Finanslov: Nu fjernes forkætret uddannelsesloft

Illustration: Vibeke Hempler / DTU

Fra og med 1. juli 2020 behøver en nybagt bachelor i naturgeografi ikke ærgre sig over at have truffet et forkert valg, hvis hun opdager, at et andet universitetsfag bedre kan indfri hendes karrieredrømme.

Det er en af konsekvenserne af den finanslovaftale, som regeringen i går indgik med sine støttepartier, SF, Enhedslisten, De Radikale og Alternativet.

Find Finansloven 2020 her.

Ifølge aftalen bliver det nemlig atter muligt at tage en dobbeltuddannelses på samme eller lavere niveau.

Uddannelsesloftet har været forkætret, lige siden det blev sat op af den forrige regering med støtte fra Socialdemokratiet og DF i 2016.

Hensigten var at forhindre studerende med en afsluttet videregående uddannelse i at begynde på en ny. Allerede året efter blev det lempet en smule, så man efter endte uddannelse kunne starte på en ny uddannelse efter seks år på arbejdsmarkedet.

I forbindelse med indføreles af uddannelsesloftet blev der udfærdiget en positivliste over uddannelser, som ikke var omfattet af uddannelsesloftet. Kriterierne for at blive friholdt var lav ledig og stor mangel på kandidater fra de pågældende uddannelser. Alligevel var mange ingeniøruddannelser ikke at finde på listen.

Læs også: Eftertragtede ingeniører skal stadig fritages fra uddannelsesloft

En undersøgelse blandt folk med ingeniør- eller natvid-baggrund, som Ingeniøren foretog i maj i år, viste, at 72 procent mente, at uddannelsesloftet burde fjernes.

Allerede den gang luftede den daværende forskningsminister Tommy Ahlers her i Ingeniøren, at han var villig til at fjerne uddannelsesloften, hvis han kunne finde pengene.

Afskaffelsen af uddannelsesloftet kommer til koste 70 millioner kroner i år. I 2021 er der afsat 290 millioner kroner, mens der er budgetteret med 350 millioner kroner i 2022 og 370 millioner kroner i 2023.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

"Uddannelsesloftet har været forkætret, lige siden det blev sat op af den forrige regering med støtte fra Socialdemokratiet og DF i 2016."

Det må være nemt, at være socialdemokrat. I opposition er de med til at indføre uddannelsesloftet. I regering pleaser man så støttepartierne med at afskaffe det igen. Lidt til højre, så lidt til venstre og aldrig rigtig gøre nogen forskel. Gad godt vide om Socialdemokratiet opfatter Christiansborg som et beskæftigelsesprojekt for dem selv.

  • 7
  • 6

Nu er det jo ikke fordi de er uenige med de andre partier:

Allerede den gang luftede den daværende forskningsminister Tommy Ahlers her i Ingeniøren, at han var villig til at fjerne uddannelsesloften, hvis han kunne finde pengene.

Hvis du skal kritisere, så synes jeg hellere du skal kigge på hvorfor man vedtager en lov som man måske godt på forhånd kunne regne ud ikke var en god lov. Det er ikke alle problemer man kan løse med lovgivning.

  • 8
  • 0

Jeg forstår ikke helt hvorfor det koster noget at fjerne uddannelsesloftet. Jeg går ud fra at når man er færdig med en uddannelse, så vil de fleste have brugt deres muligheder for SU og studielån. Dvs. hvis man ønsker at tage en uddannelse mere, kan man ikke få støtte til det - eller hvad?

  • 2
  • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten