Finanslovsudspil slagter øremærket finansiering af energiteknologisk udvikling

Plus30. august 2021 kl. 18:464
Finanslovsudspil slagter øremærket finansiering af energiteknologisk udvikling
Illustration: taniascamera, bigstockphoto.
Regeringen foreslår en nedskæring på 65 procent i den øremærkede finansiering af Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram.
Artiklen er ældre end 30 dage

Regeringens netop fremlagte udspil til en finanslov for 2022 tyder på en større nedjustering af pengene til vital forskning bag Danmarks grønne omstilling.

Ifølge finanslovsudspillet vil midler til udbygning af dansk energiforskning og –udvikling (EUDP) falde fra 514,9 mio. i år til 182,5 mio. næste år.

Ifølge Lasse Rosendahl, institutleder for AAU Energy ved det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet, er netop national statsstøtte af energiforskning en grundbetingelse for en førerposition i energisektoren:

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
2. september 2021 kl. 00:44

Når folk erkender dette blufnummer mister A og deres støttepartier nok mange stemmer.

3
31. august 2021 kl. 10:11

Der kommer mere.

EUDP-programmet består at to puljer - dels disse midler fra finansloven og så fyldes der op med midler fra forskningsreserven. Derfor ser det altid ud til at der skæres voldsomt ned når finanslovforslaget kommer. Sådan har det været hvert år - prøæv selv at se tidligere års finanslovsforslag. Forskningsreserven forhandles som led i finanslovsforhandlingerne - og hver år ender det med, at der afsættes et 3-cifret million-beløb ekstra hvorved det i den endelige finanslov kommer op på niveau med året før.... Det er en lidt speciel proces for EUDP, men sådan har det altid været....

2
31. august 2021 kl. 08:44

Fuldstændig enig. Og når man læser: "Foruden nedskæringer i tilskuddet til private energivirksomheder frafalder tilskuddet til udviklingen af P2X-teknologi, mens etablering af CO2-lagring i Nordsøen samt forskning i miljøvenlig og energieffektiv produktion af olie og gas får tilført flere midler", så sidder man godtnok måbende tilbage, og spørger sig selv om de er direkte idioter.

Jeg havde ellers det indtryk at Mette Frederiksen rent faktisk havde ambitioner om andet og mere end at klamre sig til magten og blive genvalgt, men jeg tog åbenlyst fejl. Det store mysterie for mig er hvad de overhovedet vil med magten? Jeg kan ikke få øje på noget som socialdemokratien rent faktisk ønsker at gøre eller ændre, eller hvor de er villige til at sætte hårdt mod hårdt for at opnå noget. De jublede fx over at de vandt et "klimavalg", men har siden primært hængt i bremsen og argumenteret for intet at gøre. Sammenligner man med Lykke regeringen, så ville de i det mindste noget - at det så i min optik typisk var de helt forkerte ting, det er så hvad det er. Men de havde i det mindste en plan som de fulgte, selv hvis det ikke altid var lige populært. Socialdemokratiet derimod syntes at være så bange for at blive upopulære at de hellere vil side på hænderne og ingenting gøre. Tal lige om 4 spildte år.

1
30. august 2021 kl. 19:17

Socialdemokraterne respekterer ikke virkeligheden. Ved sidste valg hoppede de på miljøvognen 14 dage før valget, da de forstod, at danskerne ville stemme for klodens overlevelse. Det har måske bragt dem de stemmer, der var afgørende for, at de, trods valgresultatet, var i stand til at danne regering. Nu har de magten, så behøver de ikke kere sig om vælgernes mening i nogen tid. Håber virkelig, at næste valg falder ud til fordel for dem, der fatter hvad der behøves. Smålig skelen til det økonomisk fordelagtige kan ødelægge enhver fornuftig tanke. Vi er nogle, der forstår, at vores børns verden skal være til at leve i, selv om det på den korte bane ikke er profitabelt.