Filmen ‘The Current War’, som netop er kommet på Netflix, burde være en film for mig. Udgangspunktet er kampen om, hvilken teknologi der skulle føre elektrisk energi ud til folket og industrien: jævnstrøm eller vekselstrøm.
De fleste af os kender dysten mellem opfinderen Edison og entreprenøren Westinghouse, der udspillede sig i slutningen af 1880’erne og begyndelsen af 1890’erne.
I bagklogskabens klare lys er det nemt at pege fingre ad Edison og hans uværdige forsøg på at miskreditere vekselstrøm – alle kan jo i dag se, at jævnstrøm til transport af el over længere afstande var en taberteknologi (indtil der kom HVDC). Men kampen skal også ses i lyset af det stade, elteknologien var på, da krigen rasede.
Alene det, at fokus var på belysning, gjorde, at striden ikke var helt jævnbyrdig. Man skal også huske, at transformerteknologi og vekselstrømsmotorer stadig var relativt nyt, og at få mennesker på det tidspunkt havde forståelse for et komplet elektrisk system, som vi kender det i dag.
Derfor kunne en film om noget af den allermest grundlæggende teknologi, vi i dag omgiver os med, være en fascinerende historie.
Men The Current War bliver aldrig fascinerende. Det er, som om budgettet er blevet brugt på scenografien og til at aflønne højt profilerede skuespillere som Benedict Cumberbatch (Thomas Edison), Nicholas Hoult (Nikola Tesla) og Michael Shannon (George Westinghouse). I en birolle som Edisons assistent Samuel Insull ses Tom Holland, men det var før, han blev verdenskendt som den nye Spiderman i Marvel-universet.
Hvis målet for instruktøren Alfonso Gomez-Rejon har været at vise Edison og Westinghouse som to enorme egoer, der med alle midler vil vinde kampen i et USA, hvor de store monopoler inden for stål, olie og jernbaner var på vej til at blomstre op, så lykkes det fint.
Men de teknologiske detaljer bliver holdt til noget med, at jævnstrøm ikke kan transporteres længere end en mil, kræver meget kobber og er sikkert for mennesker, og – ikke overraskende – at vekselstrøm er det modsatte. Vi kommer aldrig til en forklaring eller en forståelse for detaljerne, endsige en løsning.
For selvfølgelig var der problemer med vekselstrøm i de tidlige år, og en del menneskeliv gik tabt.
Og så er der hele historien om Nikola Tesla – det vanskelige geni. Han er vigtig for historien og spilles fint af Nicholas Hoult. Men det kommer aldrig rigtigt frem, hvor vigtig han er for den konkrete historie, andet end at han går rundt med tegningerne til en mangepolet induktionsmotor oppe i hovedet.
Så i en tid, hvor streamingtjenesterne ellers sprøjter serierne ud, er det gode spørgsmål: Hvorfor ikke i stedet en miniserie i otte dele? Der er masser af drama. Alene historien om Tesla og hans dybe forståelse for elteknologi, men totale mangel på forståelse for økonomi (og andres kynisme), er værd at dvæle ved.
Men ‘The Current War’ forspilder muligheden for at fortælle den fantastiske historie om, hvordan verden for altid blev forandret, da elektricitet erstattede stearin- og gaslys.
‘The Current War’, instr. Alfonso Gomez-Rejon, 1 t. 47 min., Netflix.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard