Fiks din digitale tv-modtager med kort og kompas
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du både vores brugerbetingelser og at Mediehuset Ingeniøren og IDA group ind i mellem kontakter dig angående events, analyser, nyheder, tilbud etc. via telefon, SMS og e-mail. Newsletters and emails from Mediehuset Ingeniøren may contain marketing from marketing partners.

Fiks din digitale tv-modtager med kort og kompas

Har du problemer med at modtage det digitale tv-signal, så peger din antenne nok i den forkerte retning. I modsætning til analoge antenner kan det dog være svært at vide, om antennen peger den rigtige vej.

Udfald på skærmen, pixelering af billedet og problemer med lyden. Det er blot nogle af de gener, som Ingeniørens læsere oplever, når de forsøger at se tv udsendt via det digitale DVB-T signal.

Læs også: Oplever du problemer med dit tv?

Siden Ingeniøren i tirsdags spurgte læserne om deres oplevelser med modtagelsen af det digitale tv-signal i Danmark, er det væltet ind med henvendelser, som blandt andet peger på problemer med modtagelsen, når et køretøj kører forbi, når det blæser, eller når solen skinner.

**LÆS OGSÅ: **Nordjyske landsbyer mister tv-signalet når vejret er godt (elektronikbranchen.dk)

Men selvom eksterne faktorer spiller en rolle for modtagelsen af signalet, så er muligheden for tv-kigning ikke nødvendigvis prisgivet vind, vejr og køretøjer. Ofte kan problemet løses ved at pege antennen i den rigtige retning, forklarer Henry Galle, civilingeniør ved It- og Telestyrelsens tekniske kontor.

»En del antenner peger, som vinden den blæser. Det ved vi fra de henvendelser, vi får ved IT- og Telestyrelsen. De mennesker, vi taler med, der er det ofte retningen på antennen, der er problemet,« siger han.

Henry Galle Stech gætter på, at en del af dem, der i dag ser TV via en tagantenne, formentlig ikke har justeret antennen ved overgangen til det digitale sendesignal, og det betyder, at det signal, der bliver modtaget, ikke nødvendigvis er så godt, som det kunne være, fordi antennen peger mod en forkert sender.

»Mange seere har vel sagtens blot købt et digitalt TV eller en DVB-T boks og sat den eksisterende antenneledning - med den oprindelige antenneretning, der tidligere var korrekt - ind i det nye apparat og dermed fået et acceptabelt billede. Men desværre har man måske på den måde fået fat i en forkert sender eller har en uheldig retning til senderen, som giver mange refleksioner,« forklarer han og understreger, at det også er vigtigt at sikre sig, at tv'et er indstillet på den kanal, som gælder for det område, man bor i.

Tricky at indstille antenne

At en antenne helst skal pege i den rigtige retning for at sikre den bedste modtagelse er måske i sig selv ikke en verdenssensation. Men alligevel er det heller ikke nogen helt banal opgave, når det gælder modtagelse af digitale signaler.

»Før i tiden, så kunne der stå en person nede i stuen og se, om tv-billedet blev bedre eller dårligere, mens der blev drejet på tagantennen - det kan man ikke med det digitale signal. Enten er billedet der, eller også er det der ikke,« siger Henry Galle Stech.

Det vil med andre ord sige, at en antenne godt kan være indstillet på en sådan måde, at det digitale DVB-T-signal kan omdannes til et knivskarpt billede på tv'et, selvom antennen faktisk vender forkert.

Det skyldes robustheden i DVB-T standarden, som bevirker, at signalet kan give et helt klart billede, selv hvis det bliver modtaget meget svagt, forklarer Henry Galle Stech.

Umiddelbart kan det lyde meget praktisk, at selv et svagt DVB-T-signal kan give skarpe billeder. Men så snart andre visse faktorer begynder at blande sig i modtageforholdene, så risikerer det at gå galt i forhold til det svage DVB-T-signal.

