Film af plantestivelse gør robotten varmefølsom som en slange

Forskere leder til stadighed efter nye løsninger, der kan sikre, at robotter med kunstig intelligens kan blande sig i et samfund med mennesker uden at skille sig for meget ud. Et skridt på vejen er at sørge for, at robotterne ikke at støder ind i sine varmblodede medborgere. Det har en række forskere fra blandt andet Schweiz og Italien bidraget til.

De har udviklet en sensorisk film, der kan detektere varme objekter inden for et interval på 45 kelvin og registrere temperaturvariationer på 10 mK på en meters afstand. Det sætter robotter i stand til at færdes i en tæt menneskemængde, håndtere varme drikke eller som redningsrobotter finde ofre i laviner.

Med den høje følsomhed er filmen dobbelt så fintfølende som menneskets hud og udstyrer robotten med samme egenskaber, som grubeslanger bruger til at navigere efter under jagt, skriver forskerne i en videnskabelig artikel.

Læs også: Etik-professor: Hvis vi giver en robot skylden - hvordan skal vi så straffe den?

Filmen er lavet af plantematerialet pektin, som findes naturligt i bær og frugter, og som indeholder stivelse, der eksempelvis kan få en ribsgelé til at stå. Med valget af pektin har forskerne sikret, at robotten stadig er fleksibel trods den varmefølsomme ‘hud’, og dermed overvinder de den udfordring, som andre varmesensoriske teknologier har haft.

Læs også: Kunstig intelligens forudsiger, hvordan scener udspiller sig

Simpel teknologi åbner muligheder

Filmen adskiller sig desuden fra tidligere sensorteknologier ved at være nem at fremstille. Ifølge New Scientist har forskerne blot støbt en form af pektin, som herefter er dyppet i calciumchlorid, hvorved filmen opnår varmefølsomhed.

Det skyldes, at temperaturændringer registreres som variationer i filmens modstand, hvor calcium-ionerne leder en strøm. Ved at have elektroder langs kanten af filmen til at detektere ændringerne i modstanden kan algoritmer i robotten omsætte signalerne til en tolkning af temperatur.

Læs også: Det store ubesvarede spørgsmål: Hvornår er krigsrobotter autonome?

Med den høje varmefølsomhed, fleksibilitet og lette fremstilling kan man som New Scientist øjne muligheder for, at teknologien kan udbredes ikke kun til robotter, men også til mennesker, som eksempelvis bærer proteser.