Filmfestival sætter fokus på teknologien

CPH:DOX er med over 200 film på programmet en af de største dokumentarfilmfestivaler i verden, og når den 13. udgave af festivalen begynder 5. november i år, bliver det med stort fokus på teknologi.

»Der sker så meget på teknologi­området, at det også er vigtigt at stoppe op og tænke over tingene. Der kan dokumentaren noget særligt,« fortæller Kristoffer Tjalve, der er head of strategic projects hos CPH:DOX.

Men selv om festivalen naturligvis er centreret om dokumentarfilmen, er foredrag, debatter og workshops også en stor del af programmet.

Overvågningstema fortsætter

Sidste år var der i forbindelse med Edward Snowden-dokumentaren ‘Citizenfour’ et naturligt fokus på overvågning. Det er et tema, der igen i år er i spil, da kampen for privatlivet stadig i høj grad er aktuel.

»Vi følte, vi fik skabt en debat, som det ville være synd ikke at følge op på. Kampen er bestemt ikke slut endnu,« siger Kristoffer Tjalve.

Læs også: CPH:DOX – her er de mest interessante teknologi-film

I den forbindelse har man 10. november verdenspremiere på filmen ‘A Good American’, som fortæller historien om, hvordan korruption, løgne og personlige ambitioner internt i den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA fik lukket et effektivt overvågningssystem, der beviseligt kunne have forhindret terrorangrebet 11. september 2001.

Efter filmen kan man møde manden bag systemet, William Binney, som kort tid efter 11. september forlod NSA, hvorefter han efterfølgende som whistleblower fortalte offentligheden om sikkerhedstjenestens indsamling af borgeres private data. ‘A Good American’ bliver beskrevet som en af årets vigtigste film og er også indstillet til CPH:DOX’ hovedpris.

Man får også mulighed for at prøve kræfter med begrebet ‘cryptoparty’, der er en workshop, som har fokus på beskyttelse af privatliv på nettet.

Her vil sikkerhedsjournalist Quinn Norton og dokumentar­instruktør Friedrich Moser, der har instrueret ‘A Good American’, sammen med William Binney og en anden NSA-whistleblower, Kirk Wiebe, afdække, hvordan og hvor meget du bliver overvåget i den digitale verden, og hvilke værktøjer du kan bruge til at genvinde kontrollen over dit digitale liv.

Arrangementet, der har titlen ‘Digital Self-Defence’, afholdes søndag 8. november kl. 11.45 i et til lejligheden opstillet telt i Kongens Have.

Virtual reality indtager filmen

Som noget nyt har festivalen etableret en virtual reality-workshop, der kobler kunst og teknologi, når ti filmfolk og ti producere i par skal skabe et værk, der benytter sig af virtual reality-teknologi. Workshoppen har fået navnet VR:LAB.

VR:LAB kommer til at foregå i Kødbyen på Vesterbro, hvor de ti par vil arbejde på deres projekt, mens det er muligt for publikum at følge processen i løbet af festivalen.

Projektet er et forsøg på at eksperimentere med måden, man kan fortælle historier på. Kunst og teknologi kan nemlig noget særligt sammen, mener Kristoffer Tjalve.

»Når man kombinerer de to ting, har man et helt andet potentiale for at skabe noget. Kunsten er ofte en god platform til at undersøge de samfundsforandringer, teknologien skaber,« siger han.

De ti færdige værker vil blive vist i slutningen af festivalen, ligesom de efterfølgende bliver tilgængelige gennem en VR:LAB-app.