Film og tv i 2018: Verden er smadret – hvad gør vi nu?

Film

Ready Player One

Året er 2045, og klimaet og forureningen er gået bananas. Oliereserverne er ved at slippe op, og økonomien har det heller ikke for godt. Derfor søger folk tilflugt i det virtuelle univers Oasis, hvor de kan socialisere – og bøje spillereglerne.

‘Ready Player One’ er en filmatisering af amerikanske Ernest Clines debutroman af samme navn, der udkom i 2011. Hovedpersonen, den fattige teenager Wade Watts, spilles af Tye Sheridan, som spiller Cyclops i ‘X-Men’. Det er gennem hans liv foran computeren, vi følger jagten på et ‘easter egg’, altså et stykke skjult kode, som skaberen af spil­universet har plantet i Oasis.

Da han dør, kommer det nemlig frem, at han har efterlagt en betragtelig formue – og magten over Oasis – i et sådant easter egg, og det vil den kæmpestore, og måske i stigende grad insolvente, befolkning naturligvis gerne have fingrene i. Og alle kneb gælder.

Se den, hvis du elsker rollespil, hacking og skattejagter. Se den også, hvis du bliver varm om hjertet ved gensyn med gamle klassikere som Dungeons and Dragons, Pacman og Zork. Eller hvis et gensyn med DeLorean-tidsmaskinen fra ‘Tilbage til fremtiden’, David Hasselhoffs KITT fra ‘Knight Rider’ eller ‘Mad Max’-filmenes Ford Falcon frister.

Bonusinfo: Komponisten bag musikken til ‘Tilbage til fremtiden’, Alan Silvestri, har også komponeret musikken til denne film, som er instrueret af Steven Spielberg.

Premiere: 29. marts.

Mortal Engines / Nøglen til Medusa

Under en voldsom krig tusind år forinden blev verden næsten jævnet med jorden, og i dette fremtidsunivers hersker aktive vulkaner, jordskælv og gletsjere. Derfor har byerne fået hjul under sig og er nu såkaldte ‘trækbyer’, som i bedste steampunk-stil ruller hen over sletterne i røg og damp for at sno sig uden om naturkatastroferne.

15-årige Tom bor i en af dem, London, som på grund af ressourcemangel er begyndt at kapre mindre byer. Under en kapring ryger Tom sammen med en pige gennem en skakt og ud i det fri, og nu skal de prøve at komme tilbage, hvilket vil føre store begivenheder med sig, der ændrer hele fremtiden.

Filmen er baseret på første bog i ungdomsserien ‘Trækbyernes krønike’ fra starten af 2000’erne, og selveste Peter Jackson har været med til at omskrive romanen til film.

Bonusinfo: Instruktøren Christian Rivers vandt i 2006 en Oscar for visuelle effekter i filmen ‘King Kong’.

Premiere: 13. december.

Nye sæsoner i kendte serier

Black Mirror

Vores læsere lider næppe af teknologi­paranoia, men den Emmy-vindende tv-serie ‘Black Mirror’ vil gerne udfordre vores tanker. Det sorte spejl er skærmen på dit tv, din computer eller smartphone, som styrer din verden. Du kan ikke komme med flyet, hvis du fået dårlige ratings af folk, du møder på din vej, men måske kan du være heldig at bo i en dejlig ’simulated reality’-verden, når du dør.

Netflix, 4. sæson er lige startet.

Mars

‘Mars’ foregår både i nutiden og fremtiden. Udgangspunktet er en fiktiv bemandet mission til den røde planet i 2033, produceret i spillefilmskvalitet og med klip til faktuelle begivenheder og interviews med forskere og teknologi­udviklere.

National Geographic, 2. sæson har premiere til foråret.

Timeless

Vi er nødt til at have en vaskeægte tids­rejse med. En tidsmaskine bliver stjålet, og nu skal en historieprofessor, en ingeniør og en soldat forhindre, at tyven hopper rundt i tiden og ændrer på historien. De må jagte ham både hos Nasa i Houston og i Tyskland under Anden Verdenskrig. Thomas Edison, Houdini og Bonnie & Clyde dukker også op i løbet af serien.

Viaplay, 2. sæson får premiere til sommer.

Nye serier på vej til din sofa

Altered Carbon

I fremtiden sidder vores bevidsthed ikke i hjernen alene. Der bliver taget backup i et device på rygraden, så man i tilfælde af dødsfald kan uploade sine minder og personlighed i en ny krop. I serien stikker en soldat mentalt af fra fængslet ved at blive uploadet i en politikrop og sendt på jagt efter en morder. Den myrdede aristokrat mangler nemlig backup fra de sidste timer, før sin død, så selv om han er uploadet på ny, vil han gerne vide, hvem der gjorde det af med ham.

Netflix, premiere 2. februar.

Counterpart

En ansat hos FN opdager, at det agentur, han er ansat i, skjuler en adgang til et parallelunivers, hvor en nøjagtig udgave af ham selv går rundt. Det finder han først ud af, da hans ’tvilling’ slipper ind i vores univers og pludselig står ansigt til ansigt med vores hovedperson, spillet af J.K. Simmons.

Viaplay, premiere 22. januar.

Lost in Space

Rumkolonister finder i 2046 en revne i rumtiden og ryger ud af kurs i deres rumskib. De lander på en fremmed planet lysår fra deres mål og vil egentlig gerne hjem igen. Men det viser sig ikke at være helt så let.

Netflix, premiere i løbet af 2018.

Vores utrolige planet

Vil du gerne krydre sci-fi-serierne med et ægte besøg på rumstationen, kan du til foråret følge med på National Geographic, som fik et Vuze VR-kamera med om bord i november, betjent af astronauten Paolo Nespoli, for at dokumentere et døgn på ISS i 3D og med 360 graders udsigt i 4K. Will Smith er vært.

National Geographic, premiere 25. marts.