Findes der tynde, superisolerende materialer?

Bo Bengtson spørger, hvorfor man bygger lavenergihuse med tyk, gammeldags isolering:

Det har undret mig at lavenergi huse isoleres med 40 til 50 cm tyk gammeldags isolering. Findes der ikke super isolerende materialer, hvormed man kan opnå samme isolering ved mindre dimensioner?

Seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut, Eva B. Møller, svarer:

Selvom isoleringsmaterialer er blevet bedre med tiden, er det rigtigt, at det ikke er voldsomt meget. Men når vi alligevel bruger det, er det i høj grad fordi det er nemt at arbejde med og er billigt.

Der findes bedre isoleringsmaterialer som eksempelvis vakuumisoleringsplader, der som nye kan have op til 10 gange bedre isoleringsegenskaber end traditionel isolering. Det viser sig dog, at egenskaberne forringes med tiden, og hvis pladerne beskadiges, betyder det, at materialet herefter kun er cirka dobbelt så godt som traditionel isolering.

Et væsentligt problem ved vakuumisoleringsplader er imidlertid, at de ikke kan tilskæres på pladsen, men skal fremstilles i mål, ellers perforeres de allerede ved indbygning. Da prisen samtidig er meget høj, anvendes de sjældent.

Refleksiv isolering er med jævne mellemrum oppe at vende i medierne. Det er en isolering, der minder om bobleplast med metalfolie på begge sider. Reklamerne hævder ofte, at den cirka seks millimeter tykke isolering svarer til omkring 150 millimeter mineraluld.

Test viser dog, at dette ikke holder stik. Hvis materialet anbringes med cirka en centimeter luft på begge sider, isolerer det som cirka 50 millimeter mineraluld. Men hvis det indbygges mellem to materialer uden luftrum, isolerer det som omtrent seks millimeter mineraluld.

Erhvervs- og Byggestyrelsen har konstateret, at markedsføringen af refleksiv isolering mange steder er ulovlig, da den er vildledende, se http://www.ebst.dk/presse_ebst/104821/1/0.

Muligvis kan der også komme nogle superisolerende materialer fra andre områder som for eksempel rumfarten, selvom det er lidt andre forhold der gør sig gældende der. Men generelt er det store problem nok den høje pris i forhold til de traditionelle materialer.

Spørg Scientariet er redigeret af Julian Henlov, juh@ing.dk.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Der findes flere isoleringsmaterialer, der er væsentligt bedre en mineraluld og polystyren (flamingo), men de er meget lette og meget brandbare. De bedste mineraluldsprodukter har fx en varmeledningsevne på 0,035 W/m2K mens polyurethan kan fås med varmeledningsevne ned til 0,023 W/m2K. ALt andet lige kan man altså spare 1/3 af isoleringsstykkelsen. Men på grund af brandkrav er polyurethan ikke særlig udbredt i Danmark. Du kan dog ofte støde på det i sydeuropa, særligt i sandwichelementer.

Lau Raffnsøe

 • 0
 • 0

I artiklen staar:

"Der findes bedre isoleringsmaterialer som eksempelvis vacuumisoleringsplader, der som nye kan have op til 10 gange bedre isoleringsegenskaber end traditionel isolering. Det viser sig dog at egenskaberne forringes med tiden, og hvis pladerne beskadiges, betyder det, at materialet herefter kun er cirka dobbelt saa godt som traditionel isolering."

Jeg mener at den indvendige del af disse vacuumisoleringsplader vistnok fremstilles af silikatmaterialer. Men disse plader er som nävnt bekostelige, og de bruges vist mest til restaureringsopgaver, hvor det ved fredede bygninger er väsentligt at overholde nogle givne dimensioner.

Men nannomaterialer synes at have to egenskaber: Dels er de enormt poröse, og dels kan man fremstille meget holdbare (däk-)flader med ringe tykkelse og stor styrke.

Hvis man kombinerer disse egenskaber, burde man vel egentlig kunne naa frem til en super-vacuumisoleringsplade.

Her burde väre en oplagt opgave for fremtiden!

Mvh Per Grunth

 • 0
 • 0

Men nannomaterialer synes at have to egenskaber: Dels er de enormt poröse, og dels kan man fremstille meget holdbare (däk-)flader med ringe tykkelse og stor styrke.

Man har sådan set allerede et nanomateriale til isolation, som har helt utrolige isoleringsevner: "aerogel"

Problemet er, at selvom de mekaniske egenskaber relativt set er utrolige, dvs, styrke i forhold til masse, så er de elendige på en absolut skala.

Det første folk plejer at gøre når de får et stykke i hånden, er at knuse det med et let tryk af fingerne, fordi de har hørt at det skulle være "1000 gange stærkere end glas" og overset betydningen af "i forhold til sin vægt".

Materialet bruges allerede i stort omfang i kryogenisk sammenhæng, f.eks findes der handsker til håndtering af rigtig kolde genstande, hvor hulrummet imellem handskens lag er fyldt med aerogel granulat.

EU har postet nogle millioner i forsøg på at lave vinduesglas af aerogel der var klart nok til at være relevant, men jeg mener ikke det er blevet så meget (http://www.airglass.se/)

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Som en del i min uddannelse, tog hvor lære og ingeniør os med ned til Skibet ved Vejle, for der at se Komforthuse. Her fik vi fik en logisk og kort fattet forklaring på, hvorfor typegodkendt isoleringsmateriale der ej vil forringe "brand forsikrings Policen". Har en maks lampda på 34. I mange år har der kun været efterspørgelse efter lampda 37 da den passe til BR-95 og BRs-98.

Da BE-06 var på trapperne fra rådet groftsagt ledt for mange rådgiver deres klient fra, at efterspøger lampda 34 eller beder i nu. Det skyldes 2 ting, den ene er vi vil alle ha det gjordt så billigt som muligt. Det andet er går den så går den. Derfor var en stor omvæltning for Isover, med at fremstille isoleringsmateriale med lampda 32. Ok til 10 pacelhuse er en god start. Men problemmet i dag er 2 ting den ene finanskrisen = bygge stop. Den anden er efter spørgelsen herefter er ringe, taget i betrakning af denne debat der findes bl.a. her. Se bare denne hjælpe pakke regeringen har sat i værk for at håndværkene ikke skal blive arbejdsløse. Hvor mange af alle de forskellige ansøger har ikke ansøgt om en ny køkken eks. frem for at gi huset nyt omfangsdræn og beder isolering. Huse med flat tag anno 1960érne har på loften i gennemsnit 50mm isolering med lampda 43 mod nu 350mm lampda 37 i nybyggeri.

Konklution er det er først inden for de sidste 5 år vi taler om beder isolering ind det vi kender til og plageder at bruge. I skal huske, at dansk byggeri er en af de aller medst konsavative områder, vi kan få på banen her. Derfor vi kan forvente en længer proces med omstilling, og her er det alle parter det gælder tilmed hus ejer der mener vi kan spare ledt på isoleringen, når man "selv", skal betale for det. Derfor er det kun med glæde at der er nogle kommuner der har fast sat nogle lov-krav i deres lokalplan til nybyggeri.

 • 0
 • 0

Og så skal du prøve at holde en lillebitte aerogel mellem fingrene. To minutter efter er begge to din hænder fuldstændig tørret ud. Anti-Nivea på steroider. Det største problem med isolering er at det ikke kun skal isolere. Det skal være billigt, og kunne klare fugt, brand, insekter osv. Det skal være nemt at installere og holde i forfærdelig lang tid, også efter fru Sørensen har banket et søm i vægen. Det skal helst ikke indholde giftige stoffer som (bromerede) flammehæmmere eller rottegift. Uden al disse begrænsninger kunne man godt lave lav-energihuse med meget tynde vægge.

 • 0
 • 0

Der er vist en fejl i nedenstående 6 milimeter? Test viser dog, at dette ikke holder stik. Hvis materialet anbringes med cirka en centimeter luft på begge sider, isolerer det som cirka 50 millimeter mineraluld. Men hvis det indbygges mellem to materialer uden luftrum, isolerer det som omtrent seks millimeter mineraluld.

 • 0
 • 0

Der findes faktisk produkter baseret på aerogel/airglas eller nanoteknologi som bl.a. benyttes i rumfartsindsutrien og i kryogenikken. Materialet benævnes "cryogel", "pyrogel" og "spaceloft". Og i USA hævder producenten, Aspen Aerogel, at man er begyndt at benytte disse materialer også til bygningsisolering. I forhold til alm. mineraluld er det en faktor 2-2½ gange bedre og med varmelednignskoeffecienter på 14-21 mW/K.m synes det endog bedre end 20C varmt stillestående, tør luft,..............-------!(vist nok 24-25 mW/K.m) Link til amerikansk producent: http://www.aspenaerogel.com/ link til hollandsk agent hvor jeg selv tidligere har bestilt cryogel i erhversmæssig medfør: http://www.insulcon.com/page/home.htm Er der nogen der har mod på at starte et dansk agentur er jeg potentiel interesseret i at købe spaceloft til renovering af mit gamle hus, altså hvis prisen ikke er urimelig meget højere end mineraluld. Jeg har selv tænkt på at importere en portion til et enkelt værelse, blot for at se om det virkelig er så godt. Håber det giver nogen blod på tanden:-) Chresten

 • 0
 • 0

"Sandheden" om et materiale eller en indretning har det med at stivne i de standarder der vedtages af DS og CEN. Målemetoden angives også i disse standarder og den stemmer bestemt ikke altid overens med virkelighedens begivenheder.

Varmeisolering skal ses i sammenhæng med typen af varme - strålevarme, konvektion eller konduktion.

Standarderne for test af isolering medtager ikke muligheden for måling af strålevarme.

Væsentligheden af dette kan vurderes i lyset af, at en vandbåren radiator afgiver ca. 80% som konvektion og 20% strålevarme. En typisk brændeovn har det omvendte forhold, mens gulvvarme og stenovne ligger midt imellem.

Så hvor godt et isoleringsmateriale virker afhænger altså bl.a. af varmekilden.

Jeg har også prøvet at stå med ca. 2 cm2 aeorogel i hånden og på opfordring knuse det. Der var stort set ingenting tilbage. Det mest overraskende var dog, at jeg lige havde knust for ca. 500,- kr.

 • 0
 • 0

ja det ligger lidt i navnet "refleksiv isolering" at det isaer er beregnet paa at reflektere IR straalingen. Dertil er der saa ogsaa lidt isorelingsevne overfor varmeledning.

Mao kan det vaere en - relativt set - omkostningseffektiv i nogle situationer. Fx. var det rimelig effektivt til at reducere den samlede varmebelastning i bygninger der ellers typisk vill have faaet uisolerede og ubehandlede bliktage i Botswana (substituer med "afrika" og det er stadig gaeldende).

Man er, som Lars Helbro ogsaa skriver, noedt til at vaere opmaeksom paa hvordan de forskallige isoleringsmaterialer/produkter virker rent fysisk for at kunne vurdere om det er en god i de i en given situation.

Man kan ikke uden videre lave en direkte sammenligning af (eller substitution mellem) reflektive isoleringsmaterialer og fx mineraluld da de virker paa forskellig maade. Det er ogsaa essensen af linket til erhvervs og byggestyrelsen.

mvh Jesper

 • 0
 • 0

SPU Isolering er en stiv isoleringsplade bestående af polyuretan med en isoleringsværdi på 0,022W/mK. Det er CE-mærket og godkendt til anvendelse som termisk isolering. Det overholder brandkravene til isolering på på D-s2,d0 og så er det miljøcertificeret efter ISO 14040 og ISO 14041. Det indeholder ingen skadelige kemikalier og afgasser ikke skadelige dampe. SPU Isolering kan anvendes uden brug af vind- eller dampspærre og så taber ikke isoleringsværdi over tid, sætter sig ikke, krymper ikke og suger ikke fugt – derfor gives der 10 års produktgaranti.

mvh Tomas

 • 0
 • 0

Jeg synes at have set, at man kan få 'bomuldsplader', som skulle isolere dobbelt så godt som glasuld - og så kan man få det økologisk. Men supertyndt er det jo ikke..

 • 0
 • 0

Alle diffusionsåbne isoleringsprodukter kan ikke blive bedre end de 0,030-0,032W/mK fordi de indeholder atmosfærisk luft. Vil man under 0,030W/mK, skal isoleringen indeholde en isolerende gas eller vacuum, og dermed også være diffusionstæt så gassen ikke slipper ud eller bliver blandet op med luft.

mvh Tomas

 • 0
 • 0

Isolering fra Kingspan (kingspan.com) er PIR / PUR materialer, med lambda værdier, så vidt jeg husker på omkring 0,022 W/mK. Det koster ca. 1300 DKK/m3.

Så er der Divinycell, som jeg ikke har hørt om før. Det har lambda værdier på fra 0,028 W/mK og opefter og er derfor ikke meget interessant - men det afhænger af hvad prisen er - er der nogen der ved det?

Aerogel ved jeg ikke hvad koster, men det har en lambda værdi på omkring 0,014 - 0,017 W/mK og er sikkert endnu dyrere end PIR isolering.- Og kan det bruges som bygningsisolering, eller f.eks. i betonsandwich elementer??

Sidst skal jeg nævne det bedste - på lambda værdi - der findes og som er umiddelbart praktisk anvendeligt og som ligger på en rimelig pris: Super EPS, der har en lambda værdi på 0,031 W/mK og som koster ca. 400 DKK/m3. Dette er det såkaldte grå "flamingo" isolering, kaldet Climate+ hos Sundolitt og Super EPS hos Jackon.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten