Film fra 1950'erne viser fejl i Rødovres højhuse

30. januar 2007 kl. 00:00
Usikker armering og stenreder er tydelige i film om højhusbyggeriet i Rødovre. Filmen kan nu ses på Ingeniørens hjemmeside.
Artiklen er ældre end 30 dage

Triumferende musik ledsager filmen om byggeriet af højhusene Agerkær og Ruskær, som voksede frem i Rødovre i begyndelsen af 1950'erne. Det var et af den tids mest avancerede byggerier, som i dag er både udskældt og frygtet af beboerne i de to omkring 40 meter høje huse.

Filmen er produceret af Arbejdernes Andels Boligforening og Boligministeriets Produktivitetsfondsudvalg, dengang byggeriet var i gang, og skal vise, hvor smart og moderne man bygger på Danmarks på det tidspunkt største byggeplads. Men den viser også, at eksempler på betonstøbninger af svingende kvalitet.

Rødovrehusene var et prestigebyggeri, da de blev opført. Byggeriet var så avantgarde, at man inviterede den iranske shah ud og se højhusene, da han var på officielt besøg i Danmark, fortæller funktionsleder hos AAB, Jens Kristian Skriver.

»Filmen bruger alle de virkemidler man har: Positiv musik, flotte billeder. Den skulle sige: Hold kæft hvor er vi dygtige.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men filmen viser også andet en flotte udsigter, kraner i arbejde og folk der arbejder i 40 meters højde uden sikkerhedsrækværk.

»Man kan se, at armeringsjernene nogle steder nærmest bliver smidt ned i støbeformene. De ligger i hvert fald noget mere yderligt, end man ville acceptere i dag. Dæklagene er forsvindende små, og der er stenreder i nogle af de stabiliserende, bærende vægge,« siger Jens Kristian Skriver.

De bærende vægge blev støbt som lodrette støbninger, efterhånden som etagerne bevægede sig opad. Og det giver risiko for en meget uhomogen beton.

»Når man ikke vibrerer betonen på et stabilt underlag, så kan det give en meget uhomogen beton, med mindre man tager specielt hensyn til det. Det virker det ikke som om, at man gør, på filmen.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Filmen viser betonvægge med stenreder - altså samlinger af sten uden eller med meget lidt beton i mellem stenene. Stenrederne mindsker styrken af betonen, men Jens Kristian Skriver vil ikke bruge filmen som bevis for, at højhusenes stabilitet er truet.

»Vores rådgiver, Klaus Nielsen, mener, at filmen sandsynliggør, at der er problemer med betonens kvalitet, men Statens Byggeforskning mener at betonen er i orden. Det vil jeg ikke gøre mig til dommer over,« siger han.


[video:http://blip.tv/ing/testing-141585]

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger