Almindeligvis har vores higen efter proteiner været forbundet med kød, men sådan er det ikke nødvendigvis længere.
Proteiner er nemlig blevet ‘open source’. Det mener David Pedersen, der er kampagneleder for Kødfri Mandag og uddannet cand.merc.fil fra CBS.
»Traditionelt set har man forbundet proteiner med kød. Kød er forbundet med maskulinitet, store muskler og velstand, men diskursen er under forandring,« siger David Pedersen.
Og det ser han som en positiv ændring i vores holdning. For kød er den mest ineffektive måde at få proteiner på, og så er det yderst belastende for både klima og miljø.
»Det er positivt, fordi det åbner døren på klem for andre proteinprodukter, der er mere bæredygtige. Indtil nu har det primært været plantebaserede produkter, men skal vi se lidt ud i fremtiden, er kunstigt kød et rigtigt godt bud på, hvordan vi skal mætte verdens befolkning, samtidig med at vi bevarer fortællingen om, at vi er naturen overlegen uden at smadre den,« forklarer han.
Kød og kultur
David Pedersen har undersøgt sammenhængen mellem vores kødforbrug og vores kultur. Og for ham står det helt klart, at kød har en meget central rolle i vestlig kultur.
»Kød er et symbol på velstand og magt. Vi dominerer naturen, og vi har indrettet naturen efter vores system,« siger han.
Og det er ifølge David Pedersen en vigtig pointe, om end den fortælling er så indlejret i vores kultur, at vi ikke tænker over det i hverdagen.
»Det er lidt en filosofihistorisk pointe om menneskets plads i universet. Det ligger helt grundlæggende i vores ideologi, at alt i verden er ressourcer for mennesket, og her spiller kød en central rolle som et symbol på, at vi har kæmpet os vej til toppen af fødekæden,« forklarer David Pedersen.
Kampagnelederen mener, at vi stadig dybest set opfatter os selv som jægere, forskellen på nu og dengang er bare, at vi har udliciteret jagten, så vi bare kan hente bøffen nede i køledisken.
Millennials-generation med bæredygtige værdier
David Pedersen forklarer, at generation y voksede op med den kolde krig som det helt store trusselsbillede, men for millennials-generationen er den store udfordring klimaforandringer. Og derfor er det interessant at se på den generation, da der ifølge David Pedersen er klare tendenser til, at resten af verden kopierer de vestlige levestandarder på godt og ondt.
»Ser man på millennials-generationen isoleret set, så er 12 procent af den gruppe vegetarer. Det skyldes blandt andet, at der bliver delt rigtig meget viden om skyggesiderne ved animalsk landbrug,« siger han og tilføjer, at det samtidig er en meget stor generation, der er bevidste om deres værdier og gerne vil have, at deres forbrugsmønstre og arbejdsliv afspejler de værdier.
Og lige præcis derfor, kan kunstigt kød, eller clean meat, som det også bliver kaldt, blive en del af løsningen på de fødevareproblemer, vi står over for.
»Jeg har en hypotese om, at når vi i Vesten ændrer holdning til noget, så har det en indvirkning på andre lande som for eksempel Kina. Vi har derfor i Vesten en rolle som first mover og et ansvar i forhold til at få bragt verdens kødforbrug ned.«
Krise lurer lige om hjørnet
FN har været ude at kommentere på fødevaresituationen, og det er ikke lutter positive kommentarer, de har til situationen.
FN spår, at der i 2030 på globalt plan vil være 40 procent for lidt vand i forhold til vores nuværende fødevareproduktion.
FN siger desuden, at der er behov for større effektivisering, men med effektivisering kommer der også en øget intensivering, hvilket blandt andet betyder mindre plads til dyrene.
»Skærer man konstant i hjørnerne, får det den konsekvens, at der skal bruges mere antibiotika, hvilket på sigt gør, at vi havner i det, der bliver kaldt en 'post-antibiotisk' tidsalder, hvor vi risikerer at dø af de selvsamme rifter, som man døde af i middelalderen,« forklarer David Pedersen og tilføjer:
»Det er skruen uden ende. Det er ikke holdbart at flokmedicinere sig ud af problemerne. Clean meat eller vegetabilsk kost er derfor en glimrende løsning på de problemer, vi står over for.«
David Pedersen er ikke i tvivl om, at vi nok skal nå i mål med det her. Spørgsmålet er bare, hvor hurtigt det kommer til at gå, f.eks. i sammenligning med kampen mod fossile brændstoffer.
»Ideologisk set er kampen allerede vundet for de grønne teknologier, selvom fossile brændsler stadig udgør en stor del af energiproduktionen. Lige nu arbejder vi på en omstilling i energisektoren, og det samme skal vi gøre i fødevaresektoren.«
