften er "Clickbait", han er tydeligvis ikke meget på internettet.

Ja og din egen “tendensiøs vinkling” igen en æreskrænkende påstand (dog knap så groft som Bertel Johansen) uden dokumentation.

Jeg ser ingen anden læring i "feedbacken" end den narrativ visse atomkraft tilhængere har.

 • 2
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten