Finansloven giver 0,7 mio. ton ekstra CO2 - plus det løse

8. december 2015 kl. 11:079
Finansloven giver 0,7 mio. ton ekstra CO2 - plus det løse
Illustration: Uwe Hermann/Flickr.
I et svar til energi-, forsynings- og klimaudvalget redegør Lars Christian Lilleholt for CO2-effekten af regeringens planlagte besparelser på klimaområdet i 2020. Flere af de centrale udslipsposter var det ikke muligt at regne på.
Artiklen er ældre end 30 dage

Regeringens bebudede finanslov 2016 og vækstudspil 2020 vil give en ekstra udledning på 0,7 millioner ton CO2 i 2020. Det fremgår af et svar, Lars Christian Lilleholt skrev til et spørgsmål fra energi-, forsynings- og klimaudvalget i går.

I svaret skriver klimaministeren, der netop nu sidder midt i forhandlingerne i Paris om en bindende klimaaftale for FN, at den samlede effekt af finanslov og vækstudspillet skønnes at øge udledningen af drivhusgasser på 0,6-0,7 mio. ton CO2 i 2020 og de efterfølgende år. Han påpeger samtidig, at der kun er opgjort tal for de områder, hvor der var mulighed for det, og slår samtidigt fast, at 'der er stor usikkerhed forbundet med skønnet'.

Anbefalinger fra klimarådet

Tilbagerulningen af klimatiltag over de næste to år vil i sig selv øge den samlede udledning et sted mellem 0,27 og 0,40 mio. ton CO2.

Besparelsen af den puljereserve, der på baggrund af anbefalinger fra Klimarådet skulle støtte grønne tiltag, giver en øget udledning på 0,18 mio. ton CO2 i 2020.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dertil kommer yderligere besparelser fra samme reserve til Vækstpakke 2014, som det ikke var muligt at få tal på. Nedsættelse af NOx-afgiften forventes med stor usikkerhed at øge udledningen med 0,16 mio. ton CO2 på længere sigt, og den planlagte omlægning af bilregistreringsafgiften vil øge udledningen med ca. 0,01 mio. ton CO2 i 2020. Det skøn er baseret på Skatteministeriets tal i forbindelse med finanslovudspillet.

Omvendt peger ministeren på, at den fremtidige Boligjobordning skulle føre et mindre CO2-fald med sig. Det skyldes, at fradraget sænker husholdningernes udgifter til energiforbedringer, og at de lavere udgifter angiveligt vil medføre efterspørgsel på energiforbedringer, selvom Lars Christian Lilleholt påpeger, at det er vanskeligt at sætte et præcist tal på CO2-effekten.

Tallet kan være højere

Lempelsen af PSO-afgiften for el-intensive virksomheder vil i sig selv give anledning til et højere CO2-udslip, men sammen med en aftaleordning hos Energistyrelsen om energieffektiviseringer skulle det øgede elforbrug blive kompenseret og effekten neutraliseret, skriver ministeren videre.

Hovedparten af udledningerne forventes at finde sted i den ikke-kvotebelagte sektor, hvor udledningen øges med ca. 0,4 mio. ton CO2 i 2020.

Ministeren oplyser, at det ikke var muligt at beregne CO2-effekten for en række af tiltagene, heriblandt den forholdsvis tunge post, der hedder fødevare- og landbrugspakken. Det reelle tal må således forventes at være en del større.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
Podcast- og debatredaktør -
8. december 2015 kl. 15:53
Podcast- og debatredaktør

Tak for den. Smider den straks i vores ANDRE SKRIVER

mvh Henrik Heide Webredaktør

8
8. december 2015 kl. 13:50

og ja....

  • du glemte vist lige, at levealderen stiger (råd til bedre sundhedstjeneste), så pensionisterne skal ha' pension i flere år! :))
6
8. december 2015 kl. 13:35

Et groft overslag over, hvad Norges bestand af elbiler sparer miljøet for af CO2-emission er 0.25 mio tons/år (hvis jeg kan regne). Danmark var godt på vej til en tilsvarende udvikling i elbilbestanden. Det var så inden elbilsforliget...

5
8. december 2015 kl. 12:49

Vækst er kun lige med øget forbrug af ressourser og mere forurening, hvis man tænker på samme måde, som de gør i Kina.

Det er vel efterhånden bevist, at der findes et alternativ til at forbruge de traditionelle energikilder.

4
8. december 2015 kl. 12:30

Citat: "Regeringens bebudede finanslov 2016 og vækstudspil 2020 vil give en ekstra udledning på 0,7 millioner ton CO2 i 2020. Det fremgår af et svar, Lars Christian Lilleholt skrev til et spørgsmål fra energi-, forsynings- og klimaudvalget i går"

Andre negative konsekvenser af VÆKSTPAKKER i almindelighed:

  • Vækst betyder mere trængsel på vejene
  • Vækst betyder flere pendlere, og dermed sværere at finde en plads i toget
  • Vækst betyder flere mennesker i beskæftigelse, og dermed flere som bliver ramt af stress
  • Vækst betyder mangel på arbejdskraft som kan lede til øget indvandring
  • Vækst kan føre til mere velstand, og dermed flere velfærdssygdomme (fedme, deabetis med videre)

og ja....

  • Vækst fører alt andet lige til øget forbrug af ressourser og mere forurening

men kun at fokusere på det negative er vist også at tage de kul sorte briller på.

3
Podcast- og debatredaktør -
8. december 2015 kl. 12:22
Podcast- og debatredaktør

Kære Hans Henrik

Jeg har for en god ordens skyld tilføjet - ....og de efterfølgende år. Så skulle den vist ikke kunne misforstås yderligere - hverken nu eller fremover :o)

mvh Henrik Heide Webredaktør

2
8. december 2015 kl. 12:14

...vækstudspillet skønnes at øge udledningen af drivhusgasser på 0,6-0,7 mio. ton CO2 i 2020

  • OK, hvis forøgelsen kun indtræffer i 2020, er det vel til at leve med? :)

(Jeg håber ikke, der er anvendt mange ressourcer på 'beregninger' af denne art!).

1
8. december 2015 kl. 11:49

ja altså 0,7 mio. ton per år, så kommer de 4 gange så meget CO2 er på grund af dette bliver frigivet af optøende permafrost, og det sker så de næste 5 år = 0,755 = 17.5 mio ton og så lige det løse lad os sige 2,5 mio ton.

Kvotepriserne skulle stige til 175kr/ton i 2020, så det er en udgift på 20 mio. * 175kr = 3,5 mia. kroner

Gad vide hvor meget de sparede ved at trække de forslag tilbage?

Jeg ved godt mine udregninger ikke holder.