Det kan eksempelvis give sig udslag ved, at signaler fra andre master (i andre lande) har lettere ved at påvirke det 'rigtige' signal, som ikke nødvendigvis er det kraftigste. I forhold til signaler fra andre master, kan - som flere læsere også har bemærket - sådan noget som vejrforholdene spille ind.

»Højtryk kan bevirke, at der kommer nogle anormale udbredelsesforhold, der betyder, at man pludseligt modtager et signal fra en sender, der står 500 km væk,« siger Henry Galle Stech.

Flere læsere har også bemærket, at kraftig blæst og regn kan have en negativ indvirkning i forhold til tv-billedet. Henry Galle Stech gætter på, at det kan have noget at gøre med lokale master og antenner, der bevæger sig i vinden. Men hvad angår regnvejr - hvor det jo også kan blæse i forbindelse med lavtryk - så kan det også give problemer med signaludbredelsen.

»Hvis det regner virkeligt kraftigt - altså nærmest en tordenskylle - så går det udover udbredelsesforholdene, også ved de her forholdsvist lave frekvenser. Og så bliver signalet svagere,« siger Henry Galle Stech.

Et par læsere har også bemærket, at forbipasserende køretøjer giver forstyrrelser i billedet. Det kan hænge sammen med, at radiosignalerne reflekterer på køretøjerne, så der opstår flere udgaver af det samme signal, som alle bliver opfanget af antennen.

»Hvis det signal, man modtager allerede er ganske svagt, så kan modtage-systemet ikke finde ud af, hvilket signal, der er det rigtige, og så går det galt,« siger Henry Galle Stech.

Han medgiver, at det er svært at gardere sig helt mod sådan noget som radiosignaler, der bevæger sig langt ved højtryk, men Henry Galle Stech understreger samtidigt, at det som regel er muligt at gøre en del ved eventuelle modtageproblemer selv.

»Immuniteten ved det digitale signal gør det svært at vide, om antennen peger i den helt rigtige retning,« siger han.

Derfor lyder anbefalingen fra It- og Telestyrelsen, at folk så vidt mulig finder ud af, hvor den nærmeste sender står, og så orienterer deres antenne i den retning - evt. med brug af kort og kompas. Men ...

»Risikoen for forstyrrelser bliver aldrig nul,« siger Henry Galle Stech.

Kort på hjemmeside

Det er muligt at få et overblik og sine lokale modtageforhold og finde den nærmeste sender via Digi-TV's hjemmeside. Organisationen, der er ejet af TV2 og Danmarks Radio, driver det digitale sendenet i Danmark. Talsmand for Digi-TV Carsten Corneliussen fortæller, at det kort, der er tilgængeligt på organisationens hjemmeside bygger på de computer-modeller, som Digi-TV også anvender internt til løbende at forbedre sendenettet.

Carsten Corneliussen understreger også vigtigheden af at sikre, at antennen er indstillet korrekt. Måske går nogen med en fornemmelse af, at tv-signalerne var bedre i gamle dage, men det afviser Carsten Corneliussen.

»Vi har leveret nogle flottere billeder og en bedre lyd på et sendenet, som i hvert fald teoretisk set er bedre - og i mange tilfælde ER bedre - end det analoge net, og folk glemmer engang i mellem, at det forholder sig sådan,« siger han.

Digi-TV-talsmanden hilser det dog også velkomment, når tv-seere klager over problemer med modtagelsen, fordi det giver Digi-TV mulighed for løbende at forbedre sendenettet.

Dokumentation

Dækningskort for DVB-T i Danmark
Digi-TV's hjemmeside

Kommentarer (18)

Jeg gik ind på Digi-TV’s hjemmeside og fandt kompasretningen 345 grader
- er der nogen, der ved, om der er taget højde for kompas misvisningen (i Kbh 2grader 43min øst)?

  • 0
  • 1