Finner køber Nyborgs ovne til at afbrænde farligt affald

Danmarks eneste anlæg til at afbrænde farligt affald, det tidligere Kommunekemi i Nyborg, er tilbage på offentlige hænder.

Selskabet, som i dag hedder Nord, var frem til 2009 ejet af de danske kommuner, som dengang solgte til kapitalfonden EQT. I dag kom så meddelelsen om, at Nord er solgt videre til det finske selskab Ekokem. Det er blandt andet ejet af den finske stat og de finske kommuner.

Ekokem blev kendt i verdensoffentligheden, da selskabet sammen med franskejede Veolia for et år siden fik opgaven med at destruere de kemiske våben, som en international alliance hentede ud af Syrien. Det skete blandt andet på danske transportskibe.

Læs også: Nu sejles Syriens kemiske våben ud til destruktion

Med købet af Nord bliver Ekokem umulige at komme uden om, når det gælder behandling af farligt affald i Norden. I 2012 købte finnerne nemlig også det dominerende selskab på det marked i Sverige, Sakab.

Både det finske og det svenske selskab er desuden aktive inden for materialer til genanvendelse, ligesom Ekokem beskæftiger sig med rensning af forurenet jord og grundvand.

»Ekokem, Sakab og Nord har hver sit hjemmemarked og særlige kompetenceområder og skaber nu sammen et stærkt nordisk konsortium bestående af tre virksomheder. Den fremtidige vækst bygger på udnyttelse af disse kompetencer på vores fælles markedsområde,« siger Ekokems administrerende direktør, Timo Piekkari, i pressemeddelelsen om købet.

Han fremhæver vandhåndtering som et af de områder, hvor Nord tilføjer finnerne nye kompetencer.

Ifølge pressemeddelelsen omsatte Nord sidste år for ca. 375 millioner kroner og har omkring 200 medarbejdere. Med købet kommer Ekokem-koncernen op på 670 medarbejdere og en omsætning på godt 1,9 milliarder kr.

Prisen for det tidligere Kommunekemi er ikke offentliggjort. Fyens Stiftstidende spekulerer dog i, at kapitalfonden EQT har solgt fra på et meget gunstigt tidspunkt. Ifølge avisen var Nords overskud i 2013 på 38 millioner kr. Regnskabet for 2014 er endnu ikke offentliggjort, men avisens mener at vide, at det lander tæt på 100 millioner kr.

Emner : Affald
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Her eller hisset?

Skal det demonteres og flyttes?

Det var faktisk også min første tanke, da jeg så overskriften. "Nå, har Kommune Kemi nu solgt deres forbrændingsovne? Hvad skal de så have i stedet? Og er der virkelig nogen, der vil købe forbrændingsovne med så mange år på bagen?".

Men vildledende overskrifter er vi vel snart vant til her på Ingeniøren.

  • 6
  • 0

Korrigering, min fejl, er korrekt dansk med "finner" i flertal, er selv halvt finlandssvensk, jeg græmmes ;-) Må være sur-strömming med de finner...

  • 1
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten