Finsk atomkraftprojekt til 56 milliarder kroner opsiger kontrakt med leverandør

Plus3. maj 2022 kl. 10:348
Fennovaima Hanhikivi 1 atomkraftværk rosatom
Det 56 mia. kroner dyre finske atomkraftværk Hanhikivi 1. Russiske Roatom skulle stå for opførelsen, af værket, der skal ligge på kysten i bunden af Den Botniske Bugt ved byen Pyhäjoki. Nu har de finske ejere imidlertid opsagt kontrakten med Rosatom efter flere forsinkelser. Illustration: Fennovaima.
Rosatom har udsendt en pressemeddelelse, hvor de stiller sig komplet uforstående overfor Fennovaimas beslutning.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det statsligt ejede russiske atomkraftselskab Rosatom kommer alligevel ikke til at opføre et nyt atomkraftværk i Finland. Mandag offentliggjorde det finske selskab Fennovaima, der er dannet for at opføre atomkraftværket, nemlig, at selskabet har opsagt kontrakten med Rosatoms finske datterselskab Raos Project.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
3. maj 2022 kl. 22:08

Kommentar til # 1

Flemming Q - fuldstændig enig dine betragtninger, som hver og én understøtter min spekulative kommentar #2.

7
3. maj 2022 kl. 21:23

Ja, det er sq også SVÆRT at forstå, at ingen gider at handle med jer, bare fordi I myrder og torturerer civile uskyldige i hundredtusindvis, og sjæler andre folks suveræne lande!

Kommentar til # 1: Dette er blot en enkelt af mange mulige begrundelser. 2) Fremdriften i projektet har været særdeles langsom. Netop Finland har oplevet dette før med atomkraftværker, så det tænder mange alarmlamper. 3) Der indgår millionvis af meget specielle komponenter, som fremstilles i mange forskellige lande. Rusland har ikke længere adgang til at købe disse komponenter. Alternativet vil være. "Made in Russia". 4) Reaktorbeholderen skulle bygges i Ukraine. = altså et land som Rusland netop har sønderbombet. Og "Smadremanden" Putin er ikke færdig med at sprede ødelæggelse og destruktion i Ukraine. 5) Rusland er ikke det samme land nu, som det var for 3 måneder siden. Rusland har destrueret sig selv og dermed også sin tekniske og financielle formåen, og det er mere end tvivlsomt om Rosatom kan financiere et så stort byggeri nu. 6) Det russiske statsapparat er nu i en så elendig forfatning at de ikke vil være i stand til at yde et financielt sikkerhedsnet for Rosatom. 7) Der kan ikke findes een eneste god begrundelse for at Rosatom skal fortsætte med denne store og særdeles komplicerede opgave, som det er at bygge et sikkert og velfungerende atomkraftværk. Rosatom burde i stedet for være lettede over at de nu er blevet løst fra en uløselig opgave, som de under ingen omstændighed vil have mulighed for at leve op til.

6
3. maj 2022 kl. 17:10

Har de? Altså de har solgt en masse droner, som de er stolte af, men jeg synes nu ikke de har været super højtråbende. Husk også, at de har købt russiske S400 antiluft systemer, hvilket bl.a. fik dem smidt ud af F35 samarbejdet. De har også været mæglere i konflikten, så jeg tror nu ikke, at de står særlig stærkt på Ukraines side alene.

Det med S400-missilerne her ingen relevenans ift invasionen i Ukraine, men det har kostet på goodwill kontoen i NATO, og bl.a. derfor har Tyrkiet en interesse i at reparere på forholdet til NATO og EU, hvilket de kan ved at støtte Ukraine.

Dertil har Tyrkiet jo en selv kæmpe geopolitisk interesse i at Ukraine får smidt russerne HELT ud af Ukraine, dels pga af Tyrkiets relation til Krim-tatarerne, dels pga af det bilaterale partnerskab mellem Kiev og Ankara.

Tyrkiet er m.a.o. overhovedet ikke interesseret i at Rusland får større indflydelse på Sortehavsregionen, og når de sælger deres ypperste millitær-teknologi til Ukraine (og ikke til Rusland), så er det altså ikke for at øge eksporten med nogle millioner dollars.

https://ecfr.eu/article/necessary-friends-turkeys-improving-relationship-with-the-west/

Hvor meget "fremme i skoene" de så er ift at støtte Ukraine, er relativt, og når jeg oplever at de er længere fremme end de fleste, er det ikke ikke fordi jeg mener de er længst fremme, men de har, i hvert faldt i de to første måneder af invasionen, været mere til gavn for Ukrainer end lande som Tyskland, Ørstrig og Ungarn.

Skulle jeg udpege min personlige favorit i at være længst fremme i skoene, så er det naturligvis Estland.

Når alt det er sagt, så balancerer Tyrkiet naturligvis ligeså meget på en knivsæg i konflikten som ethvert andet NATO- og/eller EU-naboland, inklusiv Finland, som opsiger aftalen om Hanhikivi 1 af ligeså indlysende grunde, som det vil være hvis Tyrkiet opsiger aftalen om Akkuyu NPP.

Mon ikke også de våde drømme om at bygge VVER-reaktorer i Polen, har fået en spand koldt vand, her på det sidste?

5
3. maj 2022 kl. 14:50

Mangler du ikke stadig at svare på spørgsmålene her - eller er det for svært - selv for en, som (i følge eget udsagn) har mere forstand på KK end 99.9% af den danske befolkning?

4
3. maj 2022 kl. 14:35

Tyrkiet har været mere fremme i skoene end de fleste NATO-lande, med at støtte Ukraine i forsvaret mod Rusland, hvilket ikke er så underligt, når man betragter geografien.

Tyrkiet er da 100% på Tyrkiets side i konflikten, modsat Finland ser de sig selv som en stormagt og en jævnbyrdeig konkurrent til russerne!

Så det giver god mening at de samtidig mere eller mindre kan være i krig med russerne i Syrien og bygge russisk leverede atomkraftværker i Tyrkiet, altimens de forsøger at skubbe til magtbalancen i Sortehavet.

Og så har de det sikkert fint med at det måske ikke giver mening i en vestlig logik :-)

3
3. maj 2022 kl. 14:25

Tyrkiet har været mere fremme i skoene end de fleste NATO-lande, med at støtte Ukraine i forsvaret mod Rusland, hvilket ikke er så underligt, når man betragter geografien.

Har de? Altså de har solgt en masse droner, som de er stolte af, men jeg synes nu ikke de har været super højtråbende. Husk også, at de har købt russiske S400 antiluft systemer, hvilket bl.a. fik dem smidt ud af F35 samarbejdet. De har også været mæglere i konflikten, så jeg tror nu ikke, at de står særlig stærkt på Ukraines side alene.

2
3. maj 2022 kl. 13:44

Egentlig lidt spændt på om invasionen også får konsekvenser for Akkuyu Nuclear Power Plant i Tyrkiet.

Byggeriet er nået lidt længere end byggeriet i Finland, men svjks ikke så langt at de dyre dele er påbegyndt, så det ville ikke være for sent at anullere kontrakten.

Tyrkiet har været mere fremme i skoene end de fleste NATO-lande, med at støtte Ukraine i forsvaret mod Rusland, hvilket ikke er så underligt, når man betragter geografien.

1
3. maj 2022 kl. 13:32

"Rosatom har udsendt en pressemeddelelse, hvor de stiller sig komplet uforstående overfor Fennovaimas beslutning, som de kalder ekstremt skuffende."

Ja, det er sq også SVÆRT at forstå, at ingen gider at handle med jer, bare fordi I myrder og torturerer civile uskyldige i hundredtusindvis, og sjæler andre folks suveræne lande! ?

Det eneste uforståelige, er at der skulle så meget til før det gik op for Finland (og Tyskland m.fl.) at man ikke skal gøre sig afhængig af importeret energi fra lande, som er styret af autokrater.